Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трите Българии след прехода

Един бивш член на ЦК на БКП каза пред един многотиражен вестник: Андрей Луканов е човекът, който по списък раздаде куфарчетата с долари след детронирането на Тодор Живков – става дума за повече от 2 милиарда долара. Ехото отекна в други медии с коментарите: Значи той е кръстникът на мафията в България!

За някои това може и да е новина, за други – изтъркана истина. Но понеже 10 ноември влезе завинаги в календара на българите като важна дата, не е лошо да си припомним какво се случи тогава, преди доста години. Ами случиха се едни много прости неща. Както на Девети септември 1944 година комунистите си сътвориха преврат, който после наричаха ту народно-демократична революция, ту антифашистко въстание, а той си беше кървава смяна на властта, така на Десети ноември 1989 година наследниците на същите комунисти изпълниха по един перфектен начин старателно замислян от едно десетилетие по-рано друг преврат – този път безкръвен. Но не по-малко жесток и перфиден. Смяната на режима на Тодор Живков дойде уж в името на демокрацията. На сценаристите им бе необходима опозиция. Но тъй като в тоталитарното ни общество дисидентите бяха кът, да не кажа никакви ги нямаше, те си ги ашладисаха. И ги внедриха заедно с цялата кохорта ченгета и сътрудници на ДС сред мечтателите за промяна и останалите живи през годините на комунистическия режим бивши опозиционери. Родената нова пуловерена опозиция бе поставена изцяло под зависимостта на същите сценаристи и кукловоди на прехода.

После енергията се отприщи, огромната енергия на хора, живели в робство и копнели свобода. Вместо в метежи, тя се изля в митинги, бдения, шествия. Боже, кой не ги помни? – не само на Орлов мост и пред църквата “Александър Невски” в столицата, в цялата страна още оттеква ехото от площадното заклеймяване на режима и неговите палачи. И възгласите: “Времето е наше!”

И така, докато ние си викахме и скачахме в студ и жега, хората от списъка на Луканов си регистрираха фирми – основно задгранични и започнаха да препират парите. Като изтече гратисния период от раздаването на куфарчетата, дойде и падежа на първите лихви. А после и показните разстрели и взривове. Държавата остана в зоната на здрача и под властта на мафията.

Днес – Х години по-късно мечтата ни да бъдем европейска държава се сбъдна. Само че на прага на Европа се озовахме като бананова република, в която странно съжителстват няколко различни по манталитет и ценности Българии. Едната – просперираща и самодоволна, България на бившите комунисти, ченгета и мутри. Другата – на наивниците демократи, посочвани с пръст като сектанти, за които честта и истината, са по-важни от парите и властта. Има и една трета България – на хората, които съществуват в гърч: пенсионери, маргинали, инвалиди, самотници, захвърлени в домове и другите от ъндърграунда.

Влязохме в ЕС и с най-странната управляваща коалиция между премиер-социалист, бивш цар и падишах. Зад които прозират едни други лица, много по-зловещи. А преходът, казват, свършил...

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!