Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министърът на външните работи на Австралия бе осъден за нелегално съдействие на китайското посолство

Aлександър Даунер

Министърът на външните работи на Австралия Aлександър Даунер (Image: theepochtimes.com)

КАНБЕРА – След продължил година и половина съдебен процес министърът на външните работи на Австралия бе признат за виновен в злоупотреба със служебното си положение за извършване на лична сделка с китайското посолство, като бе осъден да заплати сумата от 20 000 австралийски долара и да преустанови издаването на заповеди, забраняващи протестите пред китайското посолство.

Миналата седмица съдията на Върховния съд на Канбера (Австралия) – г-н Кен Криспин - обяви заключителното решение на съда относно делото срещу министъра на външните работи на Австралия, Александер Даунер. Съдията каза, че обвиняемият Даунер е обещал да преустанови издаваните от него в продължение на 4 години заповеди за забрана на протестите пред китайското посолство от последователите на медитативната практика Фалун Гонг. Също така, съдията отсъди министъра да заплати разноските по продължилия година и половина съдебен процес, възлизащи на сумата от 20 000 австралийски долара.  

Говорителката на Фалун Гонг в Австралия - Kей Рубачек - каза, че хората с чувство за справедливост трябва да разобличават бруталното преследване на практикуващите Фалун Гонг в Китай, и да не отстъпват под натиска на Китайската Комунистическа Партия (ККП).

Върховният съд в Канбера направи множество прослушвания на свидетели и поиска от г-н Даунер да предостави доказателство за неговото упражняване на правомощия като външен министър за издаване на заповеди, забраняващи протести пред китайското посолство. Но адвокатът на ищците – г-н Бернард Колери – заяви, че Даунер не е могъл да предостави подобно доказателство.

Освен това, бившият китайски дипломат Чен Йонглин разкри, че служебни лица от австралийското Министерство на външните работи са направили задкулисно споразумение с ККП.

При тази развръзка на нещата г-н Даунер осъзнава, че разкриването на неговото задкулисно споразумение ще породи неприязън сред обществеността и през март тази година прави предложението нещата да се уредят извън съда, като казва, че ще заплати всички разходи по делото и ще спре да издава въпросните заповеди, а в замяна на това изисква да се преустанови текущото следствие по неговата злоупотреба с властта.

Но страната на практикуващите Фалун Гонг не се съгласява на това извън-съдебно споразумение, като смята, че мотивът на Даунер е да избегне следствието на съда, а и подозира, че в действителност той няма намерението да спре да издава забранителните заповеди.

При обявяването на съдебното решение, съдията Криспин потвърди, че в демократична страна като Австралия, хората имат правото да протестират срещу нарушаването на човешките права. Той спомена, че информацията от първа ръка и различните разследващи доклади демонстрират, че практикуващите Фалун Гонг действително биват преследвани в Китай, и че това преследване поражда загриженост. Той специално наблегна, че е бил трогнат от случая на първата ищца Дай Джишен, чийто съпруг умира при изтезанията, приложени към него от режима на ККП, тъй като практикувал Фалун Гонг.   

Г-жа Дай каза, че независимо от факта, че от месец март г-н Даунер обещава да не подписва подобни удостоверения, практикуващите Фалун Гонг се надяват да изобличат неговото престъпление. Защото поради тази злоупотреба с властта, издадените от него за период от четири години 96 заповеди са заблудили австралийската общественост и медии, нанесли са повреди на практикуващите Фалун Гонг, и са подкрепили, и дори са съдействали, на ККП в нейното преследване на Фалун Гонг.

Тя заяви: "Ние ще продължим да търсим юридическо съдействие за да накараме австралийската общественост да разбере, че злоупотребата на Даунер не може да бъде коригирана с 20 000 долара.".

Говорителката Рубачек сподели, че светът е шокиран от излагането на престъпленията на ККП при отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг, и от публикувания доклад с независимото проучване на канадския международен адвокат по човешките права Дейвид Mатас и бившия държавен секретар по азиатско-тихоокеанските въпроси на Канада Дейвид Kилгор.

Тя разказа за историята на съдебния процес: в подкрепа на основните човешки права, практикуващите Фалун Гонг в Австралия се събират пред китайското посолство и издигат банери, апелирайки да се сложи край на преследването на Фалун Гонг от ККП в Китай. През март 2002 г. - един ден преди китайският външен министър Танг Джиасуан да посети Австралия - поддавайки се на натиска на ККП и използвайки своята власт, външният министър Даунер подписва първата заповед за забрана на протести пред китайското посолство. Причината, която той излага е, че банерите и музиката накърняват достойнството на китайските делегации и посолството. Оттогава, Даунер подписва такива заповеди ежемесечно.

С години така ощетените практикуващи Фалун Гонг се опитват да осъществят диалог с външния министър на Австралия и да разрешат въпроса, но така и не получават никакъв отговор.

Тогава практикуващите потърсват помощта на Комисията по човешки права и равноправие. Нейният президент Джон фон Дуса ги съветва да потърсят легален начин за да спрат Даунер от неговото ежемесечно издаване на забранителните заповеди. Така, на 8 юни 2005 г. две практикуващи Фалун Гонг, жертви на преследването от страна на ККП, подават молба за съдебен процес срещу министъра.

Рубачек съобщи, че неотдавна членове от няколко партии на австралийския парламент са се присъединили към коалицията за проучване преследването на Фалун Гонг (CIPFG) и възнамеряват да разследват старателно престъпленията по насилственото изземане на органи от живи последователи на медитативната практика. Имайки предвид техните справедливи действия – продължи тя - г-н Даунер трябва да е наясно, че е заел страната на злонамерената ККП, и че свободата, демокрацията и човешките права са универсални ценности в западното общество, и търговията и сделките не могат да ги погазват.

Източник/ци: clearwisdom.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!