Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Голямата екскурзия ли изкриви правата крива на оня Щаб?

Голямата екскурзия ли изкриви правата крива на оня щаб?

Оказа се, че не само по Коледа, но и по Великден у нас се случват чудеса. Онзи оперативен щаб за трети път смени плочата и заговори за смекчаване на мерките в рамките на извънредното положение. Та дори и за неговото предсрочно отменяне.

Може би не всички помнят, че от създаването си на 23 февруари 2020 г. до началото на март щабът пееше песента, че у нас вирус няма и че едва ли не нямало да има, тъй като той нямал почва у нас. В началото на март обаче в песента на щаба зазвучаха по-мажорни тонове и членовете му неочаквано взеха да ни убеждават точно в обратното – че вирусът нямало как да ни отмине, така че да сме се готвели за лоши дни.

Черните краски в картината, която всеки ден щабът ни рисуваше през целия месец март, все повече се сгъстяваха, за да се стигне до средата на април, когато от там взеха да цитират премиера, според който щели да ни трябват хладилни камиони за трупове, а детските площадки ще бъдат превърнати в морги.

А сега, на 26 април 2020 г., когато правата крива на оня щаб съвсем се изкриви нагоре, също така неочаквано оттам заговориха за разхлабване на мерките.

Нека не търсим формална логика в острите завои на щаба. Причината е проста и съвсем не е медицинска. Защото зад този щаб, зад всичките останали щабове, съвети, логистични центрове, министерства и други институции с цялата тяхна колективна безотговорност още от началото на епидемията у нас много ловко се крие онзи, който взема крайните решения и по Конституция би следвало изцяло да отговаря за тях – премиерът на страната Бойко Борисов.

Какво ще се случи нататък, ще се види. Но по тези остри виражи на щаба и премиера останаха някои доста важни въпроси, на които като че ли засега никой няма желание да отговаря.

Един от тях касае разходките на софиянци, а вероятно и на жителите на големите градове на Цветница и Голямата екскурзия по Великден.

На 16 април генералът нарече тези разходки перверзия. И тъй като още предния ден екскурзията вече беше почнала, обяви, че след Великден ни очаквали интересни дни – явно в пълно съответствие с прогнозата на премиера за хладилните камиони и останалото.

Макар че до хладилните камиони поне засега не се е стигна, но от средата на април правата дотогава крива на оня щаб тръгна забележимо нагоре и до днес броят на диагностицираните почти се удвои. Всичко това веднага и без никакво колебание бе приписано на разхождащите се и на екскурзиантите.

Има обаче една малка, но съществена подробност. Случайно или не, на 15 април министър Ананиев обяви, че започва масово тестване на населението и че това е пътят, по който трябва да вървим.

Нека си припомним още една подробност. До тази дата щабът яростно отричаше масовото тестване на населението, като обясняваше, че то нямало никаква практическа, а само чиста научна стойност. И щяло да бъде направено, когато епидемията отминела. Въпреки че същият този щаб неколкократно обяви, че те успяват да диагностицират само двама от 11 души. И че останалите 9 продължавали да сеят заразата край себе си. Но тогава задачата на тоя щаб явно е била на всяка цена да се държи неговата крива възможно най-права, за да може да потупват по рамото Борисов лидерите в ЕС и той да говори наляво и надясно, че сме най-отличните отличници от всички отличници на света.

Похвалите останаха, но щом почнаха масовите тествания, картината се оказа различна. Разбира се, генералът веднага и самоотвержено се зае да поддържа тезата, че увеличената заболеваемост съвсем не се дължи на масовото тестване. От 200 души само двама били положителни, обяви той на 24 април.

Нека направим прости сметки. Двама от 200 – това е 1%. Малка цифра, разбира се. Но генералът добави, че същия ден били тествани над 1000 души. Колко точно – не каза. 1001, 1100, 1999? Можем само да гадаем.

Нека обаче приемем, че са 1600, колкото, струва ми се, е капацитетът на лабораториите сега у нас. Тогава излиза, че диагностицираните при масовото тестване са 16, което вече не е малко число. Ами ако са 1999? Тогава, ще излезе, че са почти 20!

Същия ден официално обявените нови заболели са 74. Значи 20% или почти 30% от тях вече са в резултат на започналото масово тестване.

Аз не се съмнявам, че някъде статистиката е била точно такава – двама от 200, както я обяви генералът. Но дали това е цялата истина?

