Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Заложната вътрешна политика" на ККП в навечерието на нейния 17-ти конгрес

Активисти за човешките права в Китай съобщиха, че в навечерието на своя 17-ти национален конгрес ККП е започнала нова кампания за потискане на политически дисиденти, активисти и протестиращи. Според анализатори текущите широкомащабни арести показват слабостта на комунистическия режим и интензивната борба за власт по върховете на ККП.

От началото на м. септември Бюрото за обществена сигурност в Пекин арестува голям брой практикуващи Фалун Гонг от домовете и работните им места. В някои случаи и двамата съпрузи са били задържани, оставяйки насаме бебета и малки деца.

По своя мащаб тези арести наподобяват масовите задържания на практикуващи Фалун Гонг на 20 юли 1999 г., когато китайската комунистическа партия (ККП) започва своето планирано и организирано преследване на последователите на тази медитативна практика в Китай.

В началото на април Министерството за обществена сигурност на Китай издаде секретна заповед, забраняваща на религиозни групи, на практикуващите Фалун Гонг и на 43 други категории от хора в Китай и чужбина да присъстват на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Сега, в навечерието на своя 17-ти конгрес ККП започна нова кампания на широкомащабни отвличания. В някои райони агентите ходят от врата на врата, за да издирват практикуващи Фалун Гонг, след което започнали масовите отвличания. В полицейския участък Кайшантун в провинция Джилин (Kaishantun, Jilin Province) например полицията е издала нареждане всеки полицай да задържи 3-ма практикуващи Фалун Гонг.

Според БиБиСи "Градчето за петиции" е също пред събаряне. То е разположено в района Фенгтай (Fengtai) в Пекин. На обитателите му е било наредено да овакантят градчето най-късно до обяд на 19 септември.

В интервю с Epoch Times пекинският адвокат Рен Хуа каза, че подписващите петиции  живеят в страх; те идват в Пекин за да разкриват корупцията на местната власт, но биват задържани или дори осъдени преди да бъдат изпратени обратно в местните полицейски участъци. Някои местни власти ще ги затворят поне за една година, докато отминат Олимпийските игри, смята адвокатът.

Изглежда режимът използува всякакви средства, за да потиска своя народ. По време на интервю с Epoch Times активисти за човешки права казаха, че с наближаването на 17-тия  конгрес на ККП и Олимпийските игри режимът в Пекин е стигнал до състояние на изключителна изнервеност.

Неотдавна някои интернет потребители писаха в писмата си до Epoch Times, че "Тъй като някои отбори ще живеят в университетите на Пекин по време на Олимпийските игри, правителството в Пекин нареди тези университети да инсталират устройства за наблюдение във всички сгради и стаи. Пекинският редовен университет (Beijing Normal University), който е отговорен за приютяване на американския отбор, получи нареждане да приключи с инсталирането на наблюдаващите устройства преди пристигането на американския отбор".

Пекинският активист за човешки права Лиу Анджун (Liu Anjun) смята, че това е много критичен момент за ККП, която започва да преследва своя народ като използува методите на Сталин по време на Съветския съюз. Китайците осъзнават все повече стойността на човешките права и ККП се страхува от своя собствен народ.

Сътрудникът на Epoch Times Джанг Джие (Zhang Jie) посочи, че масовите арести показват слабостта на комунистическия режим и интензивната борба за власт по върховете на ККП.

Той каза, че когато фракцията на бившият лидер на Китай Джиянг Земин (Jiang Zemin) е била на власт е използвала обикновените китайци като заложници, за да се пазари със Запада.

Сега Министерството за обществена сигурност, контролирано от Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) – ключова фигура в Шанхайската клика на Джиянг [1] - задържа практикуващи Фалун Гонг и активисти за човешки права. Те искат да ги използват като разменна монета за сделки с настоящия лидер Ху Джинтао (Hu Jintao) и неговия премиер Уен Джиабао (Wen Jiabao). Изглежда, че "Заложната дипломация" от времето на Джиянг се превръща сега в "Заложна вътрешна политика" на Китай, сподели Джанг Джие.  

-----------------------------------
[1] Шанхайската клика е сборно наименование на оглавявани от бившия лидер на Китай Джиянг Земин ((Jiang Zemin) управници и членове на Политбюро, които доминират на китайската политическа сцена над едно десетилетие, до момента, когато Джиянг започва да се отдръпва от активния политически живот в края на 2002 г.. След което кликата започва да работи „задкулисно” срещу Пекинската клика на сегашния лидер на Ху Джинтао (Hu Jintao) и неговия премиер Уен Джиабао (Wen Jiabao).

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: en.epochtimes.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!