Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как да регулираме апетита си

В повечето случаи проблемите с теглото започват от... мозъка.
На първо място са редът в начина на хранене и добрите навици.

Регулирането на апетита е сложен механизъм с много компоненти. Главните му звена са разположени в хипоталамуса - структура в главния мозък. Именно там се намират хранителните центрове: центърът на заситеността и центърът на глада.

Човекът, склонен към наднормено тегло, по правило яде по-често от останалите. Той похапва и между закуската, обяда и вечерята. Предпочита мазната и сладка храна. Обикновено яде бързо, отхапвайки големи залъци, т.е. поглъща голямо количество храна за кратко време.

При психически натоварвания неговият апетит може да бъде обусловен от закъснялите и отслабнали реакции на центъра на заситеност. В централната нервна система се образуват ендорфини - вещества, сходни по механизма си на действие с този на наркотиците.

Понякога нарушенията на хранителното поведение може да се обяснят с изменената (повишена или намалена) чувствителност на хранителните центрове. Ако са в норма, именно те, въздействайки върху съответните рецептори на центровете на глада и заситеността, способстват за засищането или изостреното чувство за глад.

Преяждайки, човек става зависим от хранителните продукти точно така, както алкохолиците от приемането на алкохол и наркоманите - от наркотичните вещества.

Причините за възникването на тази опасна зависимост могат да са различни - неудовлетворение от самия себе си, от живота, липса на хармония в отношенията.

Затова и на първо място специалистите съветват да се постигне вътрешна хармония, а после да се решава проблема с излишното тегло. Човек трябва да се старае да натрупа и запази положителни емоции, а не отрицателни. Дори когато изглежда, че няма на какво да се радва, човек трябва да се постарае да се интересува от близките хора, от заобикалящите го събития и обстоятелства.

Колко често, купувайки си нова кола, дом или дори нещо малко, ние очакваме да получим усещането за щастие, а вместо това получаваме излъгани надежди, нови проблеми и чувство на завист!? По-перспективният път към щастието е постигането на хармония със себе си и обкръжаващите ви хора. Именно тогава може да се постигне трайно нормализиране на теглото.

Нашето хранене и външност имат на първо място за цел да поддържат доброто ни настроение, хармоничното отношение към себе си и света, а не да го разрушават.

Много диети носят повече отрицателни, отколкото положителни емоции и затова на практика нямат положителен ефект. Необходимо е да променим своето отношение към теглото си – не да се борим с него, а да го наблюдаваме. За тази цел е необходимо само да въведем ред в храненето и да формираме полезни навици.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!