Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Въоръжено лице нападна медитиращ мъж във Ванкувър

Raymond Zhang

„Мъж насочи пистолет към главата ми и изкрещя на английски: ‘Махай се! Няма да стоиш тук!’ ”, каза нападнатият наскоро пред китайското консулство във Ванкувър Реймънд Джан (Raymond Zhang) в интервю за медиите. (Epoch Times)

Joan Delaney, Epoch Times- Канада

„Пистолетът беше опрян в лявото ми слепоочие. Мъжът натискаше спусъка непрестанно и крещеше: ‘Махай се! Няма да стоиш тук!’ ”, каза в интервю за медиите Реймънд Джан, станал обект на нападение докато медитира пред китайското консулство във Ванкувър, Канада.

Реймънд Джан (Raymond Zhang), практикуващ Фалун Гонг от Канада, медитирал в палатка пред китайското консулство във Ванкувър на 2 август, когато към 5:30ч. сутринта бил нападнат от трима непознати мъже.

Те се приближили и започнали да късат табелите и плаката от оградата на консулството. След това дошли в палатката, като първо опрели пистолет в главата на Джан и натискали спусъка многократно, а после започнали да го му нанасят удари по лицето и главата.

„Пистолетът беше опрян в лявото ми слепоочие - разказва Джан - Мъжът натискаше спусъка непрестанно и крещеше ‘Махай се! Няма да стоиш тук!’ ”.

Другите двама се присъединили към нападението, пробивайки дупки в палатката, удряйки и ритайки Джан в стомаха и главата. След нападението 33-годишният мъж остава с фрактура на костите на лявата страна на лицето, с вътрешен кръвоизлив и синини.

Тримата мъже са били от азиатски произход и според говорителя на канадската Фалун Дафа асоциация (Falun Dafa Association of Canada / FDAC), Сю Джан (Sue Zhang), това „мерзавско деяние” е било подбудено от комунистическия режим в Пекин. Китайската комунистическа партия (ККП) инициира енергични мерки срещу Фалун Гонг още през 1999 г. и оттогава провежда широкомащабно преследване на практикуващите в Китай, заяви тя.

По думите на Хауърд Чоу (Howard Chow) от полицейското управление на Ванкувър, когато полицията пристигнала на мястото нападателите вече били избягали и по случая е започнато разследване.

Г-ца Джан е убедена, че нападението е поредният пример за „дългата ръка на Пекин”, достигаща до Канада чрез консулствата си и продължаваща тенденцията за „сплашване и тормоз на практикуващите [Фалун Гонг] в чужбина”.

„Така китайската комунистическа партия разпростира преследването си в Канада”, каза тя. „Това яростно физическо нападение е още един опит да ни отстранят от [мястото ни пред] консулството”.

Източник, пожелал да остане анонимен, разкри пред Epoch Times, че новият генерален консул Ян Чиан (Yang Qiang) е заявил наскоро, че е „твърдо решен” да премахне мястото за протести на последователите на Фалун Гонг пред консулството.

Вече повече от шест години практикуващите Фалун Гонг във Ванкувър провеждат непрекъснат 24-часов мирен апел пред консулството на ул. „Гранвил”. Миналия август Реймънд Джан е бил отново нападнат и му е нанесен побой от азиатски гангстери, които тогава избягали със спортен джип. Други участващи в бдението практикуващи са били замеряни с яйца от минаващи автомобили, а един от тях е бил пръскан с неизвестна течност.

Съобщавани са и много други случаи на нападения, сплашвания и тормоз срещу практикуващи Фалун Гонг на територията на страната. Според канадската Фалун Дафа асоциация често в тези инциденти са директно замесени китайските посолства и консулства, или ръководени от тях граждани в местните китайски общности.

През 2001 г. на г-н Суелиан Уан (Xueliang Wang) му бива нанесен побой вътре в посолството на Отава, затова, че направил опит да снима изложени там материали, насаждащи омраза към Фалун Гонг.  

Освен това от персонала на китайското посолство отправили нападки в Камарата на общините срещу членът на канадския парламент Роб Андерс (Rob Anders), защото носил фланелка с призив за прекратяване на преследването в Китай. 

