Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илияна Йотова: Правителството има страх от втори мандат на президента

Румяна Ченалова: На лицето на Борисов е изписан ужас – не иска да повярва, че ще бъде толкова тежко

Противопоставянето между президентството и правителството е една сага, която не е от вчера. Няма да бъда арбитър, тъй като това са две различни институции, две различни личности с различни визии за развитието на България. Според мен обаче прозира страх от един евентуален втори мандат на Радев като президент.

Това сподели пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова, като уточни, че все пак до следващите избори за президент има достатъчно време.

,,Според разбиранията на изпълнителната власт обединението на нацията се състои в това президентството да слуша правителството - това няма как да се случи'', каза още тя.

По повод инцидента с блъснатото дете от кола на НСО, тя коментира, че в момента се води проверка от страна на НСО и Военната прокуратура и не знае повече от това, което вече е известно на всички по темата. Тя изрази надежда детето да се оправи час по-скоро, да оцелее и да оздравее бързо.

,,Венецианската комисия е орган на Съвета на Европа и тя дава една препоръка. Самата аз съм категоричен противник на това европейски практики и норми да се налагат в българската действителност, защото се получава едно изкривяване, когато не се отчитат някои местни специфики. Трябва една обществена дискусия по темата, защото такова решение не може да се вземе в рамките на едно извънредно съботно заседание на Министерски съвет'', обясни Йотова по повод предложението независим главен прокурор да следи главния прокурор на България.

,,Трябва да се запази принципа на разделение на властите, но нека да се направи едно умно предложение, а не емоционално'', посочи Йотова.

Илияна Йотова коментира и идеята за конституционни промени, лансирана от държавния глава. По думите ѝ от ГЕРБ се противопоставят на подобна идея, само защото е била предложена от президента.

,,Казват, че няма да го приемат, защото е идея на президента... тогава кой не иска диалог? Пак казвам - води се кампания срещу евентуален втори мандат на Румен Радев. Той беше обвиняван в какви ли не грехове от управляващите'', сподели тя.

На въпрос дали президентът може да се включи в следващите парламентарни избори и дали има политически амбиции Йотова подчерта, че всичко може да се случи, тъй като ''10 години във властта и 10 години да си премиер уморява''.

,,С президента си говорим по въпроси, които интересуват българското общество - да, понякога спорим, но няма конфликт в нашата президентска двойка'', допълни вицепрезидентът.

Тя изрази мнението, че на този етап няма никакъв сблъсък между Корнелия Нинова и Сергей Станишев.

,,Има Конгрес на БСП следващата година и ако Станишев иска да бъде алтернатива на Нинова, тогава ще има сблъсък, сега е просто медиен шум'', коментира още тя.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!