Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Китай трябва да разбере, че ние подкрепяме свободата на словото”

The World Today - ABC

В Нова Зеландия ще бъде подложен на разследване направеният от охраната за сигурност опит да попречи на репортер да отрази посещение на високопоставено китайско лице. Служители от китайското посолство обвинили акредитиран към Парламента журналист, че представлява риск за сигурността. Журналисти и политици изразиха тревога, че полицията е взела нещата в свои ръце, като е послушала посолството и е предприела мерки да опази китайска делегация от легитимна критика на пресата.

Изглежда в Нова Зеландия съществува ограничения за пресата, установява журналистът Ник Уенг точно пред офиса на Министъра на финансите Майкъл Кулен, където бива конфронтиран от служители на Дипломатическата охрана, съобщи специалният репортер на ABC в Н. Зеландия Питър Люис

Служителят от Дипломатическата охрана се обърнал към г-н Уенг с думите:
„Ние искаме да сме сигурни, че няма да има никакви проблеми. Вие имате право да сте тука, но не искаме никакви проблеми. Разбирате ли?”.

„За какви проблеми става дума?”, отвърнал Ник Уенг, заснемайки опитите на служителя да го блокира да не фотографира китайския вицепремиер Женг Пейян.

„За всякакви.” – продължил служителят – „Бяхме информирани за Вас, тъй като се смята, че сте Фалун Гонг.”.

„Вие мислите, че съм Фалун Гонг?”, запитал Уенг.

„Не казвам, че не можете да стоите тука, но искам да се уверя, че няма да има никакви проблеми. Просто мерки за сигурност.”, казал служителят.

„Мерки за сигурност? Аз работя тука вече 8-9 години. Какъв е проблемът?, недоумявал репортерът.

В този момент към тях се приближил полицай от сградата на Парламента, повикан поради оплакването от китайското посолство относно присъствието на Ник Уенг.

„Най-добре ще бъде ако можете да отидете някъде другаде.”, казал полицаят.
„Защо?”, попитал Ник.

„Защото…делегацията е тука сега и ако делегацията не одобрява някого…”, отвърнал полицаят, според който се оказало, че китайците са наредили директно на новозеландската полиция да изгони журналиста. Това твърдение бива по-късно отречено както от неговият началник старши офицерът Тони МакЛиод, така и министърът на финансите Майкъл Кулен, който каза:

„Не, ние не изпълняваме нарежданията на китайските дипломати. Ситуацията не е такава. Аз смятам, че реакцията на хората е прекомерна.”

Но лидерът на Зелената партия – Расъл Норман – смята, че Ник Уенг трябва да получи извинение:

„Китай трябва да разбере, че ние подкрепяме свободата на словото, и когато идват в Нова Зеландия, те ще чуят хора, които не са съгласни с тях.”, каза той.

Междувременно на мястото на инцидента бива повикана Председателката на Парламентарната прес-галерия Мари МакНиколас, която коментира по случилото се:
„Ако някой тук е реагирал прекомерно, то това е новозеландската полиция, която прави грешния избор да следва наставленията на китайците. Отнася се до това, че задължението на полицията е да се грижи за сигурността на хората; те не са „срамната полиция” и работата им не е да предпазват китайците от излагане, затова, че един журналист може да им зададе неудобен въпрос. Това не е тяхната роля.”

Председателят на Парламента г-жа Маргарет Уйлсън каза, че ще се срещне с началника на полицията Хауърд Брод за да обсъдят грубия начин, по който е действала полицията, като допълни, че освен това тя ще напише писмо до китайския посланик, в което да му разясни въпросът с професионалните права на новозеландските медии.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!