Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Красимир Вълчев: Заплатата на учител трябва да е 120% от средната за страната

Красимир Вълчев

Красимир Вълчев

Министърът на образованието Красимир Вълчев смята, че заплатата на учителите трябва да бъде 120 процента от средната за страната. Министърът участва днес в дискусия за предизвикателствата пред образованието.

"Повишаването на учителските заплати трябва да остане дългосрочна политика, за да се привличат млади хора в професията", посочи министър Вълчев.

"Всички се радваме, че взехме това политическо решение да инвестираме в учители, но то трябва да бъде затвърдено. Важно е да обезпечим системата с добри учители. Само тогава ще имаме добра обучителна, възпитателна функция и придобиване на по-голяма компетентност, но да се случва това дълго време, за да затвърдим този избор дългосрочно и системата трябва да оправдае доверието, което ѝ е гласувано. Трябва да положи повече усилия, трябва да подобри резултатите".

Според министър Вълчев образователната система по-лесно преподава знания, но по-трудно формира умения, нагласи и отношения, а това е важно. 

"Днес проблемът ни не е цензурата и недостигът на информация, днес проблемът ни е дезинформацията, манипулацията и няма как да живеем в хармонично общество без образователната ни система да бъде включваща. Дори 80 процента от хората да живеем много добре, да имаме високи възнаграждения, ако 20 процента са изключени, няма да имаме чувството, че живеем добре", подчерта той.

Източник/ци: https://faktor.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!