Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Индиец продал на Китай тайните на "невидимия" бомбардировач В-2

Информацията позволява на Пекин да копира или да изработи средства за противодействие на основното оръжие на САЩ

Бившият сътрудник на Департамента по отбраната на САЩ, Ношир Говадия (Noshir S. Gowadia) продал на Китай сведения за секретната технология, свързана със системата за изпускане на отработените газове от двигателите на бомбардировача B-2 Stealth, която го прави “невидим” за инфрачервените топлинни сензори, пише американският ежедневник The Washington Times.

Изтичането на информация, според властите във Вашингтон, ще позволи на Пекин да копира или да изработи средства за противодействие на основното оръжие на Пентагона в новата му стратегия срещу Китай. Във връзка с това, на 8 ноември прокуратурата на щата Хавай повдигнала срещу заподозрения в шпионаж Говадия обвинения във федерално престъпление срещу националната сигурност.

Както се посочва в публикуваните по делото документи, бившият научен сътрудник на Пентагона, индиец по националност, оказавал техническа поддръжка на китайските оръжейни конструктори при разработването на крилата ракета със система за изпускане на изгорелите газове, затрудняваща засичането й от радарните системи.

Той подпомогнал и модифицирането на крилата ракета, позволяващо прихващането на американските ракети “въздух-въздух”, и помогнал на китайските специалисти да подобрят изпитателната и измервателната си апаратура. 

Според обвинителния акт, от 2002 до 2005 г., Говадия извършил не по-малко от 6 тайни пътувания до Китай и получил от китайските власти около $ 110 000 за секретните отбранителни технологии, предадени през януари. Следователите смятат, че срещу услугите си, бившият служител на Пентагона е получил общо около $ 2 млн., повечето от които остават в банкови сметки зад граница. 

Обвинението настоява, че визитите на Говадия в Китай били “специално насочени към оказването на помощ на КНР при разработката, тестването и анализа на устройството на нискоемисионните сопла за крилатите ракети на КНР”. В заговор с други две лица – Томи Уонг (Tommy Wong) и Хенри Нио (Henri Nyo), Говадия организирал продажбата на технологиите. В следствените документи, Уонг се посочва като представител на Китайското задгранично експертно бюро, което е център за “изследвания и разработки в областта на китайската военна авиация и крилати ракети”. 

Обвиняемият работил за авиационният конструктор Northrop Aircraft Inc., разработил и произвеждащ “невидимия” B-2, от 1968 до 1989 г. във въпросната строго секретна програма. Като сътрудник на Northop, Говадия участвал в секретни разработки на ракети и други летателни апарати. През 90-те години на миналия век работи и като сътрудник на Националната ядрена лаборатория на САЩ в Лос Аламос. Говадия извършвал секретни разработки на метод, с помощта на който военните самолети ограничавали инфрачервеното излъчване на двигателите си, което не позволява на ракетите с топлинно насочване да ги атакуват.

Запознати с хода на делото чиновници уточняват, че разгласяването на технологията застрашава националната сигурност, тъй като разкрива на Китай важна тайна, необходима за създаването на “невидим” боен самолет. 

Освен това, през 2002 и 2004 г., Говадия изпращал в Израел, Германия и Швейцария електронни писма, съдържащи информация с гриф “секретно” и “строго секретно”. Те били свързани с отбранителни технологии на САЩ, които били използвани при създаването на хеликоптера TH-98 Eurocopter и други чуждестранни комерсиални летателни апарати. Така например, на харддиска на един от компютрите на Говадия били открити чертежи с напречен разрез на американските бойни самолети B-1 и F-15.

Говадия посочва, че “разкрил частично секретна информация, за да демонстрира техническата си осведоменост, което да му позволи по-нататъшната продажба на сведения”. “Исках да помогна на тези държави в развитието на системите им за ПВО. Личната ми изгода от това щеше да бъде финансовото възнаграждение”, заявява Говадия, уточнявайки че не се смята за виновен.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!