Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ужасяващо ново доказателство за събиране на органи в Китай

Дейвид Kилгор

ВЪЗМУТИТЕЛНО: Бившият канадски държавен секретар по Азиатско-тихоокеанските въпроси Дейвид Kилгор разкри поразително ново доказателство за събирането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай, по време на Седмицата по нарушаване на човешките права в Азия, състояща се във Варшава от 13-ти до 17 ноември 2006 г.. (Jan Jekielek/Epoch Times)

Военен хирург от Китай отнел живота на осем китайски граждани, за да снабди един чуждестранен пациент с нов бъбрек, съобщи бившият канадски държавен секретар по Азиатско-тихоокеанските въпроси Дейвид Kилгор, който изнесе реч като специален гост на форума, посветен на Седмицата по нарушаване на човешките права в Азия, състояща се във Варшава от 13-ти до 17-ти ноември.

"Учудващо е, че докторът ще мине през имената на хора на листове хартия, търсейки определен вид кръвна група, тъкан и т.н., и той [пациентът] ще посочи към име в списъка. След това докторът ще излезе и ще се върне с органите.", каза Kилгор.

По време на своето разследване в Азия, Kилгор интервюира 35-годишен мъж (името и националността не се излагат), който получил бъбрек през 2003 г. в Обществена болница №1 на Шанхай. Мъжът казал, че неговият хирург бил д-р Тан Джиянминг, директор на Групата за изследване на диализи и трансплантации в Китай. Д-р Тан заема освен това и редица високи постове в китайски военни и цивилни болници.

Състоянието на пациента било такова, че организмът му не толерирал чужда тъкан, което направило затруднило намирането на подходящ бъбрек. В продължение на осем дни били донесени и тествани четири бъбрека, каза г-н Kилгор. Но тъй като никой от тях не се оказал подходящ, след три месеца били донесени още четири бъбрека за проба, последният от които се оказал подходящ. По-късно мъжът бил прехвърлен за възстановяване в болница № 85 на Народоосвободителната армия.  

Д-р Тан казал изрично на мъжа, че тези органи са от екзекутирани китайски затворници, и че поне няколко от тях са взети незаконно, против волята на дарителите.

"Аз съм сигурен, че поне няколко от тях са били практикуващи Фалун Гонг, които никога не са се доближавали до съд, и които не са били осъждани никога за нищо.", каза Kилгор.

В началото на 2006 г. Дейвид Kилгор стана съавтор на доклад, представящ доказателства за широкомащабно и подкрепено от държавата избиване на Фалун Гонг затворници за техните убеждения в Китай, с цел изземане на техните органи за продан и високи печалби, какъвто бе случаят с този пациент. Според Kилгор и неговият съавтор, адвокатът по човешките права Дейвид Mатас, над 41 000 трансплантации на органи, извършени в Китай, не могат да бъдат обяснени с публикуваната по този въпрос информация.

Kилгор смята, че въз основа на многото видове доказателства, освен осъдените на смърт затворници, източници на органи са най-вече практикуващите Фалун Гонг, за разлика от други групи от хора, класифицирани от китайският комунистически режим като "дисиденти" или "държавни врагове".

Фалун Гонг е мирна медитативна практика, чиято популярност расте с удивително темпо през 1990-те години. През 1999 г. тогавашният китайски диктатор Джиянг Земин инкриминира практиката в Китай и нарежда за нейното унищожаване. Оттогава насам много организации по човешките права документират бруталното и широкомащабно преследване на практикуващите Фалун Гонг от комунистическия режим в Китай.

Откакто публикуваха своя доклад през месец юли т.г., г-н Kилгор и г-н Mатас пътуваха до над 20 страни по света, търсейки подкрепа и нови сведения, които да докажат или опровергаят твърденията за събиране на органи. През това време, в допълнение на представените в първоначалния им доклад 18 области на доказателства, Kилгор съобщи, че са намерили още 10 области, сочейки към същото заключение. Той възнамерява да публикува в края на годината обновен доклад, като казва, че той ще съдържа повече доказателства за участието на военните.   

"Ние се надявахме, че то [събирането на органи] ще спре, но сме убедени, че все още продължава.", каза г-н Kилгор.

Дейвид Kилгор и лидерът на полския Парламент Сежм, Mарек Джурек

Бившият канадски държавен секретар по Азиатско-тихоокеанските въпроси Дейвид Kилгор и лидерът на полския Парламент Сежм, Mарек Джурек, след срещата им на 15-ти ноември, където Kилгор представи на Джурек своя Доклад по събиране на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай. (Jan Jekielek/Epoch Times)

Предпазливо оптимистичен

Но Kилгор е все още предпазливо оптимистичен.

Обществото по трансплантации (TTS) е глобална група, посветена на развитието на трансплантационните наука, образование и етика. На 6-ти ноември то направи изявление относно използването на органи от китайски екзекутирани затворници.

"TTS се противопоставя на възстановяването на органи и тъкани от екзекутирани затворници, както и от какъвто и който и да е друг индивид, където автономното съгласие за тяхното придобиване липсва.", гласи изявлението.

"TTS трябва да изрази загрижеността си, че възстановяването на органи от екзекутирани затворници [в Китай] е довело до яростна комерсиализация и трансплантационен туризъм.", продължава то.

След като г-н Kилгор представи доказателства за събиране на органи пред австралийския Парламент миналия август, австралийската медия се зае с делото.

"Аз имам доказателство от висш медицински служител в Австралия, че цифрата на австралийците, прибягващи до операции за трансплантация в Китай, е спаднала рязко. Ние сме възхитени от това, че австралийците са преустановили (тази практика).", каза Kилгор.

На 15-ти ноември контролираната от държавата китайска медия докладва, че министърът на здравеопазването на Китай Хуанг Джиефу е апелирал за "информационна мрежа, която да регистрира и следи всяко човешко дарение на органи."

"Това е или стъпка в правилната посока, или димна завеса.", каза Kилгор в отговор на новината за официалното изявление.

Разкритията на Kилгор бяха част от серията семинари, разглеждащи положението с човешките права в Азия, състоящи се от 13-ти до 17-ти ноември 2006 г. във Варшава, Полша. Седмицата по нарушаване на човешките права в Азия насочва вниманието си върху проблемите с човешките права в Бирма, Камбоджа, Северна Корея, Виетнам, Китай, Тибет и Бутан.

Форумът е организиран от Центъра за Източна култура - организация, посветена на популяризирането на азиатската култура в Полша, и Колегиума Civitas - престижен полски частен университет, специализиращ в хуманитарните науки. Мероприятието се провежда под егидата на полския Министър на Културата и културното наследство, както и на кмета на Варшава.

По време на пребиваването си във Варшава, г-н Kилгор представи също така и своя Доклад по събиране на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай пред г-н Mарек Джурек, избраният лидер на Сежм, Долната камара на полския Парламент.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!