Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Елена Йончева изрази загриженост за малцинствата в Китай, търси помощ от Европарламента

Елена Йончева

Елена Йончева

Елена Йончева направи изказване в Европейския парламент във връзка с положението на уйгурите в Китай. Социалистката изрази своята загриженост относно злоупотребите и нарушенията на човешките права в китайския автономен регион Синцзян-Уйгур. По думите ѝ, там се наблюдават груби нарушения на правата на човека, масово видеонаблюдение и интерниране на над 1 000 000 уйгури и други етнически малцинства. 

„Считам, че решението на проблемите може да бъде намерено само в рамките на гарантирането на равни законни права на малцинствата от демократичното върховенство на закона“, заяви Йончева. „България е положителен пример за защита на етнически и религиозни малцинства“ продължи евродепутатът.

И изрази надежда, че Китайската народна република, страна с древни традиции и култура, и страна с голям потенциал, ще намери начин да защитава, утвърждава и гарантира правата на човека на всички етнически малцинства на своята територия. Елена Йончева завърши своето изказване с призив КНР да осигури на европейските журналисти и наблюдатели да имат достъп до Синдзян-уйгурския автономен регион. Без особена изненада призивите ѝ за помощ на Китай останаха без коментари, а колегите ѝ в Брюксел останаха учудени това ли е най-големият проблем пред Европа, с който трябва да се занимават. 

Над 100 хиляди държавни служители на Китай са обвинени в репресии срещу последователите на Фалун Гонг (съставен е списък с престъпления)

Източник/ци: https://faktor.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!