Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев удря Борисов с Гьоте: Няма нищо по-страшно от активната глупост! И след 13 май ще има вирус...

Радев в Пирогов

Държавният глава разкри, че е дарил своята заплата за март и призова депутатите да направят същото

Президентът Румен Радев отново призова правителство да вземе бързи мерки, които според него вече дори закъснявали, за да не се допусне да има хора, които мизерстват. 

ГЛАДНИЯТ ЧОВЕК ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НА УЛИЦАТА

„Да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата“, предупреди държавният глава в изявление пред журналисти след посещението си в „Пирогов“. 

И добави: „Хората, които вземат тези решения са сити хора, но има много гладни. Заради това казвам: Не чакайте момента, в който гладът ще победи страха!“

Коментарът му бе по повод въпроса дали ще наложи вето на част от законите, които вчера бяха приети в Народното събрание.

Той обясни, че се очаква всички документи да постъпят при него и след като ги разгледа, ще реши. 

Припомняме, че миналата седмица Борисов предупреди, че ако президентът наложи вето, той ще извади депутатите на ГЕРБ от парламента и ще остави хората да умират.

НЯМА НИЩО ПО-СТРАШНО ОТ СВЕТОВНАТА ГЛУПОСТ

„Премиерът трябва да се запознае със законите. Президентът не може да налага вето на решения на парламента, те се обнародват директно", подчерта държавният глава. 

Радев отказа да коментира думите на премиера Борисов от миналата седмица, когато той заяви по негов адрес: "Радев ходи след нас като някоя дърта свекърва, ама от тези, злобните.

 "За други коментари по-добре да се въздържа. Гьоте го е казал най-добре: „Няма нищо по-страшно от активната глупост“, заяви президентът. 

В потвърждение на думите му в днeшния бpoй 33 нa Дъpжaвeн вecтниĸ e пyблиĸyвaнo peшeниeтo нa пapлaмeнтa зa yдължaвaнe нa извънpeднoтo пoлoжeниe дo 13 мaй т.г. Oбнapoдвaни ca и нoвитe пpaвилa зa paбoтa нa пapлaмeнтa в ĸpизиcнa cитyaция. За всичко това не се изисква указ на държавния глава.

А СЪМ СИ ДАРИЛ ЗАПЛАТАТА ОЩЕ ОТ МАРТ. А ДЕПУТАТИТЕ?

Относно заплатите на народните депутати и решението на парламента да дарят възнагражденита си, които ще получат по време на извънредното положение, държавният глава каза, че той е дарил своята заплата още от месец март. 

"За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да дарят заплатите си към края на извънредното положение, аз го направих в начало.

За мен дарението има смисъл, когато е навреме и когато е далеч от камерите,другото е суета и популизъм", подчерта държавният глава.

И се обърна директно към народните избраници: "Уважаеми депутати, дарението  е личен акт. Ако държите да се равнявате по президента, има лесно решение: Кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, както га направих аз!“.

Радев посочи още, че личните му средства са отишли в подкрепа на възрастните хора в община Видин.  И подчерта, че не е въпрос да правд дарителство пред камерите

Съпругата му също е дарила 10 000 лева за храна на възрастни хора. Президентът укори медиите, че не отразяват акциите й, когато тя носи храна и мартеници на възрастни хора по селата.

РЕДОМ СЪС ЗДРАВНИТЕ МЕРКИ, ТРЯБВАТ И ИКОНОМИЧЕСКИ

 „Редом със здравните мерки трябват убедителни и навремени мерки за борба със социалната и икономическата криза, защото ако няма адекватна реакция, ще има последствия“подчерта още държавният глава. 

Според него има вече някакви мерки, но те не са достатъчни. 
Той смята, че обществото трябва да спазва указанията на властите. 

ДА МИСЛИМ КАК УПРАВЛЯЕМО ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ КРИЗАТА

„Трябва да има ясно управление на кризата. Но ние не можем до безкрай да сме в това състояние, докато има вирус у нас. Защото вирус ще има и след 13 май, пак ли ще стоим в това положение? Нужно е да мислим сега как управляемо и по-бързо да излезем от това положение“, коментира Радев.

Според Радев е нужно да се мисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията. Той подчерта, че мерките, които е предложил, се предприемат и в другите страни и нашите власти също вече ги прилагат. 

Припомняме, че миналата седмица Радев остро разкритикува правителството за недостатъчните икономически мерки за справяне на последствията от коронавируса Според него действията на правителството ще доведат до криза. „Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса“, категоричен бе Радев.

АКО ЗАГУБИМ ЗДРАВЕТО НА ЛЕКАРИТЕ, ГУБИМ ЗДРАВЕТО НА НАЦИЯТА 

Президентът поздрави днес всички лекари, медицински сестри, медицински специалисти по случай техния празник. "Благодаря за техния висок морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин, попаднал в плен на болестта", каза Радев.

Имаме много важен проблем пред нас, който трябва да решаваме с подкрепата най-вече на управляващите и на цялото общество - това е да запазим живота и здравето на нашите медици, коментира още държавният глава. Ако загубим тяхното здраве, губим и здравето на нацията в такава тежка криза. Фактът, че вече имаме 30 заразени медици, е достатъчно тревожен, каза Радев и призова по-бързо да се оборудват с лични предпазни средства и всички останали болници.

Аз се срещам с лекари, ходя по общини, говоря с кметове, с директори на болници, с общопрактикуващи лекари, положението е все още далече от желаното. Трябва да мислим за обновление на лекарския състав и да не го забравяме, защото по време на криза всички го мислим, след кризата трябва да направим така, че тези хора да имат необходимия социален статус, условия за работа и квалификация, така че да могат да вършат тази високоблагородна обществена дейност, посочи още Румен Радев.

Той поздрави професор д-р Асен Балтов и неговия прекрасен екип "за навременните мерки, за перфектната организация, за това, че в едни много кратки срокове са успели да изградят на инфекциозно отделение".

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!