Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евродепутат от ГЕРБ не иска истината за кризата в Перник да става тема в ЕС, щяло да навреди на цяла България

big_31_3

Полицията в Перник сплашва хората да не вдигат бунт за водата – Перник се вдигна на бунт, иска министерски оставки

Най-вероятно днес, 21 декември, ще бъде обявено бедствено положение в Перник. Въпросът стигна и до Брюксел, но само евродепутатът Радан Кънев действа темата да бъде чута в Европейския парламент и от Европейската комисия, пише „Актуално“.

„Един такъв дебат в Европейския парламент за съжаление няма да напълни язовира, още повече, че заявката за такъв дебат ще има отрицателно въздействие върху България“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред БНТ, според който отрицателното въздействие ще е факт, тъй като Кънев набляга на отделяните евросредства за България и за водните проекти като тема на дебата.

„В България контролът е не по-лош от останалите”, добави Радев, който е убеден, че трябвало да се предприемат действия за привличане на повече евросредства. Той видя инициативата на Кънев като „удар по собствения интерес“ и обяви, че няма съмнение, че ремонтът на стената на язовир „Студена“ с евросредства е правен по правилата. Радев наблегна и как т.нар. „зелен пакт“ щял да откъсне още средства от евробюджета, което той намекна, че е в ущърб на България. Той не пропусна да захапе Кънев и за петицията за финансирането на АМ „Струма“ – не било нужно да се правят действия от България, защото ЕК е поела отговорност.

Припомняме, че Радев за последно се забърка в скандала с танкера „Бадр“, като така и не коментира по същество дали е искал от Либия милиони, за да е консултант и да съдейства за освобождаването на танкера. Ситуацията върви към връщане на танкера на Либия и без консултации, а главният прокурор Иван Гешев беше питан по темата в Европейския парламент. Гешев каза, че няма данни за незаконни действия на Радев.

Свързването на Перник с мощностите на „Софийска вода“ може да стане, но е много скъпо, много сложно технически и още по-сложно документално. Не мисля, че в краткосрочен аспект това е решение за водния проблем на Перник. Това заяви пред Нова телевизия инженер Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.

По думите му, много спешно трябва да се търси начин за промишлени цели да не се ползва питейна вода. А причината е проста – питейната вода е пречистена и съответно е по-евтина за ползване от индустрията, защото не трябва да се чисти. Иванов даде пример със „Стомана Перник“ – защо не ползва вода от язовир „Пчелина“.

Столичният общински съвет трябва да реши дали от водата за софиянци да има и за перничани, обобщи Иванов. И не видя като справедливо решението да поскъпва водата в Перник, но уточни, че регионалното министерство вече е обещало да няма поскъпване засега. Като цяло обаче Иванов смята, че ще има увеличение на цената на ВиК услугите в бъдеще.

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!