Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хора с 40 г. стаж плачат и подават оставки Масови оставки са подали лекари, сестри и санитари във Втора градска болница в София

Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

От неделя лечебното заведение вече е инфекциозна болница като резерв за прием на болни от коронавирус в столицата. То се преструктурира със заповед на здравния министър.

Неофициално 300 медици са подали молби за напускане – над 90%.

„Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

По думите му във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

Според д-р Камелия Бачовка лечебното заведение не е подготвено да поеме болни от коронавирус.

Болницата разполага с два дихателни апарата, като единият от тях е закупен преди 10 години, втора употреба и никога не е ползван.

Става ясно, че в болницата има по една тоалетна на етаж.

“Тук се казва че ще се лекуват леко болни, но никой не може да каже какво ще стане, ако те станат тежко или критично болни.”, допълни Бачовска пред bTV.

Тя разказа, че преди дни на медиците във Втора градска болница е бил раздаден анекс, в който е било записано, че са готови да работят с инфекциозно болни срещу 600 лв. допълнително заплащане. По думите на д-р Бачовска никой не е подписал анексите.

По информация на директора на лечебното заведение д-р Стефан Узунов молба за напускане са подали 85 души, но 250 остават. Той уточни, че не знае дали няма да бъдат подадени още оставки.

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) тази сутрин са в лечебното заведение, за да преговарят с медиците. В болницата пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ситуацията реално илюстрира краха на неолибералната крадлива демокрация. Никой не иска да е герой, докато има Домуси, Бойковци и Герговци – милиардери. А от докторите се очаква да си жертват живота.

Всъщност, дори при война, е съмнително кой би тръгнал да воюва за Бойко, Плевнелиев, БарниРъбъла и Караянчева…

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: https://thesofiatimes.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!