Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Причудлив именник на българската лудост

Историята, флората и фауната вдъхновяват родителите за странни и трагични имена

Борсук Четинестов

Със сигурност най-щастливият ден за всяко едно семейство е раждането на дете. Трескавите часове, докато отрочето се появи на бял свят, хвърлят в паника и стрес цялата рода. Но накрая всички са щастливи. Е, освен ако новороденото не е ядосало до такава степен своите родители, че те да го закичат с име, което да предизвиква усмивки.

Исторически личности

България е държава с много богата история. Голяма част от имената, които ние носим са били притежание и на изключително доблестни мъже и жени. Капитанът на националния ни отбор по бокс Кубрат Пулев може да е горд, че е кръстен на величествения ни владетел, а по-малкият му брат е адаш на славния хан Тервел. И докато фамилия Пулеви впечатляват с уважението си към историята на България, то родителите на някои далеч по-безизвестни българи са избрали доста странни исторически личности, на които да кръстят отрочетата си. Така на бял свят, съвсем официално, си имаме сънародници като Жана-Дарк Илиева, Кимирсен Зенгинов и Паганини Канчин.

Но за някои майки и бащи явно няма граници. И ако не успеят да намерят исторически първообраз, чието име да бъде взето за детето им, те се обръщат за помощ към световната литературна класика. Безспорно, най-точното попадение е на семейство Келешеви, които към хитовата фамилия на момченцето си му лепват и звънкото собствено име Винету. Ако не искате детето ви да е адаш на червенокожия герой на Карл Май, то тогава спокойно може да отскочите до митологията и да използвате благозвучното Орфей Орфеев.

Сигурно много мъже биха останали впечатлени от дама, кръстена на крайцер, взел участие във Великата октомврийска социалистическа революция (ВОСР) и с презиме на най-известния възстанал роб в историята на човечеството. За успокоение на всички представители на силния пол в нашата родина си имаме Аврора Спартакова Керемергиева.

Попкултурата измени българския именник. Навлизането на рекламите в живота, особено на ромското население, роди безброй Ариели, Аче (от Ачо и белината), Адидас, Изаура, Гленкора. Близнаците Аско и Деница заместиха в публичния живот Ленин и Сталин Захариеви и Маленков Георгиев Димитров.

Някои родители искат децата им да бъдат свободни и независими личности, но това надали е оправдание да кръстиш дъщеря си Автономка.

Безспорно едни от най-интересните лични имена, които могат да се срещнат по родните географски ширини са тези, вдъхновени от географията. Палмата тук се държи от Африкан Симеонов, Евро Европов Кирилов и Килиманджар Пърдипрашков. Съветваме бъдещите родители по-бързо да се ориентират към Азия, Австралия и Антарктида (за дъщеря) и Севрноамериканчо или Южноамериканчо за момчета. Така вече географската карта на родните имена ще бъде завършена.

Флора и фауна

Ако искате да намерите странно име за своето дете, най-лесно може да постигнете това като разгърнете някой учебник по биология или енциклопедия, посветена на пребогатия свят на флората и фауната. В някои случаи изборът за собствено име е предопределен от семейните традиции като в случаите със Зайо Заев, Лисо Лисов, Прилеп Прилепов, Кучо Кучев, Портокал Портокалов, Лимонка Крушовска и Букетка Градинарова. Със сигурност женските сърца потреперват от сладост само при мисълта, че бъдещият им съпруг ще е истински лъв - ако не по характер или зодия, то поне по име. За съжаление Лъв Николов е един, но един нежен Мечо Чавдаров също може да стопли душата на някоя представителка на нежния пол.

Далеч не толкова сладострастно, обаче, звучат някои имена като Джанка Таралингова, Марулка Сланинкова, Семка Пройкова, Зелка Пръвчева и Цаца Зорова. За разлика от тази компания от мили дами с вкусни имена, има наши сънароднички, които изкушават с нежно малко име, но са в състояние да те уплашат с фамилия. Колко сладко, но и в същия момент опасно би прозвучал въпросът "Ти Паун Четрафилски / Щраус Занов приемаш ли за твоя законна съпруга Ягода Вампирска?".

Използването на имена на животни и растения е залегнало отдавна в традициите както в България, така и в много други държави. Съветът ни към бъдещите родители е все пак да избират по-ортодоксални имена. Ако пък не ни послушат, им предлагаме все още свободни растения като Авокадо, Мушмула и Борсук.

Професии

Нали знаете изразът, че някои хора просто са родени за работата, която вършат. Е, спокойно можем да твърдим, че има хора, чиято професия просто си върви с името. Неуспехът на Бригадир Аспарухов в надпреварата за кметския пост в София се обяснява именно с разминаването между малкото му име желания пост. Ако някога си търсите домашен помощник ви съветваме да потърсите координатите на господина с име Иконом Иликьов. Ако пък имате нужда от това някой да държи контрол върху паричните ви потоци идеалният кандидат е Касиер Банков. За Партизан Миленков пък няма какво да добавим. За спокойствието на плажа или плувния басейн пък със сигурност идеално ще се погрижи Спасител Златков. За Самолетка Първанова има огромен спектър за реализация - от авиоконструктор до стюардеса, но за Фото Костов единствената алтернатива е да следва своето призвание и да снима.

Семейство Николови пък са кръстили своя син Стенограф със специфичната задача да се реализира професионално точно в тази сфера. За десерт пък сме оставили Телефонка Негритова Коритарова, за която ни остава да се чудим единствено на коя от телефонните компании е кадър.

Някои родители пък предпочитат доста по-възвишени имена за своите наследници. И когато имената на първоапостолите Петър и Павел им се струват скучни и безлични, майката и бащата черпят сили свише, в резултат на което се получават чудните съчетания като Богослов Данданов и Христос Цоцов.

Знаете, че любовта към спортта е в кръвта на повечето мъже в страната ни, но колко от нас могат да се похвалят, че той е дори в името им. Затова не ни остава нищо друго освен да изпитваме благородна завист към Стадион Колев.

Черти от характера

Типично в духа на индианската традицияите имена, и в България някои родители предпочитат да придадат на децата си специфични качества още при самото им кръщаване. Като мечта за всяка жена са били предопределени да бъдат Мечтати Андонов, Брилянт Иванов, Левент Кьоров или Идеал Тухчиев. За мъжкия комфорт пък със сигурност чудесно ще се погрижат Ведрина Чанлиева, Веселазасмяна Тодорова, Утеха Яркова, но пък семейният живот бързо може да се превърне в кошмар при съжителство с Буря Куртакова или Стихия Балканска.

Хубавото българско име Храбър пък понякога се допълва чудесно с фамилията, но друг път може да изиграе и лоша шега на своите приносители. Такива мисли най-вероятно са се въртяли и из главите на трима наши сънародници - Храбър Геройски, Храбър Катъров и Храбър Кобиларов.

С много пожелания за здраве пък са били кръщавани Ваньоздрав Яназов и Столетник Стойков.

Силно се надяваме, че не винаги характерът върви с името - особено в случая на господин Путьо Путев.

Кой сега е номер 1

Въпреки че има доста кандидати за най-уникално име, фаворитът за България е ясен. Странното в този случай е, че родителите на този човек нямат ни най-малка вина за неговото име. Както се казва каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи. Небезизвестният ни сънародник от Свищов Манчестър Левиджев спечели сърцата на феновете на "Червените дяволи" като си сложи за собствено, името на футболния клуб. На нас не ни остава нищо друго освен да му пожелаем успех в битката с тромавата администрация в начинанието да смени и фамилията си от Левиджев на Юнайтед.

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!