Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фандъкова не слиза от служебната кола, но съветва столичани да ползват градския транспорт

fandakova-1

След като няколко дни софиянци дишат мръсен въздух, а общината не въведе зелен билет в градския транспорт, кметът Йорданка Фандъкова заяви, че хората трябва да променят своите навици, „защото за запазването на въздуха чист може да допринесе всеки.“

„Да постигнем съгласие в цялото общество замърсяващите автомобили да плащат повече“, обяви каза Фандъкова пред Нова телевизия, коментирайки наднорменото замърсяване на въздуха в София. В отговор на въпрос на водещите, че не всеки има възможност да си купи по-скъп автомобил, тя добави: „Като не мога да използвам по-чиста кола, ще ползвам градския транспорт“. По думите й чрез метрото замърсяването в столицата е намаляло с 90 хил. тона.

Часове по-късно кметът показа, че призивите да не се ползват лични автомобили не се отнасят за нея самата. След форум за мръсния въздух в КНСБ, Фандъкова бе заснета да си тръгва със служебния автомобил, въпреки че разстоянието между тази сграда и централата на общината е съвсем кратко и минава през най-задръстените улици в центъра.

Кметът отчете и куп дейности, от които на софиянци не им е станало по-леко да дишат. След проверката във всичките 900 жилища на т. нар. виетнамски общежития, са били съставени са 8 акта за горене на дограми и стари мебели. Тя уточни, че общината среща трудности да убеди хората, които се отопляват по този начин, да преминат на качествено гориво.

Затова експертите обикаляли от семейство на семейство, за да разясняват необходимостта от включване в програмата. За да се разсеят опасенията, че качественото отопление ще е по-скъпо, преходът ще бъде обвързан с достъпа до социални помощи, твърди столичният кмет. В същото време на картата на София се вижда, че огромни проблеми имат и други райони, вкл. „Надежда“, „Св. Троица“, „Възраждане“, но за проверки там никой не споменава.

„Още миналата година имахме официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни.

Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко“, заяви Фандъкова. По думите й „понякога е трудно да се диша“ в столицата. Затова и поискала от ГЕРБ да внесат законодателни промени, с които да се инкриминира замърсяването на въздуха.

„Критикуват ме, че не правим по-смели стъпки, а като направим малка стъпка, казват: „Не не сега, не е справедливо,“ каза Фандъкова и напомни, че „градът се задъхва от автомобили“.

Мигнюз

Източник/ци: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!