Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Деница Сачева стана министър "на ръба" със 114 гласа от ГЕРБ и ВМРО

Скандалните имоти на новата социална министърка

БСП: С Деница се връща джендъризмът

Натискът за Истанбулската конвенция е все така жесток! Битката е ГРЕВИО да стъпи в България

След драматично заседание на парламента, на което Борисов отсъттваше

Точно 5 гласа не достигнаха на опозицията, за да предотврати избора на Сачева за социален министър, а от Воля се покриха 8 депутата. ГЕРБ- ОП вече няма парламентарно мнозинство и

Деница Сачева стана министър със 114 гласа от ГЕРБ и ВМРО. Изборът ѝ беше "на ръба" от 233 гласували в парламентарната зала.

Премиерът Бойко Борисов, чиято лична кандидатура е Сачева, знаково отсъстваше от залата.

Сачева ще оглави Министерството на труда и социалната политика на мястото на Бисер Петков. 

Гласуването в пленарната зала стана след драматични разисквания, продължили повече от два часа. 

"За" персоналните промени в Министерския съвет гласуваха 114 народни представители, „против“ бяха 106 , а трима се въздържаха.

Партия "Воля" на Марешки спаси избора на Деница Сачева за социален министър. Въпреки, че от парламентарната трибуна "Воля" заяви, че няма да подкрепи Сачева, при гласуването само трима гласуваха "въздържал се", а останалите намалиха кворума като не гласуваха. 

Точно 5 гласа не достигнаха на опозицията, за да предотврати избора на Деница Сачева за социален министър, а от Воля се покриха 8 депутата. Сачева бе избрана със 114 гласа, което показа, че коалицията ГЕРБ- Обединени патриоти вече няма парламентарно мнозинство и правителството ще се опира на плаващи мнозинства, за да прокарва своите решения.  

За готвената рокада в правителството се разбра в петък, когато премиерът Бойко Борисов поиска оставката на социалния министър Бисер Петков "въз основа на натрупани във времето основания". В неделя министър-председателят обяви, че никой от министрите не искал да работи с Петков и каза, че за поста му е определена Деница Сачева, до този момент зам.-министър на образованието.

"Връзката между образователното и социалното министерство трябва да бъде търсена и занапред. Управленските приоритети са вече разписани и не би трябвало да има изненади в това отношение", каза Сачева след като положи клетва като министър. 

По думите ѝ тя е изненадана от задълбочените познания по нейната биография. "Анкетата за която съм критикувана е въведена 5 години преди аз да бъда зам.-министър на образованието, въведена е по времето на Анелия Клисарова. Джендър идеологията не е въвеждена в българското образование. Искам да подчертая, че полът се определя биологично. Против насилието съм срещу жени и деца и съм за традиционното семейство", това каза тя по повод Инстанбулската конвенция.

Кандидатурата на Деница Сачева за социален министър предизвика бурни дебати в парламента.

Вицепрезидентът Томислав Дончев представи личностните и професионални качества на Деница Сачева. 

От своя страна Десислав Чуколов от "Атака" припомни, че те настояват за отмяната на Закона за социалните услуги и попита Сачева дали ще е социален министър на бежанците или на българите.

"Атака" няма да подкрепи кандидатурата на Сачева", заяви Чуколов, но уточни, че ако тя изпълни искането им да бъде отменен Законът за социалните услуги могат да преосмислят решението си.

От БСП заявиха, че Бисер Петков е бил едно от най-диалогичните лица, опитвайки се да стори нещо дори с вързани ръце.

Драгомир Стойнев призна, че Сачева има качества, но подчерта, че е допуснала груби грешки като една от тях е свързана с подкрепата ѝ на прокарването на джендър идеологията в България.

Томислав Дончев репликира Стойнев като му каза, че някой говори силно, когато няма какво да каже.

От БСП също заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата ѝ, защото не виждат промяна в нейно лице.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че парламентарната им група не е съгласна с включването на тази точка и не вижда нищо извънредно в нея.

Той коментира мотивите на премиера, с които Борисов е поискал оставката на Петков и подчерта, че социалният министър не се е ползвал с подкрепа, затова реформите в сферата са боксували. Адемов посочи като недостатък в работата на Петков, това че той е говорил експертно, а не на разбираем език.

"Няма да подкрепим рокадите в кабинета - смяната на министър на принципа "стани да седна" няма да реши проблемите", каза ощ Адемов.

Йордан Цонев подчерта, че дебатът е политически и че точно сега е моментът да се дискутират политиките. Той посочи, че в тази сфера са най-много протестите и това се дължи на липсата на фокус в реформите, които се случват под натиска на недоволните.

Валери Симеонов от НФСБ призова депутатите да дадат шанс на Сачева.
"Аз имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а папа", коментира разразилите се дискусии в зала Симеонов и добави, че Деница Сачева ще изпълнява програмата на коалиционното правителство.

Стоян Мирчев от БСП се възпротиви на призива на Симеонов, депутатите да ѝ гласуват доверие.

"Тук избираме протежето на Иван Костов. Говорим за министър, който отрича турското робство и го нарича османско присъствие", заяви Стоян Мирчев и обвини Сачева, че е подкрепяла влизането на бежанци, заобикаляйки граничната ограда.

Корнелия Нинова се възмути от наглостта на ГЕРБ, които са обявили, че в 12 ч. Сачева ще встъпи официално в длъжност, при условие, че точката не е била в дневния ред.

"Искаме всеки депутат да ни запознае с мотивите си да искат оставката на Бисер Петков", призова Нинова и каза, че досега половината Министерски съвет е бил сменен за 3 години.

"Какво значение имат кадровите промени когато моделът е грешен?", попита лидерът на БСП  и добави, че с тези действия ГЕРБ се опитват да закърпят положението. 

В отговор на въпрос за изразените от нея остри позиции срещу ГЕРБ в предизборната кампания през 2013 година, когато е била кандидат-депутат от ДСБ, Деница Сачева заяви, че "човек се развива във времето, днес тя работи с ГЕРБ и ще следва политиките на ГЕРБ".

Натискът за Истанбулската конвенция е все така жесток! Битката е ГРЕВИО да стъпи в България

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!