Следвайте "Буднаера" в Телеграм

”Галъп”: Доверието в президента е 56%, в правителството - 29%. НС е на дъното по подкрепа

Изповед на един депутат:
- Всичко, което имам съм откраднал. Купих си само дипломата и шофьорската книжка. - vicove.biz

Парламентът продължава да е институцията с най-ниски нива на доверие сред политическите институции в обществото. Това показват данните за основните политически институции през 2019 г. и ежемесечните данни от последните три десетилетия в проучване на Галъп Интернешънъл.
В края на годината 23% изразяват доверие в парламента, а недоверие – 67%. Останалите се затрудняват да отговорят.

Открива цехчета, затваря заводи. Изнася злато, внася боклук. Изнася българи, внася бежанци. Изнася пари, внася дългове! Що е то? - vicove.biz

Правителството закономерно е с по-високи нива на доверие от парламента, но и за тази институция негативните (62%) оценки значително надвишават позитивните (29%). Президентът традиционно е институцията с най-висок обществен авторитет и през 2019 г. – доверие в края на годината 56%, недоверие – 30%.

През цялата 2019 г. нивата на доверие и недоверие в парламента се движиха в споменатите стойности.

- ГОСПОДИН ДЕПУТАТ, ТОЛКОВА ИМОТИ ИМАТЕ, ЯХТА, КОЛИ - ОТ КЪДЕ ТОЛКОВА ПАРИ?
- АМИ, ЗАРАБОТИЛ СЪМ СИ ГИ, БЕ!
- АМА, ХОРАТА ТВЪРДЯТ, ЧЕ ТОВА СА КРАДЕНИ ПАРИ ОТ НАРОДА?!
- ЕЙ, ГЛУПОСТИ - ЧЕ ОТ КЪДЕ У НАРОДА ТОЛКОВА ПАРИ? - vicove.biz

Като цяло, и през тази година доверието в парламента всъщност продължава да изглежда малко по-добро на фона на предходни години. Разбира се, решително преобладават негативни оценки, но се долавят и малко по-позитивни от обичайното. Тази тенденция започна през пролетта на 2017 г. с тогавашната смяна във властта.

Погледът от дистанцията на времето дори показва, че става въпрос за трайно благоприятен период в трите десетилетия от началото на промените въобще – доколкото въобще отношението към парламента може да бъде благоприятно.

През 2019 г. нивата на доверие в правителството останаха под 30%, а на недоверие – над 60% В момента на т.нар. „Апартаментгейт“ дяловете на доверие намаляха по-близо до 20%, а дяловете на недоверие достигнаха и по-близо под 70%. През 2018 г. пък правителството се ползваше с малко по-добри нива на популярност, в сравнение настоящата година. Краят на 2018 г. обаче донесе и рискове за популярността – вероятно заради известно повишаване на политическото напрежение по повод повишението на цени.

Може би и заради победата на управляващата партия ГЕРБ в изборите за Европейския парламент през май, тенденция на спад в доверието не продължи. Победата в местните избори допълнително утвърди образа на управлението.

На този фон през 2019 г. доверието в президентската институция се движи на нива от над 50%, а недоверието – около и малко над 30%. Разбира се, отражение дават и различни предизвикателства като противопоставянето на управляващи и президент или (заедно с това) естествената в хода на мандат „ерозия“ на показателите. Въпреки всичко, засега президентът запазва нива на доверие и остава всъщност единствена фигура у нас с положителен рейтинг (доверие минус недоверие).

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!