Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сърцето може да се самовъзстановява

Учени от Юнивърсити колидж в Лондон, Великобритания, са установили, че клетки от външния слой на сърцето могат да мигрират по-дълбоко в отслабващия орган и да извършват съществени поправки, съобщи Би Би Си, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Миграцията на клетките родоначалници се контролира от протеин, наречен тимозин бета 4. Вече е известно, че той помога да се намали загубата на мускулни клетки след инфаркт. Откритието на учените от Юнивърсити колидж дава възможност на базата на този протеин да се разработят по-ефикасни методи за лечение на сърдечните заболявания. Клетките родоначалници приличат на стволовите клетки по това, че имат потенциал да се развиват в различни типове възрастни клетки.

Досега се смяташе, че в сърцето няма източник на тези клетки, и за да направят те необходимите поправки на увредения орган, е необходимо да бъдат извлечени от костния мозък. Резултатите от изследването на британските специалисти за пръв път показват, че в сърдечната тъкан има клетки родоначалници. Учените установили, че под въздействието на тимозин бета 4 те могат да бъдат стимулирани да образуват нови кръвоносни съдове.

Източник/ци: Actualno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!