Ангелкова: Засега няма основания да се връщат пари за отменени екскурзии и полети до Италия

ангелкова2

До края на днешния ден ще дефинираме заедно с бранша какво точно е форсмажорно обстоятелство. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на извънреден брифинг днес заради бързо разрастващата се епидемия от коронавируса в Италия и зачестилите откази на български граждани да пътуват до там заради заразата, пише economic.bg.

В закон за туризма е записано, че при отменени полети заради форсмажорни обстоятелства на туристите трябва да се върнат парите. Вчера националният превозвач „България Ер“ обяви, че до 27 март няма да лети до Милано и ще върне парите за билетите на клиентите, които ще бъдат засегнати от решението.

Към момента обаче пътуванията до Апенините като цяло не са забранени и отказът на хората е лично решение, което не е ясно дали попада в графата „форсмажорни обстоятелства“. Поради тази причина не е ясно дали туроператорите трябва да върнат взетите пари за пакетните услуги, отказани заради страха от коронавируса.

„В момента е обявена пета степен на опасност за пътувания до Китай. Затова на всички туристи, които имат организирани екскурзии до там, към момента им връщат парите. Ситуацията в Италия обаче се влоши буквално вчера и в момента работна група заедно с КЗП и представители на туристическия бранш се опитваме да дефинираме дали обстоятелствата и там са форсмажорни. До края на деня официално се очаква да се знае това”, обясни Ангелкова.

Официално на страницата на Министерството на външните работи се казва, че е препоръчително да не се пътува до Италия заради коронавируса, но все още не е обявено ниво пет за риск, каквото е обявено за Китай. По думите на Ангелкова туристическият бранш е изключително притеснен от създалата се ситуация. „Очаква се и спад в следващите месеци на изходящите туристи, но колко сериозен ще бъде той, към момента не може да се каже“, каза още министъра на туризма.

Италия е основен пазар за българските туристи. През 2019 г. 250 000 българи са посетили тази държава, стана ясно от данни на Ангелкова. Тя успокои, че всички българи, които са били в Италия по време на карнавала, вече са се прибрали. И уточни, че до края на месец юни има около 10 000 българи, които имат резервации за Италия. По думите й това са само организираните пътувания.

Източник/ци: http://onovini.eu/2

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...