ПИК: Радев избегна с връзки военен съд за зловеща катастрофа с боен самолет за 180 млн. лв.

пик660_80e980707c06bfefb7d11d0c2084919e

ПИК отново се метна на амбразурата в защита на Борисов. Този път във фокуса на вниманието е „зловещ факт от биографията“ на Радев като летец и по-точно като шеф във ВВС. 

Истината обаче се разминава с твърденията на ПИК, защото нито една машина не е паднала, нито пък има загинал пилот, докато Радев е оглавявал Военно-въздушните сили, пише от своя страна Фрог нюз, след направена проверка.

Камо ли да е отивал на съд.  Румен Радев е бил командир на ВВС между 2014 и 2016 година. През този период няма регистриран тежък инцидент. Последният е от 26 април 2012 г. с МИГ-29. По това време ВВС се командва от ген. Константин Попов, настоящ депутат от ГЕРБ. 

Вижте едно към едно твърденията на ПИК: 

Куп тъмни петна има в биографията си на командир във Военно-въздушните сили настоящият президент Румен Радев, за когото премиерът Бойко Борисов вчера каза, че всъщност не е президент, защото разделя, а не обединява нацията.

Борисов припомни зловещ факт от биографията на Радев като военен, който първо ПИК разкри преди 3 години, наред с куп други афери на новоизбрания тогава президент. Става дума за катастрофа на боен самолет за 180 млн. лв. под негово командване, за която той така и не понася никаква отговорност.

Незнайно как и защо Радев не е изправен на военен съд и именно това едва снощи изясни премиерът – тогавашният военен министър Аню Ангелов ходатайствал за него и се примолил да не съсипват кариерата му. В крайна сметка Радев не е сред привлечените като обвиняеми и не е изправен на военен съд за зловещата катастрофа, макар да е станала под неговото оперативно командване.

Инцидентът става на 26 април 2012 г. – катастрофира военен самолет МиГ-29. Машината е за близо 180 млн. лв. и се разбива зловещо, като по чудо няма жертви.

Минути след излитането си в 10,35 часа учебно-бойният МиГ-29УБ с екипаж майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев пламва. Според военни летци причината е, че вместо да приберат фаровете, те прибират по-рано колесника, получава се искра и машината почва да гори. Двамата насочват самолета към землището между две села – Царимир и Голям Чардак, за да избегнат жертви, и катапултират.

„Изтребителят е произведен 1989 г., тоест на същите години, на които са абсолютно всички самолети МиГ-29. Машината е минала прегледи. При нас това е абсолютно задължително, няма компромис.

Всички самолети, за които имахме договор с руснаците, минаха по една и съща процедура и всички те са в едно и също състояние – много добро“, коментира тогава командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. На същия самолет предният ден успешно е летял самият той.

Никой обаче не споменава името на ръководещия учението и полетите в конкретния ден – Румен Радев, който сякаш потъва вдън земя, въпреки че е прекият отговорник и за разпределението на екипажите, и за организацията на полетите.

Така това черно петно не влиза в биографията на Радев и той продължава военната си кариера, като по-късно е издигнат за шеф на Военновъздушните сили. После дезертира от армията, за да се хвърли в президентската битка.

Военни пилоти обаче са категорични, че именно той е бил сред основните отговорници за инцидента, тъй като е отговорял за летателната подготовка на ВВС по това време като зам.-командирТой лично е ръководел и учението, на което се е случила катастрофата – българо-американската съвместна тренировка „Тракийска звезда 2012“.

Военна полиция и прокуратура водят разследване след инцидента и са разпитвани двамата пилоти, но не и техния командир и ръководител на операция Румен Радев, чието име така и не се споменава в многобройните статии по време и след инцидента.

Какъв е бил неговият рапорт за грешката му при водене на учението и като отговорник за летателната подготовка на цялото ВВС като зам.-командир, остава мистерия. Факт е обаче, че след изгарянето на машината за 180 млн. лв., той продължава възходящата си кариера по времето на министъра на отбраната Аню Ангелов. А след това се замесва и в други афери с ведомствено жилище, което купува и препродава, а ползва друго неправомерно под наем, както и назначава любовницата си Десислава незаконно на два щата в армията, а после и се жени за нея.

Засега имунитетът на Румен Радев като президент го предпазва от обвинения, но давността на тези закононарушения по конфликт на интереси е достатъчно дълга, за да му бъде потърсена сметка за пилеенето на държавни пари и след изтичане на мандата му.

Пик

pik.bg

Източник/ци: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!