Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Властта нарушава Конституцията с ниските пенсии. Ако се преизчислят – трябва да ги вдигнат с 42%

ниски1488619343-original

Властта у нас нарушава Конституцията, защото 10 г. не е актуализирала пенсиите. Това категорично становище изрази пред Lupa.bg финансовият експерт и бивш синдикалист Мика Зайкова.

„Самата Конституция на България изисква периодично обновяване на пенсиите. А от 2009-та година те не са преизчислявани!”, обясни Зайкова и припомни, че във второто правителство на Борисов това е било заложено в управленската му програма.

Бившата синдикалистка подчерта, че ако формулите и актуализацията на пенсиите се спазваха, то сега възнагражденията на възрастните хора трябвало да скочат почти двойно. 

 „През 2009 г. средният осигурителен доход, който е основната цифра във формулата за изчисляване на пенсията, е бил 554 лв. През 2019 г. средният осигурителен доход е 986 лв. – това значи, че е почти два пъти по-висок! А вторият елемент, който участва в пенсионната формула, се нарича коефициент за отчитане тежестта на всяка година осигурителен стаж. Той в продължение на 10 г. беше 1,1. Едва миналата година – за 2019 - го увеличиха на 1,2.

Значи, ако се преизчислят пенсиите – дори и на нивата от 2018 г. – тогава те ще се вдигнат около 42%!”, обяснява Зайкова. 

Тя беше категорична, че да се прави балансиран бюджет по време на рецесия и криза е направо убийствено и даже престъпление.

Вижте и цялото интервю с Мика Зайкова: 

 -Г-жо Зайкова, вчера стана ясно, че в Румъния вдигат пенсиите с 40%.Тук защо не го правят?

-Много хубав въпрос! Самата Конституция на България изисква периодично обновяване на пенсиите. А от 2009-та година те не са преизчислявани!

-Казвате, че властта нарушава Конституцията, като не актуализира пенсиите?

-Да, нарушава я. Не само Конституцията – но и собствените си обещания. Защото във второто правителство на Бойко Борисов имаше заложен такъв елемент в неговата управленска програма. 10 г не са преизчислявани пенсиите! Ако вчера сте чели внимателно, ще видите, че инфлацията в България е 3%.

-Това реалната инфлация ли е?

-3% и то на годишна база. Догодина през юни тия проценти, с които ще увеличат пенсиите, ще бъдат отдавна изядени! Ще ви дам 2 числа – 2009 г. средният осигурителен доход, който е основната цифра във формулата за изчисляване на пенсията, е бил 554 лв. През 2019 г. средният осигурителен доход е 986 лв. – това значи, че е почти два пъти по-висок! А вторият елемент, който участва в пенсионната формула, се нарича коефициент за отчитане тежестта на всяка година осигурителен стаж. Той в продължение на 10 г. беше 1,1.

Едва миналата година – за 2019 - го увеличиха на 1,2. Значи, ако се преизчислят пенсиите – дори и на нивата от 2018 г. – тогава те ще се вдигнат около 42%! 

-Защо румънците не се страхуват, че ще надхвърлят прага на бюджетния дефицит, а ние се?

-Да ви кажа ли – балансиран бюджет по време на рецесия и криза е направо убийствен! Когато са добри годините и има макар и малък възход, тогава е добре.

Но да правиш балансиран бюджет в годината, в която влизаш в рецесия или криза – това е престъпление! Шефът на ЕЦБ г-жа Лангард призова всички правителства да започнат с фискални мерки. Фискални мерки означава да направиш дефицит – тогава ти взимаш едни пари предварително на заем, влагаш ги в капиталови разходи - нещо, което съживява реалният сектор!

БВП на една страна се формира от 3 неща – от потреблението, от износа и от бруто капиталообразуване и инвестиции в реалния сектор, които да доведат до раждане на нови стоки и услуги и висока добавена стойност. А нашата технология е на нивото на 50-те години на XX век!

-Споменахте година на рецесия - през 2020 г. ли влизаме?

-Искам да кажа, че ние спираме сами развитието си, не помагаме на нашата икономика и най-важното – престъплението е, че не формираме никакъв буфер! Ние формирахме едни измислени излишъци години наред. Измислени, защото планираме повече капиталови разходи, които не ги правим – а това е престъпление. Не ги правим, за да формираме този излишък...

-Сега през декември нали разпределиха 3 млрд. лв. излишък?

-А! Тия 3 млрд. лв. Бойко Борисов и компания ще ги раздадат между тия фирми, които са добри, послушнички и дават рекет. Казвам го директно. Ние сме най-корумпираната държава, затова не идват чужди инвестиции.

Лупа БГ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!