Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът: Разбирам притесненията на Борисов, но нямам отношение към разследвания в други държави

Радев нарече скандала "Барселона" тежък случай, който засяга не само премиера, но и България

"Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга и България - и във вътрешен, и в международен план. Но не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на прокуратура, на полиция, още по-малко на друга държава" 

Това заяви държавният глава Румен Радев по повод обвиненията на премиера Борисов, че зад публикацията в каталунското издание за негова къща в Барселона и евентуално негово участие в схема за пране на пари, стои българският президент или както той го нарече "съседа му по месторабота". 

На въпрос дали проверката, каквато вече е образувала и българската прокуратура, ще даде повече светлина върху случая, Радев каза, че няма информация по въпроса.  

Радев коментира отлагането на влизането на България в еврозоната като заяви категорично, че страната ни има ясни цели – пълно, пълноправно и надеждно участие на България, а това означава челнство в еврозоната.

"Много важно е как ще стигнем дотам", заяви президентът. 

По думите му от действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде направено прозначно и без сътресение за обществото.

 „Експертният консенсус трябва да предшества политическите декларации“, подчерта той. 

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че страховете на хората от въвеждането на еврото му налагат да "забави темпото", докато не се постигне "абсолютен консенсус". 

„Ние имаме ясни цели – пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики на ЕС. Това означава членство в еврозоната. Въпросът обаче е как ще стигнем дотам. От действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани“, изтъкна на свой ред държавният глава.

"Очаквам от българското правителство много по-активна политика, която да върне доверието на гражданите", допълни Радев. 

Във връзка с критиките, които му отправиха управляващите, че води разговори с руския президент Владимир Путин за енергийни проекти, без да съгласува позицията си с правителството, Радев обяви, че е засегнал само една тема – намаляването на цената на доставяния у нас руски природен газ.

Цената на газа е най-важната тема в момента, а разговорът му сега е бил в продължение на диалога с колегата му, който е започнал в началото на юли миналата година, отговори Радев на въпрос за какво е разговарял с руския президент Владимир Путин. 

„Тук трябва да има изразена политическа воля, защото експертните разговори, които се водят, не могат да стигнат до желания за България резултат. От 8 държави, които са обект на газовото дело между Газпром и ЕК, само България остана, която не получава намаление на цената. Реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо“, обясни президентът. И посъветва управляващите да се замислят дали достатъчно добре си вършат работата.

"Само България не получава намаление на цената, ние плащаме два пъти повече. Тук министър Петкова трябва да кажа защо цената не намалява и как се работи в тази посока. От високата цена на газа, който плащаме губят гражданите, губи и икономиката ни", каза още Радев.

Източник/ци: http://epicenter.bg/a

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!