Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Санкциите на Тръмп не засягат "Банкянски поток" – ще го пълнят от САЩ не от Руско-Турски поток?

На българска територия се разширява българската газопреносна мрежа, а не се строи “Турски поток”, отговориха от Министерството на енергетиката на запитване на “24 часа” имат ли отражение у нас санкциите на американския президент Доналд Тръмп.

Те са към изпълнителите на газопроводите “Северен поток 2” и “Турски поток”.

В. “24 часа” попита работи ли се по изграждането на газопровода от Полски Сеновец до сръбската граница. От ведомството на Теменужка Петкова отговориха утвърдително, “Аркад” (саудитският консорциум, който е изпълнител на проекта) не е спирал работа.

Швейцарско-холандски подизпълнител на “Северен поток 2” обаче спря строителството заради санкциите, които Тръмп подписа в петък.

Наказателните мерки на САЩ срещу проекта за доставка на руски природен газ до Германия са част от закона за бюджета за отбрана за финансовата 2020 г., възлизащ на внушителните $ 738 млрд. Мярката, която влиза в сила незабавно, е под формата на пълно блокиране на всички активи в САЩ на съответната компания, забрана да се прави бизнес с нея и затваряне на границите на страната за нейни представители. Според текста двата газопровода ще направят Европа зависима от руския газ и ще застрашат националната сигурност на САЩ.

Компанията “Олсийс” съобщи, че прекратява довършителните работи по “Северен поток 2” през датския остров Борнхолм, докато не получи повече яснота относно санкциите срещу нея. Останалите компании, участващи в строителството, обявиха, че ще работят проектът да бъде завършен в най-кратки срокове.

Остри реакции последваха от Европа и Русия. Ролф Мютцених, който оглавява групата на Германската социалдемократическа партия в Бундестага, разкритикува санкциите като “шантажистки методи” на Вашингтон. “За Тръмп ЕС и Германия явно не са партньори, а васали, които плащат данък”, каза той в интервю за ДПА.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!