Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Високопоставен служител на ККП пише отворено писмо до китайските лидери

Плакат, издигнат от членове на организацията в подкрепа на човешките права „Свободен Китай” (“Free China”) пред седалището на австралийския премиер Джон Хауърд в Сидни на 21 септември 2007 г. От организацията се обърнаха публично към медиите в отговор на постановлението на австралийските власти от 19 септември, че няма да бойкотират Олимпиада '2008 в Пекин за лошата репутация на Китай относно човешките права. (Greg Wood/AFP/Getty Images)

Плакат, издигнат от членове на организацията в подкрепа на човешките права „Свободен Китай” (“Free China”) пред седалището на австралийския премиер Джон Хауърд в Сидни на 21 септември 2007 г. От организацията се обърнаха публично към медиите в отговор на постановлението на австралийските власти от 19 септември, че няма да бойкотират Олимпиада '2008 в Пекин за лошата репутация на Китай относно човешките права. (Greg Wood/AFP/Getty Images)

Wang Zhen, Epoch Times

Според политикът и бизнесмен Уанг Джаожун политическата реформа в Китай е неизбежна. Той призовава правителството на Ху и Уен да направят политическа реформа, да разрешат свобода на словото, да освободят всички политически затворници и да отворят вратите за демократичните активисти от чужбина, за да изградят заедно един демократичен Китай.  „Надявам се в Китай да има един Горбачов или Елцин.”, отбелязва в писмото си Уанг.  

Неотдавна Уанг Джаожун (Wang Zhaojun), постоянен член на Консултативната комисия по политическите въпроси на провинция Анхюи, написа отворено писмо до китайските лидери Ху Джинтао и Уен Джиабао (Hu Jintao, Wen Jiabao), в което заявява, че Фалун Гонг е най-належащият проблем за Китай.

В писмото си Уанг изтъква, че най-неотложният въпрос е прекратяване на преследването срещу Фалун Гонг и предоставяне на компенсации за жертвите от страна на държавата. След Джиа Джиа (Jia Jia), длъжностно лице в сферата на технологиите от провинция Шанси, Уанг е вторият високопоставен служител на ККП, призоваващ за спиране на преследването срещу стомилионната медитативна практика Фалун Гонг.

В отвореното си писмо от 40 000 думи Уанг говори за различните „бомби” в китайското общество – щетите върху околната среда и природните ресурси, стоящи зад прегряващата икономика;  спекулативните схеми на пазара с недвижими имоти, реформата на държавните предприятия и социалната несправедливост; правителственият медиен контрол и нарушаването на професионалния медиен дълг; тайванският въпрос и политическата реформа на Китай; законите относно политически реформи и т.н.

Според Уанг политическата реформа е неизбежна. Той призовава Ху и Уен да осъществят политическа реформа, да разрешат свобода на словото, да освободят всички политически затворници, да отворят вратата за завръщане на активистите за демокрация от чужбина, за да изградят заедно един демократичен Китай, като споменава  „Надявам се в Китай да има един Горбачов или Елцин.”

Незабавно прекратете преследването срещу Фалун Гонг

В отвореното си писмо Уанг пише следното: „Свободата на убежденията е универсална ценност и тя е постановена в Универсалната декларация за човешки права на ООН и в Конституцията на Китай. Но за да задържат еднопартийната си диктатура след кръвопролитията на пл. Тянанмън, приемниците на Дън Сяопин представиха всички некомунистически организации като „нестабилни елементи”, които трябва да бъдат „елиминирани в зародиш”.  

„Като модел те използваха Фалун Гонг, популярна чигонг практика по онова време. Онези [практикуващи], които се опитват да обяснят нещата, биват представени от правителството като крайно неуважителни към управляващите и биват репресирани с всевъзможни средства.” „Репресиите срещу Фалун Гонг са всъщност репресии срещу всички. Те трябва да бъдат прекратени незабавно и на жертвите трябва да бъде предоставена компенсация от държавата”, казва Уанг. Той предлага управляващите да изпратят свой представител да разговаря с Фалун Гонг и изисква подвеждането под криминална отговорност на човека, взел решението за това преследване.

„Аз само правя предложение и целта на това мое предложение е да се сложи край на преследването срещу Фалун Гонг възможно най-скоро, така че прогресът на Китай към демокрация да може бързо да се придвижи напред.”  

Появата на китайски Горбачов или Елцин

В писмото си Уанг изтъква, че китайското общество блокира както човешките права така и идеите за човешки права. Поради това там могат да се случат неща като детския робски труд в тухларни.

На китайското правителство му липсва подкрепата и надзора на народа, и  противодействаща сила от обществото. „Настоящата система и режим не представляват народа. Ако наложеният и съществуващ в тази система лидер и режим не могат да поведат народа си към реформа, това ще бъде най-голямото нещастие за страната”, казва Уанг.

Накрая той посочва, че това е исторически момент за създаването на един велик народ. „Надявам се в Китай да има един Горбачов или Елцин!”

Биографични данни за Уанг Джаожун

Според Синхуа Нюз (Xinhua News) Уанг завършва колежа по енергетика в Пекин (понастоящем Университет по енергетика на Северен Китай) през 1982 г. През 1983 г. той създава хранителната компания Джаожън, произвеждаща хляб в провинция Анхюи.

По-късно основава Изследователския институт по лека промишленост Джаожун, произвеждащ кисело мляко и Джаожун-кола. Компанията създава и първата „универсална машина за пластмасови отливки” в Китай, впоследствие разпространена в над 30 държави по света.

През 1988 г. Джаожун-колата печели златен медал на първото китайско хранително изложение. По-късно изследователският институт по лека промишленост Джаожун се трансформира в Anhui Guobao Group Co. Като директор на компанията Уанг е избран за постоянен член на Консултативната комисия по политическите въпроси на провинция Анхюи.

През 2002 г. Уанг Джаожун е избран от Националната индустриална и търговска федерация за най-бележит предприемач в Китай в сферата на частните технологии.   

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!