Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румъния влeзe в ЕС с високо вдигната глава, след като официално осъди комунизма, …а България, като го запази?

„Комунистическият режим в Румъния бе незаконен и престъпен”, заяви румънският президент Траян Басеску, осъдил комунистическия терор в доклад пред румънския Парламент. С това Румъния възвърна своите накърнени от 44-годишен престъпен режим национално достойнство и световен авторитет, в навечерието на своето влизане в ЕС.

БУКУРЕЩ - На 18 декември президентът на Румъния Траян Басеску представи на специален пленум на румънския Парламент своя доклад за комунизма в Румъния. Президент Басеску се обърна към пленума с думите:

"За румънските граждани комунизмът беше режим, наложен от политическа група, самоназвала се прокламираща истината, тоталитарен режим, роден от насилие и завършил с насилие. Това беше угнетителен режим, който откъсна румънския народ от петвековната му съвременна история. Той наруши закона и принуди гражданите да живеят живот на лъжи и страх.

Като румънски държавен лидер, аз ясно и категорично осъждам системата на комунизъм в Румъния, от неговото начало като диктатура в периода 1944 - 1947 г., до неговият крах през декември 1989 г.. Имайки предвид фактите, представени в доклада, аз заявявам с пълна отговорност: комунистическият режим в Румъния бе незаконен и престъпен."

Президентът Траян Басеску отправи призив към сенаторите и техните заместници, да подкрепят декларацията за осъждане на комунистическите престъпления, съгласно резолюция 1481 на Съвета на Европейския парламент. От името на румънската държава, той изрази своята скръб и съчувствие към жертвите на комунистическата диктатура, извини се на пострадалите, на техните семейства, както и на всички, чийто живот по един или друг начин е бил съсипан от злоупотребите на диктатурата.

На пленума присъстваха бивши дисиденти и антикомунисти, като Диона Корнеа, Илиус Филип и Tику Димитреску, заедно с борци против комунизма от различни поколения, обединени от храбростта да се противопоставят на престъпния тоталитарен режим. Гости на пленума бяха първият български демократичен премиер Желю Желев, бившият чешки президент Вацлав Хавел, бившият президент на Полша Лех Валенса, бившият румънски президент Емил Константинеску, кралят на Румъния Михай, принц Раду и принцеса Маргарета.

На някои от тях, в това число президентите Басеску, Константинеску, Лех Валенса и крал Mихай, бяха връчени - и приети със задоволство - копия от „Девет коментара за комунистическата партия”, ексклузивната публикация на Epoch Times, предизвикала оттеглянето до сега на почти 17 милиона китайци от китайската комунистическа партия.

Министър-председателят на Румъния Калин Попеску поздрави инициативата за осъждане на комунистическия режим.

"Смятам, че дистанцирането от комунизма и неговото осъждане е необходима стъпка",

каза той, като отправи хвалебствени слова към правителството относно мерките, които са взети в това отношение, като например поправките в закона, които позволяват разсекретяване на архивите на "Секуритате", учредяването на институт за проучване на направените при комунистическото управление престъпления, както и други проекти от подобно естество.

На пленума, г-н Басеску направи предложения за важни за румънското общество инициативи, като откриването на музей за комунистическа диктатура в Букурещ; учредяването на постоянна изложба в палатата на Парламента, съдържаща като експонати документи, илюстриращи нуждата от политическа полиция; въвеждането на система от 12 стипендии годишно, за които да се кандидатства с конкурс и които да се използват от млади научни работници за изследвания на различни аспекти на комунистическата диктатура; и да се подготви кратка форма на доклада за румънската комунистическа диктатура, която да се популяризира в образователната система, като се преподава в училищата.

В края на своята реч, президентът Траян Басеску заключи:

"Моят жест днес е само резултат от факта, че като нация ние изповядваме демократични ценности. В името на тези ценности, наше задължение е да вземем от своята история което искаме и да отхвърлим което не приемаме, за да можем да изградим както своята румънска идентичност, така и идентичността си на бъдещи граждани на Европейския съюз. Затова внесеният комунизъм, в който бяхме принудени да живеем, остави нелечима в румънската история рана, на която крайното време за лечение настана.".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!