Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов ни скара с Гърция, медиите го попиляха

vima-borisov

В една крайна форма на демонстрация на цинизъм и напълно пренебрегвайки посланието за солидарност, което се съдържа в Заключенията на Европейския съвет в полза на Гърция и Кипър за турската провокативност и нарушителност, българският премиер Бойко Борисов заяви в петък сутринта, че двете страни трябва да намерят сами начин да си помогнат срещу Анкара, пише авторитетната гръцка медия tovima.gr.

В изявлението си, което направи при пристигането си в сградата на Европейския съвет, г-н Борисов буквално „изпразни“ Гърция. Той изрично подчерта, че по време на разговорите на вечерята в четвъртък „всички лидери се изказаха много, много по-меко за Турция.

Всички казаха, че споразумението за имигрантите трябва да бъде продължено и че Турция е в много важно геостратегическо положение. Никой вече не говори за санкции и оръжейно ембарго –точно обратното. Когато има санкции, тогава Турция се обръща към Русия, за да се въоръжи, това не спира”, казал Борисов, цитиран от tovima.gr.

Нож в гърба е уточнението на Борисов: „Казах на гръцките си колеги да намерят инструментите, за да си помогнат. Ние ги подкрепяме по всякакъв начин, но Турция днес играе много важна роля в региона“.

Пред CNN.gr премиерът Кириакос Мицотакис коментира изявления на Борисов като „изгубени в превода”: „Понякога се губим в превода. Той подкрепи Гърция безрезервно срещу турската провокация“, добави гръцкият премиер.

„От Брюксел изпращам послание за увереност до всички гърци, от Кастелоризо до Корфу и от Гавдос до Еврос. Искам всички да знаят, че сме спокойни, уверени, имаме план не само защото са на наша страна, но и защото имаме много силни съюзници, които винаги ще застанат до Гърция, когато става въпрос за защитата на нейните суверенни права”, каза Мицотакис, цитиран от CNN.gr.

По-рано днес френският президент Еманюел Макрон потвърди солидарността на Франция с Гърция и Кипър срещу турските дейности в Източното Средиземноморие, пише Kathimerini.

„Считам, че солидарността между държавите членки е абсолютно решаваща, затова правим всяка полезна стъпка в тази посока и няма да се поддадем на никакви провокации“, заяви Макрон.

Двудневната среща на лидерите на Европейския съюз в Брюксел в петък завърши с декларация, осъждаща неотдавнашното споразумение за морските граници между Анкара и Триполи, за което Гърция твърди, че е невалидно и без правна сила, съобщава Kathimerini.

Мигнюз

Източник/ци: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!