Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истории от древен Китай: Култивиране на Тао с дълбаене на пещери

Лиу Джнсонг специално за Epoch Times

Хао Датонг, един от Седемте Върховни Таоисти в Чианджен таоизма, е добре известен в Китай. Той седял шест години в медитация под един мост в Уонджоу, днешна провинция Хебей, северен Китай. Докато медитирал там идвали невъзпитани деца и се подигравали с него, но той не им обръщал внимание. Децата дори трупали камъни върху главата му, но дори това не го притеснявало. Когато нивото на реката се вдигало той не се измествал, но нищо не му се случвало. Това показвало, че той бил човек с голяма толерантност и свръхестествени способности.

Хао Датонг бил ученик на Уанг Чонгианг, майстор в Чианджен таоизма. След като Уанг Чонгианг починал и станал таоистки бог, неговите седем ученици се разделили и всеки поел своя път. Хао Датонг също тръгнал да броди и бил на различни места, оцелявайки от проситба.

Един ден Уанг Чонгианг се спуснал в човешкия свят, приемайки облика на млад мъж. Той казал на Хао Датонг, че ще може да достигне просветление само ако дълбае пещери в планината и се култивира в тях.

Хао последвал думите на учителя си и отишъл в планина Хуа в централен Китай. Той прекарал там три години, копаейки на нейния стръмен западен склон. Докато дълбаел пещерата започнали да го следват двама ученици: Мейлианг и Джучинг. Те му помагали в копаенето, работейки здраво. Хао Датонг също проявил отговорност към тях. Когато завършили пещерата, те я назовали ‘Пещерата на виолетовата роза’ и се приготвили да се култивират в нея.

Неочаквано, след като Пещерата на виолетовата роза била готова, възстар таоистки монах пристигнал и казал: "Вашата пещера изглежда хубава. Аз не знам как се прави пещера; мога ли да заема тази, за да се култивирам в нея?" Хао Датонг се съгласил и му дал пещерата. На двамата ученици не им се понравило това, но не могли да направят нищо, тъй като техният учител вече се съгласил.

Те последвали Хао Датонг и отишли в друга част на планината, за да дълбаят нова пещера. След като и втората пещера била завършена друг таоист дошъл и я поискал. Така Хао Датонг и неговите двама ученици раздавали една след друга изкопаните от тях пещери.

Те прекарали над 40 години дълбаейки, като направили 70 пещери, но все още нямали място да отседнат за своята култивация.

Хао Датонг отвел своите двама ученици на една канара в планината Хуа, наречена Ниениечуан. Той помолил своите ученици да хванат едно въже и да държат единия му край, докато той се спуска по него надолу по скалата, за да дълбае пещера на нейната отвесен склон.

Двамата ученици първоначално следвали Хао Датонг за да се култивират в таоистки богове, но с годините се оказало, че само му помагат да копае пещери и да ги дава на други, като смятали, че не са научили нищо за Тао. Те решили да напуснат Хао Датонг, но без той да ги види. Когато той бил долу на отвесния склон, двамата ученици си помислили, че това е добра възможност да си тръгнат. Отрязали въжето, оставяйки своя учител на склона на скалата, и незабавно напуснали със своите принадлежности.

Но както си ходели, изведнъж край един валчест камък видели Хао Датонг да ходи с безразличие към тях. Двамата веднага се сетили, че техният учител е достигнал просветление и съжалили за това, което са направили.

Виждайки тяхното съжаление, Хао Датонг пак ги приел за ученици. Валчестият камък бил по-късно наречен ‘Скалата променяща сърцето’.

Хао завел двамата си ученици до Южния небесен проход на планината Хуа и там отново започнали да дълбаят пещера. Един ден, докато Хао Датонг седял в пещерата, той починал и се превърнал в небесен таоистки бог. А пещерата, която останала недовършена, нарекли ‘Незавършената пещера’.

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!