Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Състоя се поредният китайски Национален конгрес - марионетката на ККП

В Китай се проведе годишният Национален конгрес, в неизменния си, превръщаш се в отегчителен дори за самите китайци комунистически дух. За китайската комунистическа партия (ККП) събитието е важно обаче - според Конституцията на Китай върховната власт в правителството се държи от Националният конгрес и е нелегално режимът да контролира правителството директно. Така ККП трябва да използва Конгреса, който да "избира" правителството, обслужващо нейните интереси.

И тази година за никой в Китай не бе изненада рутинната годишна сесия на китайския Национален конгрес – поредното шоу на комунистическия режим. Излъчените от държавно-контролираните медии репортажи за конгреса попаднаха в глухите уши на изморените от пропаганда вече китайци.

Някои от официалните доклади на Конгреса дори послужиха като хумористичен материал за смелчаците, дръзнали да изкажат своето мнение. Но в действителност малко хора осъзнават какво са принудени да изтърпяват депутатите на Конгреса, изпълняващи ролята на марионетки за режима.

Не знаейки кога камерите ги снимат, депутатите трябва да съумеят да останат будни по време на празните речи на комунистическите кадри. Освен това, за да се покаже, че е имало "демократична дискусия", депутатите трябва да излязат със свой собствен лъжлив анализ, поддържащ линията на Партията. Дори по време на почивките те трябва да внимават какво казват на своите „съратници”.

Тези депутати не са политици, въпреки това са принудени да се държат като такива докато "представляват нуждите на народа". Разбира се, точно защото не са политици те са избрани от режима, бивайки по този начин контролирани да "гласуват" за предварително определените избраници на ККП, както и за нейната политическа линия.

Много от депутатите са или експерти, или високо квалифицирани специалисти в областите на своите професии, които не желаят да играят тази роля. Но никой не смее да откаже така наречената "чест" - режимът се нуждае от тях, за да направи шоуто по-правдоподобно.

Според Конституцията на Китай, Националният конгрес държи върховната власт в правителството. Тъй като е нелегално режимът да контролира правителството директно, то трябва да използва Конгреса, за да "избира" правителството, обслужващо неговите нужди.

В интерес на истината, понеже депутатите не са избрани легитимно, то правителството, което те "избират" също не е легитимно. Но ако конгресът се избира действително по демократичен път, тогава комунистическият режим няма да може да оцелее в Китай.

Без официалните "звания", които конгресът дарява на комунистическите кадри, никой от тях няма да бъде приет при посещенията им в други страни. Депутатите не трябва да знаят много за политиката, защото ако всички бяха професионални политици както на Запад, как ще успее комунистическият режим да държи Китай под контрол?

Всяка година депутатите на конгреса страдат от директната принуда да узаконят управлението на режима. След изтърпените десетилетия на тази фасада, китайският народ тихо и под страх се отказа от своето конституционно право да участва в политиката.

Но наближава времето, когато ще е необходимо всеки китаец да си припомни, че Китай не принадлежи на комунистическия режим, а режимът принадлежи на китайския народ.

И след като комунистическия режим падне, всички китайци ще трябва сериозно да се замислят за депутатите, които ще изберат така, че те действително да ги представляват във вземането на политически решения. Както и за това, какво биха могли да направят, за да асистират правителството и управлението на един нов Китай.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!