Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойкови реформи? Насъскване на сестрите срещу лекарите! Сестрите искат 1200 лв стартова заплата. Борисов: Вземете ги от лекарите, които получават по 12 000!

Повече пациенти за дране?

ГЕРБ горят НЕ обикновен боклук, вие дишате НЕ обикновен дим...

1200 лева стартова заплата поискаха медицинските сестри от премиера на извънредна среща тази вечер, продължила повече от два часа.

"Жал ми е да ви гледам да стоите в студа навън", заяви Борисов в началото на срещата и поика по-често да се среща с тях, защото само в диалог може да се свърши повече работа и за тях, и за целия здравен сектор.

На разговора присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който влезе в остър спор с протестиращите медицински работници и социалният министър Деница Сачева. По спешност премиерът извика и вътрешният министър Младен Маринов, който да си записва за нарушения в болниците.

 "Младене, седни, че с теб май ще има повече работа отколкото с Ананиев", посрещна го премиерът Борисов, който обърна внимание на сигналите за липса на контрол в болници, връчени му от сестрите.

Премиерът Бойко Борисов чака 30 минути представителките на медицинските сестри за среща в Министерски съвет. Тя трябваше да започне в 18.30 часа, но до 19 часа протестиращите не се появиха, тъй като чакали лидерката си Мая Илиева, която пък по това време давеше интервю пред БНР.

В 19 ч. срещата започна, като сестрите разказаха на премиера за злоупотребите в болниците и фалшифицирането на болнични листове и клинични пътеки. Една от медицинските сестри цитира конкретни примери за злоупотреби в лечебни заведения, което предизвика реакцията на Борисов, който обеща спешни проверки.

"Дайте ми имената на шефовете наа тези болници, няма да има компромиси за тях, както се случи с малкия Алекс", заяви Борисов.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", разказаха представителите на протестиращите пред премиера.

"Това е което искаме - да спрем да крадем. Тогава пари ще останат. Толкова ли е трудна тази електронна здравна каса, толкова ли е трудна", казаха още сестрите.

Протестиращите настояха стартовата заплата в сектора да бъде 1200 лева.

В отговор на това искане Борисов направи няколко предложения.

"Болниците трябва да има колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, то тогава болницата не може да съществува. Така, ако лекарят взима 12 000 лева, например, ще си намали неговата заплата и така ще даде на сестрите", предложи Борисов. Това веднага беше контрирано от медицинските сестри, според които няма как някой лекар да се откаже от заплатата си в тяхна полза.

"Как да ги задържим тук, как да даваме по 5000 лв. заплата, това е пазарът. Това касае също инженери, IT специалисти", изтъкна премиерът, когато стана дума за вдигането на заплатите като мярка срещу напускането на млади медицински специалисти по посока чужбина.

"Сега сме решени с този синдикат - ще си подаваме сигналите, защото няма болница в България в момента, която да работи по правилата. Или извън Кодекса на труда, или се полага извънреден труд, или по 24 и 36 часа", насочиха вниманието към липсата на контрол в болниците сестрите.

Според премиера в България има много болници, като не всички са нужни. Именно заради това предложи въвеждането на колективен трудов договор, за да може да се проследи коя болница какви харчове има и има ли смисъл тя изобщо да съществува. По думите му ненужните болници могат да се преобразуват в центрове с доктор, медицинска сестра и 2-3 линейки. Той даде за пример родния си град Банкя, където е приложено подобно нещо.

 От своя страна медицинските сестри признаха, че им се налага да пишат фалшиви пътеки и болнични. Освен това трябвало да работят на няколко места, за да изкарат нормални заплати. След реплика на една от тях, че им е писнало да са крадци, Борисов разкри, че държавата има достатъчно инструменти, за да провери кои болници източват Здравната каса. Именно и това беше поставената задача на Маринов - да направи сериозна проверка на всички частни болници.

"Това ми е осмият министър на здравеопазването. Става както казват трънчаните - "три пъти го режем, а то късо и късо", каза премиерът.

Сестрите заявиха, че искат да работят, а не само пари. Борисов пък им обеща проверки по всички техни сигнали и по-чести срещи с тях, докато се решат проблемите им. Той им даде уверенията си, че кабинетът и министрите работят за подобряване на здравеопазването.

След срещата с Борисов протестиращите медицински сестри обявиха, че премахват палатковия лагер пред Министерски съвет, защото са получили обещание от него  за по-строг контрол и преразпределение на публичните средства за здравеопазване.

Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след продължилата над 2 часа среща в Министерския съвет.

Мая Илиева посочи също, че очакват на 19 декември да се проведе среща с министър Ананиев след подписването на Националния рамков договор, на която да бъдат разписани официално поетите от правителството ангажименти.

"Срещата е първа крачка. Имаме обещанието за това, че ще работим заедно. Имаме уверението, че ще се помага за решаването на нашите проблеми и ще се опитваме да работим заедно за по-добро здравеопазване", каза една от медицинските сестри, участвали в срещата.

По време на срещата медицинските сестри изказаха твърдения, че няма болница в държавата, която да работи по правилата, тъй като извънредните часове труд са извън нормите на Трудовия кодекс, а медицинските специалисти работят на повече от един трудов договор.

Техните искания са свързани с взимане на мерки за по-строг контрол в системата, както и заплащането на две минимални заплати като стартово възнаграждение.

Още тази вечер палатковият лагер под прозорците на премиера беше вдигнат.

"Започваме подготовка за истинска реформа в здравеопазването и ако това не се случи ще ни видите отново и то навсякъде", категорични бяха протестиращите, докато прибираха палатките.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!