Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пекин забрани достъп до Олимпиада ’2008 на Фалун Гонг

Ърпинг Джанг (Erping Zhang), говорител на Фалун Гонг. (clearwisdom.net)

НЮ ЙОРК – Организаторите на Олимпийските игри в Пекин изразиха открито своето решение за забрана на привърженици на медитативната практика Фалун Гонг да присъстват на летните Олимпийски игри през 2008 г. Това решение на Пекин е в директно нарушение на член 35-и 36-и от Конституцията на Китай, гарантиращи свобода на асоциациите и убежденията. То нарушава също така и разпоредбите на Международния олимпийски комитет, забраняващи каквато и да е форма на дискриминация, включително на основа убеждения и политика.

В свое съобщение вчера Информационният център на Фалун Дафа (Falun Dafa Information Center / FDIC) осъди решението на Пекин и призова международната общественост да окаже натиск върху китайските комунистическите служители да отменят тази своя незаконна разпоредба.

"Олимпийските игри не трябва да се превръщат в спектакъл на нетолерантността и тържество на комунистическите машинации", каза говорителят на Информационния център г-н Ърпинг Джанг (Erping Zhang). "Става дума за десетки милиони хора, които няма да бъдат допуснати до Игрите, единствено заради това кои са те. Това представлява нарушаване на Олимпийската харта до степен, която никой не би допуснал."

Новините за дискриминационните планове на Пекин бяха направени обществено достояние в репортаж на Асошиейтед Прес от 8-ми ноември. Репортажът споменава, че новата, по-толерантна религиозна политика на Пекин "не важи за Фалун Гонг", което всъщност потвърждава "решимостта на Китай да маргинализира, преследва и унищожава духовното движение".

Ли Дганжун (Li Zhanjun), директор на Медийния център на Олимпийските игри в Пекин, каза за Асошиейтед Прес, че "текстовете на Фалун Гонг, мероприятията на Фалун Гонг са забранени в Китай ", и че "чужденците, които идват в Китай трябва да почитат и спазват законите на Китай".

Обяснението на Пекин обаче не се оказва задоволително, тъй като заклеймяването на стомилионната практика Фалун Гонг като "нелегална" бе в нарушение на Конституцията на Народна Република Китай (НРК), както и на много международни споразумения и договори за правата на човека, които НРК е подписала.

Член 35-и на собствената Конституция на Китай, например, гласи, че гражданите "се радват на свобода на словото, на печата, на събирането, на асоциирането, на шествията и на демонстрациите".

Член 36 от същата Конституция гласи в подобен дух, че гражданите "се радват на свобода на религиозните убеждения" и че "никой държавен орган, обществена организация или лице могат да принуждават граждани да вярват, или да не вярват в която и да е религия; нито могат да дискриминират граждани, които вярват, или не вярват в която и да е религия".

Дори властите на НРК да пренебрегват с десетилетия регламентираното в държавната Конституция, не е редно Олимпийските игри да следват примера им. Напротив, Международният олимпийски комитет (МОК) изрази мнението, че Игрите ще принудят управата на Китай да подобри досието за човешките права на своята нация. Олимпийската харта гласи: "Всякаква форма на дискриминация към държава или личност на основа раса, религия, политика, пол или други,  е несъвместима с принадлежността към Олимпийското движение."  

Така регулациите на МОК предпазват от маргинализация групи като Фалун Гонг, дори когато се случи такава дискриминация да бъде приета вътре в страната; клеймосването на Фалун Гонг за "нелегален" не променя естеството, нито правата на групата и единствено показва готовността на комунистическия режим да пренебрегне върховенството на закона заради свои политически капризи.

"Пекинското назоваване на Фалун Гонг "нелегален" е недодялан опит да се оправдае едно институционно неоодобрено насилие и преследване. Фактът си остава факт: милиони мирни, почтени граждани, стремящи се просто да си подобрят здравето и да живеят високонравствено, биват третирани жестоко и лишавани от техните права от един авторитарен комунистически режим", каза г-н Джанг от FDIC, допълвайки:

"Във всичките останали 75 не-комунистически държави, в които е Фалун Гонг, той се практикува свободно, легално и открито. Единствено в комунистически Китай той среща безжалостно преследване".

Източник/ци: faluninfo.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!