Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огънят за човешки права бе посрещнат в Австралия от радетели за спиране на насилието в Китай, Тибет, Дарфур и Бурма

СИДНИ – "Това е исторически момент. Ние полагаме началото на една нова традиция. Настоящото събитие е първото по рода си. Щафетният огън за човешки права е символ на силата на човешкия дух и нека не забравяме, че точно тази сила бе, която събори Берлинската стена и сложи край на Съветската империя".  

След своята двумесечна обиколка на Европа Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) пристигна в Австралия, където бе приветстван с церемония за "Добре дошъл" в Градската зала на Сидни. Церемонията беше открита от зам. кмета на района Waverly Доминик Уай Канак, след което реч изнесоха д-р Сев Оздовски от Комисията по човешки права, и Кери Нетъл от Партията на зелените, и двамата членове на Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (Coalition to Investigate the Persecution of Falun Gong / CIPFG) в Австралия.

"Това е исторически момент. Ние полагаме началото на една нова традиция. Настоящото събитие е първото по рода си. Щафетният огън за човешки права е символ на силата на човешкия дух и нека не забравяме, че точно тази сила бе, която събори Берлинската стена и сложи край на Съветската империя. Затова нека направим всичко възможно, за да не позволим Олимпиадата да съжителства със ставащите в Китай престъпления срещу хуманизма ", каза д-р Оздовски.   

Сенаторката Нетъл пое първа щафетата на Огъня, следвана от десетки придружаващи я по главната улица на Сидни, изразяващи своя протест към  злоупотребите с човешките права в Китай – преследването на стоте милиона последователи на медитативната практика Фалун Гонг, на гражданите на Тибет, на християните, на демократичните активисти, адвокати и журналисти – както и извън Китай, като ситуацията в Дарфур и Бурма.

Когато Огънят пристигна на австралийските забележителности моста Харбър-Бридж и Операта в Сидни, към колоритността на шествието добави Рандал Нелсън от мотоциклетния клуб в Кингс Крос, който предостави своите услуги и превози Огъня на триколесния си мотор през популярната туристическа дестинация.     

След обяд речи и музикални изпълнения бяха включени в програмата при предаването на Щафетния огън на известния Съркюлар Кий (Circular Quay) до Харбър-Бридж. Сред участниците бе Бари МакДоналд от ръгбиския клуб ‘Уолаби’ (Wallaby), който пренесе Огъня до Операта в Сидни и сподели, че международната общественост трябва да засили натиска си върху китайския режим и добро начало за това са инициативи като настоящата: 

"Ако нещо се е променило, то е влошаване на положението и по-успешното му прикриване. Те използват Олимпийските игри като средство за хвалба пред света, на това как просперират и колко добре са при този режим китайците. Но е известно, че Китай има и  друго лице, за което светът трябва знае".

След това Бари МакДоналд и придружаващите го носители на Щафетния огън се качиха на яхта и прекосявайки водите под Сидни Харбър-Бридж се отправиха към плажното предградие Менли, където ги очакваше неговият кмет Питър МакДоналд. Той каза пред репортери, че Менли има история в подкрепяне на инициативи за човешки права и социална справедливост и тази традиция няма да спре:    

"Смятам, че ако индивидуално може да не сме в състояние да направим много неща, то като се присъединим към усилията на групи като Амнести Интернешънъл, като подкрепим събития като днешното, което прави местната община, представляваща 50 000 живеещи добре и в спокойствие австралийски граждани, с нашето единодушно приемане на тези хора ние казваме, че те трябва да бъдат добре дошли, да бъдат подкрепени. С което изразяваме и своето разбиране към тяхната болка и изживявано страдание – нещо, което всеки може да направи".

12-месечната Щафета за човешки права започна на 9-и август в Атина, Гърция и ще премине през 5 континента и над 100 града преди да пристигне в Хонконг през август 2008. След обиколката си в Австралия, Огънят ще отпътува за Нова Зеландия в средата на декември.

Glen Mullins, Epoch Times - Австралия

Щафетният огън за човешки права (Human Rights Torch Relay) пред моста Харбър-Бридж и Операта в Сидни, Австралия. (James Burke/Epoch Times)
Облечената като гръцка богиня Джамейла Дъглас с Щафетния огън за човешки права в Сидни, Австралия. (James Burke/Epoch Times)
Сенатор Кери Нетъл носеща факела с Огъня за човешки права по главната улица на Сидни, придружена от писателката Дженифър Зенг (вдясно), художника Ейдън Роуан (вляво) и директора на Центъра за актьори Дийн Кери (на заден план). (James Burke/Epoch Times)   
Бежанецът от Дарфур Адам Камис с Огъня за човешки права, заедно с граждани, подкрепящи подтиснатите в Дарфур и Тибет преминават по улиците на Сидни, Австралия.  (James Burke/Epoch Times)
Д-р Сев Оздовски от Комисията по човешки права и Олимпийската шампионка по плуване от 1964 г. Джен Бекър с Огъня за човешки права пред Операта в Сидни, Австралия.  (James Burke/Epoch Times)
Бившият китайски дипломат Чен Йонглин също взе участие в пренасянето на Огъня за човешки права през Сидни, Австралия. (James Burke/Epoch Times)
Рандал Нелсън от мотоциклетния клуб в Кингс Крос предостави своите услуги и превози Огъня на триколесния си мотор през популярната туристическа дестинация (James Burke/Epoch Times)
Деца от Дарфур, дошли с близките си – бежанци от Судан - да подкрепят Огъня за човешки права пред Операта в Сидни, Австралия. (James Burke/Epoch Times)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!