Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко Атлантика предупреди Западните Балкани: Или си в НАТО и ЕС, или не си! Много е важно да не позволяваме на европейците, на американците да загубят интереса към нас... иначе властта отива?

Кадър: Фейсбук

За нас, балканците, е много важно да не позволяваме на европейците, на американците да загубят интереса към нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Годишния форум за устойчивост на Западните Балкани на Международния републикански институт на САЩ, който се провежда в София. Форумът е с подкрепата на Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ и в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи.  

Има дата за среща на върха на ЕС и Западните Балкани, съобщи Борисов.

"Радвам се, че започвайки с нашето председателство, а и с този форум сега, поставихме темата за Западните Балкани в центъра на вниманието и в Европа, и в САЩ", подерта премиерът.

„Говоря от името на Балканите, да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15-20 г. , ето и косовският министър на вътрешните работи сега е тук, Балканите не предизвикват интерес. Не предизвикваха интерес, защото ние сами си го правихме – войни, масово унищожение, разпаднаха се държави в кратък период и Балканите отново станаха барутен погреб, незаслужаващи внимание.

Радвам се, че със започването на нашето председателство и слагайки темата Западни Балкани, въобще взаимоотношенията на Балканите, многото процеси, които след това последваха, трайно, включително и с днешното мероприятие, поставиха тази тема в центъра на вниманието и на европейските колеги, и на колегите от САЩ", каза още Борисов.

"Надявам се скоро Северна Македония да е вече 30 член на НАТО, да покаже разликата в развитието си, и в същото време очаквам с повече разум останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС и НАТО, много внимателно да си премерват поведението и стъпките. Разкрачената поза не е полезна за никого. Или си в НАТО, или не си в НАТО. Или си в европейското семейство, или не си. Да, може да се дават примери с Австрия или Швейцария, но това са процеси, договорени след войната и то с Великите сили, да ги наречем така", коментира премиерът.

"Трудно е на Балканите да има такава държава, която да играе такава роля, колкото и да ни се иска. Всеки иска военен неутралитет и по възможност мощна банкова система. Само че не зависи от нас самите на Балканите. Вече има дата за среща на върха на ЕС и Западните Балкани по време на председателството на Хърватия в Загреб и съм изключително щастлив, че колегата Пленкович не се поколеба и също сложи тази гореща тема, защото дори и днес между Хърватия и Словения, Сърбия и Косово, можем да кажем и Босна и Херцеговина, че процесите са приключили и че всичко е наред. Но темата стои. България ще я сложи още два пъти на масата през следващата година", увери Борисов.

"Това е, като сме домакини на Берлинския процес заедно с колегите от Северна Македония. Това е изключително важен процес, защото в него участват премиерите на Великобритания, независимо от Брекзит, Борис Джонсън ще участва в този процес, канцлерът на Германия, канцлерът на Австрия, премиерът на Полша, премиерът на Италия. Един изключително сериозен форум, на който и лидерите на Западните Балкани и външните министри ще участват", съобщи министър-председателят.

"Но днес поздравявам още веднъж колегата Маринов, Републиканския институт, и да благодаря на всички вас, експерти, министри, които сте дошли тези няколко дни в София, защото голяма част от вас са тези работни пчелички, които могат да направят този процес изпълним. С краля на Йордания вече сме определили датите 27 и 28 май процесът АКАБА ще бъде в София. Много от вас, които прецените, всички сте поканени, ще получите поканите, но знаете, това е един огромен форум – екстремизмът, контраекстремизмът, радикализмът. Защото на Балканите това е една изключително тънка линия. Защото ние винаги сме си живеели мирно, обичаме се и по линията на радикалния ислям, и по линия на религията, да не накърним ничии чувства, защото и в България има мюсюлмани български, изключително толерантно си живеем с тях, даже мога да кажа че това е принос на всички политически партии в България за тази етническа толерантност, която имаме в последните 30 г.", каза още Бойко Борисов.

Когато тук е мирно, идват инвестиции, регионът се развива, подчерта премиерът.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!