Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смъртоносната китайска пневмония: Няма ваксина, няма лек… няма отърване

Новият коронавирус, който уби вече девет души в Китай, се разпространява със светкавична скорост. До момента има случаи на заболяването в Китай, Южна Корея, Тайланд, Япония, Автралия и САЩ. До дни може да бъде пресен и в Европа, както и в България, споделят специалисти.

Ето един поглед върху новините свързани с вируса настъпили за последната нощ.

„Разпространява се от човек на човек, както грипа. Може да бъде донесен и утре, никой не знае точно кога ще се случи. Българите пътуват до Тайланд и риск има“, заяви за „Труд“ началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница – София доц. Атанас Мангъров.

Той обясни, че този коронавирус поначало се среща при животните, но понякога преминава и по хората, както е в случая.

„Началото на инфекция, причинена от този тип вируси, по нищо не се различава от която и да е друга такава“, уточнява доц. Мангъров и допълва, че към момента няма лекарствен препарат, който да помага при този вид вирус, тъй като той спада към изменчивите.

Заболяването се развива светкавично. Най-честите симптоми на пневмонията са температура, кашлица, дихателни и стомашно-чревни проблеми и диария. Усложненията, до които води са пневмония, тежки респираторни инфекции, бъбречна недостатъчност и смърт.

„В 10 на сто от случаите нещата може да тръгнат накриво и човекът може да загине“, алармира доц. Мангъров.

Специалистът обяснява още, че у нас няма тестове, които да показват дали даден пациент се е заразил с коронавирус.

Като първа предпазна мярка, лекарите съветват да избягваме пътувания до местата, в които се разпространява заразата.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията към момента включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателна термична обработка на месо и яйца. Необходимо е да се избягва контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания като кашлица или кихане.

Летищните власти в Рим, Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго и Лос Анджелис, както и в Австралия вече въведоха строг контрол на пътниците, които пристигат от Ухан. Туристи се проверяват за треска или повишена телесна температура, заради заразата.

Световната здравна организация (СЗО) вече обяви, че очаква в идните дни случаите на коронавируса да се разпрострат и в други части на Китай, както и в други държави, предаде Ройтерс. Към момента повечето заразени са в град Ухан, столица на провинция Хубей.

Днес Световната здравна организация ще проведе специална среща, на която експертите й ще се произнесат дали новия коронавирус, който популярно наричат „китайския вирус“, вече е международна заплаха.

Най-голямото притеснение е дали 2019-nCov може да бъде така смъртоносен както вирусът ТОРС, който причини смъртта на 349 души в Китай и други 299 в Хонконг между 2002 и 2003 г.

Засега има само едно френско предупреждение, че настоящият щам е на 80% генетично идентичен с ТОРС. А паниката постепенно завладява целия свят.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://bg-voice.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!