Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истории от древен Китай: Съдия Ю - право съди, за да няма беди

Прочут бил със своята справедливост и мъдрост съдия Ю, гласи класическата китайска историческа книга от преди 2200 години ‘Книгата на Хан’. В знак на признателност, по време на императора Суан от династия Хан хората изградили паметник на съдия Ю, докато той бил още жив.

Освен съдия в Градския съд, Ю бил и управител на областния затвор. Той бил много справедлив и безпристрастен при съдебните процеси. От всички присъди на съда, тези на съдия Ю се смятали за най-уместни и правилни. Много пъти дори самите осъдени признавали, че наказанията на съдия Ю са справедливи.

По това време, в енорията на Източно море живяла добродушна и смирена жена, наречена Джоу Чинг. Тя се отнасяла към своята тъща много лоялно и грижовно, както подобава на китайските обичаи.

Един ден тъщата си помислила:  "Моята снаха полага много труд в грижите си по мен! Аз съм вече доста стара. Защо ми е такъв живот, в който да съм в тежест на младите?". След което старата жена сложила край на живота си, като се обесила.

Свекървата имала дъщеря, омъжена в друг град. Като чула за смъртта на майка си, дъщерята тутакси се затекла в бащиния си дом.

Срещнали се зълва и снаха, и зълвата веднага обвинила Джоу Чинг, че убила майка й. След което описала своите обвинения и подала молба до губернатора на града срещу снаха си. Управата арестувала добродушната снаха, измъчвали я и я принудили да признае, че е виновна в това престъпление.

След като изслушал фактите по случая, съдия Ю казал на губернатора: "Тази жена се е грижила за свекърва си повече от 10 години и нейната лоялност е била добре известна в енорията. Аз не мисля, че тя е убила свекърва си.".  

Но губернаторът не се вслушал в съвета на съдията и настоял да се издаде смъртно наказание за  Джоу Чинг. След много напразни опити да промени решението на губернатора, съдия Ю си тръгнал съкрушен. Смъртната присъда била изпълнена.

Според китайските вярвания, когато се отнеме живота на невинен човек, катастрофални събития застигат мястото, където е живяла жертвата. След като Джоу Чинг била убита, енорията на Източното море била сполетяна от суша, която вилняла в продължение на три години. За това бедствие бил обвинен губернаторът, поради което той трябвало да  напусне своя пост.   

Когато новият губернатор дошъл, той запитал съдия Ю:

"Защо не е падал дъжд вече три години?".

Съдия Ю отговорил:
"Почтената снаха не трябваше да умре. Тя беше осъдена на смърт от бившия губернатор несправедливо. Причината за бедствието е отнемането на живота на невинен човек.".   

Новият губернатор веднага отишъл на гроба на Джоу Чинг, за да й отдаде лично почит. В нейна чест той издигнал на гроба й паметник и го нарекъл ‘Арка на почтеността’.    

В енорията завалял обилен дъжд и същата година се родила изобилна реколта.  

Най-важното за оцеляване от ККП-вируса (Ухан)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!