Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огнян Дъскарев: Такава омраза към американски президент не съм виждал от времето на Никсън

Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев

Скоро ще има големи новини за Джо Байдън, бивш вицепрезидент на САЩ и водещ кандидат за президент на левицата

Интервю на Светослав Пинтев

-  Г-н Дъскарев, Камара на представителите на Конгреса на САЩ гласува "за" импийчмънт на президента Доналд Тръмп.  Какви доказателства трябва да се появят, за да има някакъв шанс държавният глава да не получи подкрепа и в Сената?

- След импийчването  на Тръмп по две обвинения - злоупотреба с власт и препятстване работата на Конгреса в Долната камара на Конгреса на САЩ, документите отиват в Горната камара, Сената. Против импийчването на Тръмп гласуваха всички конгресмени от десницата, както и трима от левицата. Това изцяло омаловажава лявата акция, защото свалянето от власт на президента на САЩ изисква двупартийна подкрепа, както се случи на 19 декември 1998 г., т.е. точно преди 21 години, с импийчването на Клинтън.

В Сената левицата разполага с 47 места и ще и трябват 20 гласа от десницата, т.е. 67 сенатори от общо 100, за да свалят Тръмп от власт. Това, естествено е невъзможно, но е възможно двама-трима сенатори от десницата /Ромни, Мърковски, Колинс/ да гласуват против  президента, което несъмнено значи край на политическата им кариера.

Няма да има нови твърдения. Не мисля, че  изобщо има доказателства против Тръмп, които  да го свалят от власт.

-  Тръмп вече обяви, че това е преврат. Има ли основания?

-  Около 20 минути след като Тръмп беше избран за президент, „Вашингтонт пост” призова той да бъде свален от власт. Последва разследването на специалния прокурор Мълър, което се провали, но не преди да изхарчи десетки милиони на данъкоплатците.  Тръмп беше оправдан. Откакто той е на власт почти всички американски медии му обявиха война. Всеки ден той е подложен на непрестанни нападения от левицата и нейните медии СНН, Ню Йорк таймс, Вашингтон пост и пр. Левицата и медиите се чудят как да го свалят от власт, а аз такава омраза към американски президент не съм виждал от времето на Никсън. Така че опитът за сваляне от  власт на Тръмп с изцяло измислени, несериозни обвинения е нещо като опит за преврат. 

-  Тръмп нарече импийчмънта също самоубийство за Демократическата партия и конституционна пародия. Но не е ли проблем и за него една такава процедура с оглед на предстоящите избори.

- Едва ли е самоубийство за левицата, но със сигурност Тръмп ще бъде убедително преизбран догодина. Той ще направи следното, според мен: преди дни личният му адвокат Руди Джулиани, бивш федерален прокурор и кмет на Ню Йорк при 11 септември 2001,  се върна от Украйна с куфар документи. Там той се срещна с двама бивши главен прокурори, които му дадоха документи против Хънтър Байдън, сина на Джо Байдън, бивш вицепрезидент на САЩ и водещ кандидат за президент от левицата. Скандалът със сина му е в центъра на импийчването на Тръмп, но за този скандал почти нищо не се говори в левите медии, което е нормално. Но Джулиани, преди три дни показа по дясната тв One America News копие от писмо на латвийската прокуратура от февруари 2016 адресирано да украинската прокуратура, в което ясно се обвинява Хънтър Байдън в пране на около 16 млн. долара. Джулиани показа и други документи и това е кошмар за левицата и СНН. Затова мисля, че скоро ще има големи новини.

- Нанси Пелоси заяви, че президентът е заплаха за националната сигурност. ...

- Може би най-нелепото от обвиненията е, че Тръмп е заплаха за националната сигурност. Няма никакви доказателства. Но Пелоси нарече Тръмп и „натрапник”, а той беше избран законно от почти 63 млн. души. Абсурдът се завъртя в кръг и  се затвори в себе си.

- Роди се проект Линкълн: Републиканци създадоха комитет срещу преизбирането на Тръмп . Как тълкувате това?

- Проектът „Линкълн” е дело на така нар. Never Trumpers, бивши консерватори, шепа хора, които мразят Тръмп. Това са Брет Стивънс, Макс Бут, Бил Кристъл, Дейвид Френч.  Моля, да се има предвид, че около 95% от републиканците, т.е. десницата на Америка сега подкрепя Тръмп. Така че бившите десни нямат никакъв шанс.

- Държавният глава на САЩ е обвинен в злоупотреба с власт - заради натиска срещу Украйна и във възпрепятстване на работата на Конгреса при разследването. Кое от двете обвинения е по-голямата заплаха за него?

- И двете обвинения са несериозни, защото: 1/ Основният свидетел- президентът Володимир Зеленски от Украйна три пъти заяви, че Тръмп с нищо не го е притискал, изнудвал, подкупвал  и пр. 2/ Зеленски при телефонния разговор не е знаел, че военната помощ 391 млн. долара е временно спряна, т.е. не може едната страна да не знае нищо, а да бъде подкупвана, притискана и пр.  Тръмп иска две неща от Зеленски: Да разследва възможната намеса на Украйна в изборите в 2016 в полза на Хилъри Клинтън и да разследва действията на сина на Джо Байдън. Нищо от това не е изпълнено от Зеленски, но въпреки това помощта е изпратена на 11 септември т.г. За времето от 19 юли, когато временно е спряна помощта, до 11 септември има пет срещи на Зеленски и украински представители с американски представители – и нито веднъж украинският президент и хората му не поставят въпроса за спряната помощ. Украинците разбират едва на 29 август, че помощта е спряна. Всичко  това разрушава основното обвинение на левицата. (Впрочем, Обама изпрати на украинците одеала и чаршафи, а Тръмп – оръжия за 391 млн. долара). Тръмп с пълно право отказа да съдейства на разследването на левицата, защото има привилегия на изпълнителната власт. Той им заяви да се обърнат към съда, но левицата отказа, защото искаше да импийчва президента до края на годината.

- "В момента се наблюдава "най-великата икономика изобщо", твърди Тръмп. Не му ли играят лоша шега такива изявления?

- Икономиката е в огромен подем сега благодарение на Тръмп. Откакто е на власт бяха създадени около 6 млн. работни места, Дау Джоунс, борсовият индекс се повиши с 54% благодарение на историческата данъчна реформа, десетки фирми се върнаха в САЩ, включително най-голямата в света „Епъл”.  Откакто Тръмп е на власт бяха създадени според различни източници 5.7 – 6.2 млн. работни места. На 21 декември т.г. се очаква американците да изхарчат 35 млрд. долара за Рождество Христово, което говори за огромното доверие на купувачите. В момента от лични наблюдения мога да кажа, че в Америка има остър  глад за работни места, а безработицата от 3.5% е най-ниската от 1969 г..

-  Политическия  живот навсякъде започва да прилича на древноримските празници Сатурналии, предимно заради карнавалния си характер, който става все по-ясно изразен, дори и в САЩ. Засилва ли се тази тенденция?

- Политическият живот навсякъде в Свободния свят прилича на цирк, карнавал, смешен или тъжен  празник. Това е част от свободата, за добро или лошо, и Америка не прави изключение.

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!