Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огънят за човешки права не бе повлиян от натиска на ККП

Сенатор Ендрю Бартлет от партията на Демократите и член на иницииралата Щафетния огън за човешки права организация Коалиция за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG), каза, че Олимпийските игри предоставят уникална възможност за промени в Китай, както и че човешките права трябва да се подкрепят винаги, а не само когато е лесно или удобно. Бризбън, Австралия, 3 ноември 2007. (Epoch Times)

Shar Adams, Epoch Times - Австралия

Китайското консулство в Бризбън, Австралия, изпрати писма до членове на Парламента от щата Куинсленд с намек за наказателни търговски мерки ако подкрепят пристигащия в Бризбън Щафетен огън за човешки права.

След Сидни Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) пристигна в Бризбън, столицата на „щата на кралицата” – Куинсленд, Австралия.

Участвалият в Щафетата Ронан Ли, член на Парламента от Лейбъристката партия, се изказа по време на състоялата се след това церемония, споменавайки, че всеки член на Парламента в Куинсленд е получил писмо от китайското Генерално консулство, в което с "много сериозен тон", им се казва, че "не трябва да отиват на щафетата".

Сенатор Ендрю Бартлет от партията на Демократите и член на иницииралата Щафетния огън за човешки права организация Коалиция за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG), каза, че Олимпийските игри предоставят уникална възможност за промени в Китай, както и че човешките права трябва да се подкрепят винаги, а не само когато е лесно или удобно. Бризбън, Австралия, 3 ноември 2007. (Epoch Times)
Кристи Мена поема Огъня за човешки права в Бризбън, Австралия. 3 ноември 2007. (Epoch Times)
Ронан Ли, член на Парламента от Лейбъристката партия носи Щафетния огън за човешки права в Бризбън, Австралия. 3 ноември 2007. (Epoch Times)
Епископът на Бризбън Джон Паркс с Щафетния огън за човешки права по улиците на столицата на Куинсленд, Австралия. 3 ноември 2007. (Epoch Times)

"В написаното от него [китайският консул] писмо беше много слабо завоалирано предположението, че срещу присъстващите тук днес членове на Парламента може да се предприемат известни търговски мерки", каза той.

Г-н Ли каза, че той дошъл на събитието, за да каже на присъстващите, че Щафетният огън за човешки права се радва на значителна подкрепа сред Парламента на Куинсленд:

"Аз съм тук, за да ви кажа, че много членове в Парламента на Куинсленд споделят вашето виждане и са горещи поддръжници на инициативата, която организаторите на Щафетния огън осъществяват по света."

Щафетният огън за човешки права е глобална инициатива, която беше започната в Атина през август тази година и оттогава пропътува през повечето големи градове на Европа, като за 12 месеца ще премине през 5 континента преди да пристигне в Хонконг през август 2008 г.

В събота, 3 ноември, Огънят беше приветстван в Бризбън с щафета през централния търговски център и церемония до Културния център в Southbank.

Говорители на официалната церемония бяха сенаторът Ендрю Бартлет от партията на Демократите, кандидатът от партията на Зелените Лариса Уотърс, епископът на Бризбън Джон Паркс, тайванският професор Чиою, председателят на Виетнамската асоциация в Куинсленд д-р Бюи, бирманският гражданин Патрик Чо и адвокатът Стивън Бригс, който наблегна в своята реч на наскоро задържания в Китай известен адвокат по човешки права Гао Джишенг.

Епископ Джон Паркс каза, че се присъединява към призивите, отправени към генералния китайски консул "да предаде нашето притеснение относно настоящото състояние с човешките права":

"Аз ще призова тези, които имат влияние върху делата в Китай да разгледат въпроса за човешките права и за преследванията на религиозните свободи, и да заемат полагащото им се в света място, присъствайки с прогрес, справедливост, свобода, истина и зачитане на човешкото достойнство."

Сенаторът на демократите Ендрю Бартлет, който е също така и член на иницииралата Щафетния огън за човешки права организация Коалиция за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG), каза, че Олимпийските игри предоставят уникална възможност за промени в Китай, както и че човешките права трябва да се подкрепят винаги, а не само когато е лесно или удобно:

"Не е редно човешките права да се подкрепят единствено когато е удобно и да си мълчим, когато е неудобно. Точно тогава трябва да говорим и да се застъпим за тях", каза той.

Факелът за човешки права ще продължи своето пътуване около Австралия в следващите месец и половина, преди да отпътува за Нова Зеландия, а след това за Африка.

Повече информация за Щафетния огън за човешки права може да се намери на: www.humanrightstorch.org

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!