Следвайте "Буднаера" в Телеграм

УВОЛНЕТЕ министър Ананиев!

УВОЛНЕТЕ министър Ананиев!

Как шефът на здравното министерство управлява държавата 2 месеца, като дори не може да напише правилно името на едно лекарство?

От обявяването на извънредно положение държавата се управлява със заповеди на министъра на здравеопазването. Два месеца Кирил Ананиев издава заповеди, с които въвежда, променя, изменя, отменя и въвежда повторно мерки, касаещи цялото население и живота в страната.

Вчера министър Ананиев издаде поредната заповед (РД-01-237/24.04.2020 г.), в която има ДВЕ грешки в наименованието на ЕДИН лекарствен продукт. Даже в половината име на едната съставка. Добре, че няма списък с медикаменти.

С акта Ананиев разрешава износа на аналгин-хинин, поради натрупаните значителни запаси в страната. Министърът нарежда сам на себе си да се допълни Заповед №РД-01-141 от 20.03.2020 г., като се създава т. 1а: Забраната по т.1 не се отнася за лекарствения продукт ANALGIN-CHININ (Metamizole sodium 200 mg Chinin hidrochlorid 50 mg). 

За да стане съвсем ясно, че чиновниците в подчиненото му министерство, които са изготвили въпросната заповед, са неграмотни, грешното изписване е повторено още веднъж.

Видно и от заповедта, аналгин-хининът е смес от 200 мг аналгин (метамизол натрий) и 50 мг хининов хидрохлорид, изписан като Chinin hidrochlorid.

Международното непатентно наименование на хининовия хидрохлорид е Quinine hydrochloride. Кой чиновник реши да промени името на съставката и да я направи несъществуваща такава, остава да узнаем. Дори и да има някакви спорове относно хинина и неговите производни (напр. хлорокин - хлорохин), то хидрохлоридът не търпи промяна. Никой осмокласник от езикова гимназия няма и да сънува тройка по химия, ако прояви подобно творчество.

Разбира се, грешното изписване на хининовия хидрохлорид няма да убие никого. Но пък е показателно за нивото на компетентност дори на висшите държавни чиновници. Ами ако финансовият министър реши да промени някоя цифра от държавния бюджет и десет милиона станат сто? Или законотворците по "недоглеждане" впишат в Наказателния кодекс 10 години затвор, вместо 1? Даже е трудно да си представим ситуацията, ако някой шегаджия “обърка” в някой документ кофеин с кокаин или обратно… Така де, само две буквички е разликата. 

Не може да се очаква финансистът Кирил Ананиев да придобие лекарски и фармацевтични умения дори и за няколко мандата на проветривия министерски стол. Но все пак този човек управлява държавата вече два месеца. Време му е да си вземе дълга почивка.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!