Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трайно сваляне на кръвната захар. Шест британски клинични изпитания дават предимство на

канелата

Страхотен начин за сваляне на кръвната захар дава резултати до 30 дни и гарантира ефект поне за година напред. Използва се често от диабетици, но и от други хора, желаещи да се предпазят от бъдещи проблеми със здравето.

Рецептата:

Нарязвате 20-сантиметров корен от хрян на малки кубчета, които поставяте в буркан. Предварително хрянът се измива, но не се обелва. В буркана добавяте още 9 нязани и обелени скилидки чесън. Накрая заливате с 1 л. бира. Бурканът престоява затворен и на хладно в продължение на 10 дни. След този отразък от време се прецежда внимателно.

Дневната дозировка стартира от 2 чаени лъжици, приемани по една през 12 часа и задължително преди да се яде. Това важи само за първите 2 дни. В следващите 28 се пие по 1 супена лъжица на 8 часа.

Общо лечението продължава 30 дни. Това е времето, в което организмът трябва да постигне трайно сваляне на кръвната захар. Ефектът би трябвало да стои поне до 1 година напред.

„Лекарите сериозно ме предупредиха, че има опасност да получа диабет. Тогава реших, че е време да предприема драстично сваляне на кръвната захар. Намерих домашна рецепта, според която само за месец постигаш траен ефект. И сякаш чудо се случи. От тогава измина година и половина, а оплаквания още нямам“ – разкрива пред doctorbg.net 42-годишният Ненчо Чиликов.

Хубаво е след края на 30-дневната процедура човек да се допита до специалист по храненето, който да му изготви програма, ограничаваща храните с изкуствени подсладители. Обикновено диетолозите изготвят специален хранителен режим, който пациентът спазва известно време след прилагането на метода на сваляне на кръвната захар.

„Истината е, че в продължение на месеци ядях за десерт само плодове. Това също ми помогна да запазя нивото на захарта си в рамките на нормалното“ – споделя още Ненчо.

Още няколко начина да свалим кръвната захар (КрЗ) в домашни условия

Канела

Поставяме я на водещо място сред природните средства за снижение на КрЗ. Действието й е многопосочно, спомагайки да се намали и потребността от захар. Само не се заблуждавайте, че канелата би помогнала, ако я ползвате като подправка към сухи закуски и обработени продукти.

Първо е нужно да се знае, че има няколко вида канела. Цейлонската се смята за най-качествената за кулинарията, но като лекарство се предпочита китайската. Изследвания доказват, че тя води до снижение на нивото на глюкоза в кръвта, с което предотвратява и цери диабет, класифициран от втория тип.

Шест британски клинични изпитания, публикувани в медицинското списание Clinical Nutrition, са успели да фиксират нужната за това доза, а именно ежедневната употреба на 1-6 г канела. Като най-действени се посочват два патентовани екстракта от китайска канела – Cinnulin PF и CinSulin, които се намират в множество добавки.

Най-полезните части от китайската канела са кората и цветовете, които съдържат етерично масло с антиоксидантно и антибактериално свойство, способно да намалява размерите на тумори.

Как се използват хранителни добавки с канела:

При диабет от типа 2: 1-6 г китайска канела на ден (1 чаеная лъж.е = 4,75 г). На етикетите се отбелязва още като Cinnamomum aromaticum.

За профилактика: 500 мг двукратно на ден китайска канела или един път 500 мг екстракт Cinnulin PF или CinSulin.

Внимание: При приемането на канела и други добавки с канела при втори тип диабет е необходимо да се контролира нивото на КрЗ, за да се убедите, че не се е стигнало до хипогликемична реакция – спад на КрЗ на прекалено ниско ниво. 

Индрише

Растението съдържа вещество, което действа подобно на инсулина и затова провокира рязък спад на нивото на КрЗ. Полезно е в случай на повишени концентрации, но се прилага с внимание при здрави хора. Отделно, ароматът му действа релаксиращо и намалява умората, което също допринася за нормализиране на КрЗ.

Чай от индрише: по едно листо на сто грама вода, вари се, докато половината количество от водата изври. Пие се трийсетина минути преди всяко хранене.

Тинктура с орехи: 500 мл добра водка, петнайсетина натрошени орехи с черупките, още толкова листа индрише, нарязани на ситно. Престояват на доста студено две седмици. Пие се сутрин преди ядене по 20 г.

Рожков

Използва се за подсладител и добър заместител на захарта. Продуктът на прах се разтваря лесно в топличка вода.

Шипка

Шипката се нарича естествен заместител на инсулина. Плодовете може да се хапват директно или да се сварят на чай. Рецепта: десетина плодчета се сваряват в половин литър вода за пет минутки. Пие се охладено, на гладно.

Чесън

Свежият чесън – по няколко скилидки, взети на гладно, създава не особено приятен дъх, но помага за контрол върху КрЗ. 

Черна боровинка

При перманентно повишено ниво на КрЗ, както и при диабет, е полезна диета на боровинки. В черната разновидност се съдържат дъбилни вещества и глюкозиди, поради които плодовете и чаят от листата се използват за снижаване на концентрацията.

Рецепта: чаена лъж. млени листа от боровинка се пускат в кипната до бълбукане голяма чаша вода. Накисването е за трийсет минути. Минава се през прецеждане. Количеството се разделя на три и се приема до края на деня. За следващия ден се вари нова доза.

Краставици

За забавяне на обменните процеси и за нормализация на нивото на глюкозата в кръта се препоръчва диета на пресни краставици, доколкото в тях се съдържа инсулиноподобно вещество. Освен това краставиците намаляват апетита.

Елда

Незаменим продукт, снижаващ КрЗ. Рецепта за лечение:

Елдата се измива, леко се подсушава и се слага на котлона в касерола да се позапече без никаква мазнина. Смила се в кафемелачка и се прибира за съхранение в някаква съдина, която се затваря добре, за предпочитане от стъкло. От елденото брашно ежедневно се приготвя напитка по следния начин: 2 големи лъжици от се заливат с прясно или кисело мляко и се оставят за 12 часа. Готовата субстанция се приема час преди храна.

Земна ябълка (гулия)

Нормализира работата на стомашно-чревния тракт и сваля нивото на КрЗ. От свежа ябълка се приготвят салати или се приема по чаена лъжица смлян продукт. Рецепта за земна ябълка на прах:

Измийте, подсушете и нарежете на дребни късчета няколко земни ябълки. Оставете ги малко да се поизсушат и смелете. Готовият прах се пази на проветриво място и се хапва с лъжица в течение на деня.

Земната ябълка е чудесна при съдови изменения и проблеми с обмяната, а при диабетиците позволява да се намали дневната доза инсулин. 

Зеле и зелев сок

Зелето е пребогато на фибри, пектин, витамини и вещества, потискащи жизнедеятелността на болестотворните бактерии. Зелевият сок извежда течности от организма и подпомага снижаването на концентрацията на глюкоза, която се намира в кръвния поток.

Сок от ряпа

Оказва пикочогонно, противовъзпалително, противомикробно действие, способства нормализирането на нивото на холестерина, разтварянето на камъни в бъбреците и пикочния мехур, показан е при холецистит. Сокът снижава кръвната захар, помага при застойни явления в храносмилателния тракт, чудесно средство при запек.

Сок от картофи

Средство за намаляване на нивото на глюкоза в кръвта. За целта се приемат по 0,5 чаши двукратно в деня, трийсетина минути преди храна.

Сок от цвекло

Приема се в свеж вид четирикратно в деня по 1/2с.л. Същото действие имат още соковете от моркови, тиквички, домати и тиква.

(www.lekar.bg)

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!