Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ядем кучепъпеш, рибодомат и овчеябълка

ГМО

(фото: non-gm-farmers.com)

Рибодомати може да излязат по сергиите догодина, след като "Държавен вестник" публикува специална тарифа.

5 300 лв. е таксата за издаване на разрешително за пускане на пазара на генетично модифицирани организми и за освобождаването на комбинация от генно модифицирани организми като продукти или съставки на храни.

Това пише в тарифата за таксите, публикувана в "Държавен вестник", одобрена от правителството на 12 ноември.

Публикуването на тарифата е заложено в закон, приет през март 2005 г. Тогава одобряването на закона от депутатите предизвика бурни спорове, скандали и протести.

Причината бе, че генно модифицираните организми /ГМО/ са несъвместими с отглежданите по природен начин плодове, зеленчуци, и влияят нездравословно на хората и животните, които ги консумират.

За момента ГМО са забранени в Европейския съюз, причината е, че не е доказана по безспорен начин тяхната безопасност.

ГМО (генно модифицираните организми) се получават като в генетичния апарат на дадено растение или животно се интегрират гени от друг организъм. Макар да изглежда като кръстоска, подобно смесване не довежда до създаването на мутанти или мелези, твърдят специалисти.

Най-често ние си похапваме ГМО царевица и картофи.

Интегрираните гени в царевицата и картофите им позволяват да растат в неподходяща почва (например пясък), да издържат на суша, листата им отделят секрети които ги предпазват от вредители (насекоми).

Например взема се част от гените на риба, "отрязва" се ДНК-то на домата и на "освободеното място" се поставят елементите от гените на рибата. Това се прави, за да не се развалят бързо доматите. В резултат зеленчукът-мутант издържа до 30-40 дни. Учените са сигурни, че новият организъм не е само домат или само риба, а нещо трето.

Съгласно действащия у нас Закон, на етикета на всяка храна трябва да има информация, ако в нея се съдържат съставки с генни-мутанти, това обаче най-често не се прави

Източник/ци: Dnes.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!