Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зачеркват Джулиан Асандж от списъка на живите

/Поглед.инфо/ На 25 ноември в отворено писмо до британския вътрешен министър Прити Пател 60 британски и чуждестранни лекари изразиха загриженост, че основателят на “Уикилийкс” Джулиан Асандж може да не дойде до изслушването през февруари 2020 г., което би трябвало да обмисли екстрадирането му от Великобритания в САЩ. Асандж е затворен в строго охранявания затвор “Белмарш” и състоянието му е тревожно. Лекарите изискват той да бъде преместен в Университетската болница в Лондон.

„Ако спешното прехвърляне не се осъществи, тогава се страхуваме, че Джулиан Асандж ще умре в затвора. Ситуацията е много трудна и не трябва да губим време“, се казва в писмото. Докладът на лекарите се основава на доклади на свидетели, присъстващи на изслушването на Асандж в Магистратския съд в Уестминстър през октомври. Свидетели твърдят, че Асандж е изглеждал като жертва на изтезания.

Журналистът на Би Би Си Ричард Галпин, който присъства на изслушването, нарече Асандж пречупен. Затворникът дори не е можел да си спомни датата на раждането.

Това съвпада със заключението на специалния докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер, който посети Асандж в затвора и след това посочи в доклада, че затворникът е изправен пред смърт. „Въпреки моето категорично искане за медицинска помощ, въпреки сериозността на констатираните нарушения, правителството не е предприело никакви мерки, не е провеждало никакви разследвания и не работи за предотвратяване и коригиране на тези нарушения в съответствие с международното право“, заяви Мелцер.

В момента Асандж излежава 50-седмичен затвор за "неспазване на правилата за гаранция" при преместването си в Англия преди 8 години. За да избегне арест, той се скри в посолството на Еквадор, но след 7 години, когато президентът Ленин Морено дойде на власт в Еквадор, той беше екстрадиран и преддн на британските власти. След освобождаването му от затвора той ще бъде депортиран в Съединените щати и ще бъде съден по обвинение в шпиониране за публикуване на американски тайни военни и дипломатически документи на уебсайта “Уикилийкс”.

Лекарите, подписали обръщението, съобщават, че професионалното им задължение е да обявят подозренията си, че затворникът е измъчван. Една от 60-те подписали се, австралийката Маргарет Биви (Асандж е гражданин на Австралия), казва: „Много съм разочарована, че нашето правителство не осигури необходимата защита и грижа за него като наш гражданин. Той е в изолация 23 часа на ден ... Така се отнасят към терористите. "

Британският лекар Марко Чиеза смята, че ако Асандж умре в затвора заради отказа си от лечение, това ще бъде „държавно убийство“. Чиеза не вярва, че Лондон ще промени отношението си към Асандж , независимо от натиска на обществото. Той ще бъде държан в затвора до февруари 2020 г. при всякакви условия, дори изключително изтощителни.

Писмото от 60-те лекари не е първото искане за облекчаване на съдбата на Асандж. През май 2019 г. работната група на Организацията на обединените нации за произволното задържане изрази загриженост относно непропорционалното наказание, тъй като нарушаването на правилата за гаранция е незначително нарушение. Лондон не отговори, а британската Темида отиде още по-далеч.

Присъдата на Асандж изтече на 22 септември, но специално решение на съда отказа да го освободи „по специални причини“. Властите се опасяват, че той може да се скрие, и възнамеряват да не го пускат до февруари. Задържането беше разширено без никаква правна обосновка - и това не е в изоставена африканска страна, а в родината на „Уестминстърската демокрация“.

Междувременно от Стокхолм дойдоха новини: Асандж беше обвинен в опит за изнасилване на двама шведски граждани. Прокурорите се позоваха на факта, че "е минало много време". Всъщност гражданките, които са били „в състояние на дълбок сън“, не са могли да си спомнят дали Асандж ги е изнасилвал или не.

Картината е следната: човек, който публикува разкриващи материали за агресията на САЩ в Ирак преди 10 години, първо е преследван по скалъпени обвинения от страна на шведската съдебна система, зад която стърчат ушите на ЦРУ, след което бяга от Стокхолм в Лондон, където в продължение на седем години е принуден да се изолира в Еквадорското посолство, след което е арестуван за дребна причина и се озовава в затвора за особено опасни престъпници. И ако бъде освободен от Лондон жив, го очаква „най-справедливия в света“ американски съд и електрическият стол му е гарантиран.

Особеността в „случая Асандж“ е, че всички публикувани от него документи са истински. И за това „господарите на дискурса“ на Запад извършват бавното убийство на Джулиан Асандж.

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: https://pogled.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!