Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Каква музика трябва да се слуша в колата, за да има по-малко катастрофи?

Има пряка връзка между катастрофите по пътищата и музиката, която се слуша в автомобила

Асоциацията на автомобилистите във Великобритания (GEM Motoring Assist), занимаваща се с безопасността на движението по пътищата провежда изследване, което показва, че има пряка връзка между катастрофите по пътищата и музиката, която се слуша в автомобила. Специалистите стигат до извода, че в зависимост от музиката, която слуша шофьорът, се променя и неговото внимание към пътната обстановка, следователно и риска за пътно-транспортно произшествие (ПТП).

По време на изследването са проведени експерименти, в които различни шофьори се подлагат на тестове при различни видове музика. Оказва се, че шофьорите, които предпочитат да слушат бавна и спокойна музика, запазват своето психологическо равновесие и адекватност към всичко, което става на пътя. Когато в колата звучи бърза музика, водачите започват подсъзнателно да се вълнуват и увеличават скоростта. Неопитните водачи при бърз ритъм даже спират да “усещат” автомобила и забравят да превключват скоростите.

Освен това силно звучащата музика също повишава рискът от създаване на ПТП. Тогава шофоьорът не може да чува звуковите сигнали, подавани от другите участници в движението. Още един негативен ефект е, че водачите не реагират адекватно при приближаване на друго транспортно средство. На начинаещите шофьори силната музика пречи да чуват двигателя на машината, по чиято работа те често определят кога да превключат на друга предавка.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: BGfactor

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!