Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прокурор от Върховна касационна прокуратура заловен с 20 000 евро подкуп

Прокурор Ангел Дончев изнудвал свой колега заради проверка, арестуваха го в момента на приемане на сумата

Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев бе арестуван снощи при получаване на подкуп от 20 000 евро, операцията е осъществена съвместно от НСБОП и ВКП. Арестът е станал малко след 20 часа в софийско кафене. Дончев е изнудвал прокурор от провинцията, а подкупът, с белязани банкноти, му е бил даден от друг прокурор. По случая са използвани специални разузнавателни средства. Повод на изнудването е била проверка, която Дончев е водел срещу районния прокурор.

Името на прокурор Ангел Дончев нашумя преди време, когато той прекрати с постановление делото срещу двамата бивши началници на столичната митница Маргарита Пецанова и Пламен Живков. Ангел Дончев е бивш следовател от националното следствие. Той е задържан в момента за 24 часа и срещу него е образувано предварително производство.

Изнудваният прокурор от Районна прокуратура Сливница Емил Милев е подал сигнал преди три дни до главния прокурор Борис Велчев. Това каза на пресконференция заместник-главният прокурор Камен Ситнилски, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Ситнилски посочи, че на 18 декември е образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура по сигнала. Късно снощи прокурорът от Върховна касационна прокуратура (ВКП) Ангел Дончев е задържан в столично заведение с 20 000 евро, които предварително са били белязани. Ситнилски посочи, че Дончев на няколко пъти е отправил предупреждения и заплахи към прокурор Емил Милев, че за него ще настъпят негативни последици, ако парите не му бъдат дадени. Заплахите са отправени по повод на образувана преди две седмици проверка от Софийска градска прокуратура, която е за събирането на данни за документна измама, свързана с Милев.

Досъдебното производство срещу прокурора от ВКП Ангел Дончев е по член 213 А за изнудване. Ситнилски уточни, че в хода на разследването може да се наложи обвинението да бъде прецизирано. Той каза още, че тези 20 000 евро са част от специалните разузнавателни средства и ще бъдат върнати след като приключи производството.

Самото изнудване е започнало в началото на месеца. Софийска градска прокуратура ще иска постоянна мярка за неотклонеине на Дончев след като приключи 72-часовата мярка задържане под стража.

Камен Ситнилски каза, че му е изключително неприятно и тежко да говори за тези обстоятелства.

"Все още в Прокуратурата има хора, които трябва да бъдат изкоренени", категоричен бе той. Според него акцията е част от безкомпромисните действия на Прокуратурата да "изчисти" институцията. Заместник-главният прокурор каза още, че отдавна познава Ангел Дончев.

Според Ситнилски Дончев е "задълбочен и аналитичен в работата си" и досега не е имало забележки относно работата в Прокуратурата. Ситнилски увери, че следствието ще приключи в законовия двумесечен срок.

Според новата структура на Върховна касационна прокуратура, тя е разделена на седем отдела. Върховна касационна прокуратура включва апелативните, окръжните и районните прокурори. Отдел Първи на Върховна касационна прокуратура (ВКП) е "Специализиран отдел за противодействие на организираната престъпност и корупция". Той е завеждан от Бойко Найденов. Втори отдел е "Досъдебно производство" и се оглавява от Явор Бояджиев. "Съдебен и изпълнение на наказанията" се завежда от Людмил Петков. Отдел Четвърти е "Международно правно сътрудничество". Той ще се ръководи от Камен Михов; петият отдел е "Административен" и се завежда от Славка Славова. Малена Филипова оглавява отдел "Инспекторат". Последният седми отдел е "Информация, анализ и методическо ръководство" и се ръководи от Асен Арсов.

През ноември проверка на прокуратурата установи голям брой неприключени дела. Това наложи нейното бързо преструктуриране. Реформата в съдебната система бе едно от условията за успешно присъединяаве към Европейския съюз на България. Реформата завърши с приемането на четвъртата поправка в Конституцията.

Източник/ци: BGfactor

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!