За съжаление официалната статистика на здравното министерство сочи нещо различно. Според нея до 5 април 2020 г. са направени 15 899 теста, а потвърдените случаи на заболели с коронавируса са 531. И излиза, че процентът не е 1%, както твърди генералът, а дори над 3%.

Други статистики, вече от последните дни, потвърждават същия процент – малко над 3%.

Така че, ако се върнем на датата 24 април, положението вече е доста различно. И че установените в резултат на масовото тестване вече не са 16 или 20, а 48 или 60! Спрямо 74 обявени за заразени, както бе цитирано по-горе.

И какво излиза? Излиза, че генералът не е казал цялата истина.

Съмнявам се, че не е знаел. Защото ще излезе, че се е хванал да води хорото, а бърка стъпките.

Длъжен е да знае. Длъжен е да знае и че в Наказателния кодекс има един много мрачен член, чийто състав определя затаяването на част от истината като престъпление.

Излиза и че кривата на оня щаб е поела нагоре съвсем не заради това, че стадото е прескочило оградата и се е юрнало накъдето му видят очите! Да не говорим, че овчарят, щом се е натоварил с тая работа, има задължението да следи стадото да не прескача оградата. И че, ако това все пак е станало, то вината е само и единствено негова.

Естествено, има и други съществени въпроси. Като този действително колко легла има приготвени за болни от коронавирус? Генералът преди дни обяви, че те били 7000 в цялата страна, от които 1200 със специална апаратура.

Да, ама днес каза, че при по-малко от 250 хопитализирани в София вече половината легла в столицата били заети! Че къде са останалите при положение, че в София живее близо една трета от населението на страната и там се намират най-големите болници? В Каспичан ли са останалите 6500 легла или в Лом? Или някъде другаде, по малките болници?

Съществен е въпросът как лекуват инфектираните в леката фаза на болестта – пак с парацетамол и заклинания по телефона ли? Преди дни генералът изтъкна, че лечението с хидроксихлорохин трябва задължително да се провежда в болница, тъй като имало риск за сърдечно-съдови проблеми при приложението му. Само че у нас продължава практиката в общия случай да се хоспитализират само болните в тежката им фаза. Когато това лекарство ВЕЧЕ не може да им помогне.

И това не го твърдя аз, а проф. Радостина Александрова. Твърди го и подчиненият на ген.-майор Мутафчийски полк. доц. д-р Георги Попов, началник на катедра “Инфекциозни болести” във ВМА.

Много по-съществен е въпросът с лекарството на „Чайка фарма”. На 7 април 2020 г. проф. Веков от тази фирма обяви, че то ефективно може да лекува болни от коронавирус и в леката, и в тежката фаза на болестта. И че до 10 дни фирмата ще произведе 50 000 дози от това лекарство. Да сте чули дори звук от генерала за това лекарство за изминалите 20 дни?

Ами прословутите КПП-та, които повече тормозят хората, отколкото допринасят за ограничаването на епидемията? От 20 март насам те са събрали вече стотици хиляди декларации на измъкващите се от оградата членове на стадото. Кой ще ги обработва, кой ще търси несъответствията в тях, като почти целият състав на МВР е навън в студ и пек? И нямат ли си друга работа останалите в канцелариите на министерството и областните дирекции?

Да не говорим, че от 20 март досега диагностицираните с коронавирус са се увеличили 10 пъти – от 127 до 1290! Човек е съвсем близо до мисълта да се попита за чий ни е тая мярка, която повече пречи, отколкото помага? Щом стадото тъй и тъй намира начин да прескочи оградата?!

Има и питане защо блокираха махалата „Факултета” в София при 4 (четирима) диагностицирани там, а не направиха същото с плевенското село Буковлък, където имаше 5 (петима) носители на вируса? И дали това не намирисва силно на сегрегация?

Отговор ни дължи и министърът на вътрешните работи за туй, че премиерът е напускал столицата от 21 март до 25 март 2020 г. в нарушение на заповедта на здравния Му министър, без да представя на съответното КПП надлежно попълнена от него декларация. А от 25 март до 16 април, пак в нарушение на друга заповед на Ананиев, без да показва на дежурещите полицаи служебна бележка от работодателя си – Народното събрание, в която да е указана целта на пътуването му. Ама, извинявам се, нали (уж) всички сме равни пред епидемията?…

И накрая излиза, че въпросите са повече от отговорите. Ама то така е в тая страна, в която вече и поговорките се объркаха. И стана тъй, че сговорната дружина вече не планина повдига, а слепи ги ражда. И че не кучетата, а керванът си лае, а кучетата си вървят ли вървят.

Автор: Огнян Марков

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://otupor.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!