Насред корона-вирус и икономически колапс, купуваме нови БТР-и за 2 млрд.лв.

Правителството може да влезе в преговори със САЩ и за бронираните машини.

Военното министерство не е съгласно с обявената от финансовия министър възможност да бъде отложена покупката на нови бронирани машини и патрулни кораби на обща стойност около 2.5 млрд, лева заради кризата с епидемията от коронавируса, съобщиха за Меdiapool източници от министерството.

На този етап се разглеждат различни варианти, но военното министерство не приема отлагането на проекта за бронираните машини, който е от изключителна важност за Сухопътните войски. Евентуално забавяне може да има в проекта за купуването на два нови патрулни кораба.

Новата ситуация обаче ще доведе почти сигурно до промени в реализирането на проекта за бронираните машини, който ще излезе общо около 1.46 млрд. лева.

МО обаче смята за възможно да договори финансова схема тези средства да се плащат разсрочено за 8 години или малко по-малко и така да не натоварят толкова много държавния бюджет.

Американска фирма влиза в проекта

Източници от министерството обаче смятат за много вероятно проектът да бъде рестартиран, като се включат и още фирми в него.

МО поиска оферти само от четири фирми – ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Според МО френската компания не е подала реална оферта, а е поискала директни правителствени преговори и затова е отпаднала от надпреварата. Министерството обаче даде допълнително време на германската ARTEC да представи всички необходими документи и вероятно тя остава в играта.

Машините на компанията обаче са по-скъпи от останалите.

Така като фаворити се очертаха Patria (Финландия) и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Сега обаче в МО вече разглеждат възможността да бъде допусната до участие и американската компания The Armored Group (TAG), която обяви сериозни амбиции да реализира проекта, но със закъснение, и МО не ѝ разреши.

Вратите могат да бъдат отворени и за други компании, които проявяват интерес.

В МО допускат вариант за стартирането на междудържавни преговори, както стана с покупката на изтребителите F-16 Block 70 от “Lockheed Martin”.

За целта проектът ще трябва да мине отново през парламента, което няма да е проблем. След това комисия ще избере най-добрата оферта и ще се премине към директни междуправителствени преговори.

“Това ще ускори страшно много нещата и ще отпаднат много проблеми. При преговорите правителство-правителство нещата са по-ясни и чисти. И цената може да падне. Процедурата затъна много и това е вариант”, коментираха източници от МО.

Американската компания The Armored Group (TAG) е много активна и предложи на правителството да бъде създадено съвместно предприятие, което да произвежда и сглобява у нас десет модела машини, които след това да бъдат реализирани на европейския пазар. Това предложение се разглежда все по-сериозно.

Искането на Франция за междудържавни преговори също излиза на дневен ред.

Към момента няма окончателно решение за бъдещето на проекта и се разглеждат различни варианти.

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии какви да бъдат техническите изисквания.

Корабите по-скоро може да бъдат отложени

От МО допускат по-скоро възможността да бъде забавен проектът за придобиването на два нови патрулни кораба за около 1 млрд. лева.

Там МО вече избра за изпълнител германската фирма “Люрсен”, но се очаква да има и български подизпълнител.

Очаква се и двата кораба да бъдат строени в България.

Покупката на следващите 8 F-16 под въпрос

България по-рано реализира другия голям проект за изтребителите F-16 Block 70. Около него няма неизвестни, тъй като правителството преведе на САЩ в аванс над 2 млрд. лева.

Отлагането на големите харчове заради епидемията с коронавирус обаче може значително да забави изпълнението на втората фаза на проекта – закупуването на още 8 изтребители.

И сега нямаше конкретна дата, в която трябваше тя да се реализира, а сега изглежда все по-вероятно покупката на следващите F-16 да се отложат далеч във времето.

Най-важното за оцеляване от ККП-вирусът (Ухан вирус)

Източник: Медиапул

Източник/ци: https://www.informiran.net/%

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...