Подадени в местни полицейски участъци на Канада оплаквания описват с подробности детайлите на несекващи нападателни телефонни обаждания и електронни писма от Китай, които вземат на прицел практикуващи Фалун Гонг в Канада.

Последователи на медитативната практика твърдят, че биват също така лишени от свои законни права от страна на посолствата, като например издаване на визи или подновяване на паспорти, както и отнемане на членства в определени китайски организации в чужбина.

През март тази година г-жа Жиян Джан (Jiyan Zhang), съпруга на китайски дипломат в посолството в Отава, емигрира и съобщи, че в китайското посолство съществува политическо бюро, създадено специално за шпиониране и атакуване на Фалун Гонг и на граждани, считани за дисиденти в Канада. 

„Китайската комунистическа партия са главорези – те доказват това отново и отново. Не зачитат човешкия живот и вярват, че могат да издевателстват над хората, за да ги накарат да вършат всевъзможни неща”, каза Брайън МакАдам (Brian McAdam), бивш чуждестранен дипломат и експерт по азиатската организирана престъпност.

Според МакАдам инцидентът с нападението срещу Реймънд Джан показва, че е от решаващо значение правителството на всички нива – особено във Ванкувър – да предоставя защита на китайската общност в Канада.

„Не е имало никакви последствия за поведението на китайското правителство в Канада”, каза МакАдам. „Забележителното е, че канадското правителство не заема твърда позиция спрямо техните действия, а трябва да го направи. Не могат да си позволят чуждо правителство да отправя подобни заплахи.”

Той добави, че предвид „силните връзки” на ККП с азиатската организирана престъпност, има вероятност нападението да е било извършено от членове на банда.

Г-ца Джан твърди, че консулството разполага с камера за наблюдение, насочена към въпросната зона по всяко време, която би могла да е заснела нападението. Това би могло да е от помощ за залавянето на нападателите. Но полицай Ваденберг (Vandenberg) от полицейското управление във Ванкувър заявил пред г-ца Джан, че „е трудно” да получат записа от служителите на консулството.

„Ако в консулството нямат какво да крият,  защо не предоставят записа на полицията?”, пита г-ца Джан.

В друго текущо разследване полицията проучва твърденията, че монреалският вестник „Les Presses Chinoises” насажда омраза срещу Фалун Гонг в Канада. Въпреки издадените две заповеди от съда на Квебек към вестника да спре тази си дейност, той е публикувал четири специални издания, осъждащи и демонизиращи медитативната практика.   

По време на неотдавнашна визита в Канада Чен Йонглин (Chen Yonglin), бивш дипломат от китайското консулство в Сидни, Австралия, предупреди за широкото разпространение на китайски шпиони и организации-паравани там, включително и такива, насочени срещу преследвани от режима в Китай групи.

Освен от китайското консулство, мирният апел не се одобрява и от кмета на Ванкувър, Сам Съливан (Sam Sullivan). През юни 2006 г. Съливан оповести, че табелите по оградата и палатката, която практикуващите използват за заслон, са в нарушение с градска наредба и разпореди отстраняването им до 16 август 2006 г.

Практикуващите Фалун Гонг обаче твърдят, че първоначално от градската управа им е било дадено устно разрешение да провеждат бдението 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Те настояват този случай да се разгледа в цялостен процес, а не по съкратена процедура, за каквато настояват от градската управа. Говорител от кабинета на кмета заяви, че не може да коментира днешния инцидент, тъй като той се разследва от полицията.

В съобщение до медиите канадската Фалун Дафа асоциация призовава канадското правителство да изиска „Китайските служители от консулството да прекратят незабавно тормоза, насаждането на омраза и нападенията над практикуващи Фалун Гонг в Канада, или да бъдат изгонени от страната”.

Нападнатият Джан, чиито майка и сестра са също практикуващи Фалун Гонг и затова са в затвора в Китай, където са били подлагани на изтезания, казва, че въпреки нападението няма да спре своето апелиране пред консулството.  

„Те продължават да изтезават и избиват невинни практикуващи в Китай, затова аз ще продължавам да идвам тук, докато не се сложи край на преследването.”

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!