Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Неуспехи с последствия! Борис Велчев пред ''Дейли Телеграф'': Ако няколко десетки души отидат в затвора, България ще стане безопасна държава

Нужно е известно време, за да стигнете до канцеларията на Борис Велчев, бивш преподавател по право в Софийския университет, превърнал се в открит критик на връзките на организираната престъпност с българските съдилища, прокуратура и бизнес елит.

Първо, преминавате ръчна проверка на въоръжена охрана, след което ви ескортират до върха на масивната сграда - комплекс от комунистическата ера. В края на дълъг коридора друг човек от охраната оглежда посетителите през прозореца, преди да отвори тежката дървена врата, която води до стаите на Велчев. Мерките за сигурност не са шоу. България стана свидетел на повече от 120 поръчкови убийства през последното десетилетие, много от които посред бял ден, не само на известни гангстери, но и на бизнес-лидери, банкери и собственици на футболни клубове. Още по-тревожен е фактът, че никой не е осъден за поръчково убийство, като се има предвид, че България е на път да се присъедини към ЕС на 1 януари. Реформаторите настояват, че никой няма и да бъде осъден, докато прокуратурата , правосъдието и полицията не бъдат "очистени". Както се казва в тъжна местна шега: в повечето страни арестуваният има нужда от добър адвокат, в България - от добър прокурор.

Само през последните няколко седмици г-н Велчев публично обвини шестима прокурори в злоупотреби със служебното положение. Той отправи подобни обвинения и срещу шефа на софийската транспортна полиция и шефа на националната пожарна и обеща да последват още разкрития. "Не планираме да спрем с тези хора. Смятаме, че има само един начин за борба с организираната престъпност и това е да се прочисти прокуратурата. В прокуратурата работят около 1600 души. Някои от тях трябва да си намерят друга работа", заяви Велчев. По същия начин той е настроен срещу мафиотските босове, които от години се перчат около София и по черноморските курорти, съпътствани от облечени в черно главорези, известни като "мутри", въпреки че през изтеклите две години босовете на подземния свят станаха по-дискретни. "Тази страна би била много по-сигурна, ако няколко десетки хора бъдат вкарани в затвора. Техните имена са известни на повечето българи", допълва Велчев.

Можете да отвърлите тези приказки като "перчене", особено в страна, която германсикият следовател Клаус Янсен неотдавна нарече прекалено корумпирана, за да й се позволи да вземе участие в общата разузнавателна дейност на ЕС. След като направи инспекция в България през март, Янсен заяви за местни медии: "Ако ЕС праща конфиденциална информация на България, тя ще попадне в ръцете на престъпни организации".

Един факт обяснява защо западните дипломати и служителите на ЕС възлагат толкова големи надежди на Велчев. Той е не само критичен към корумпираните български прокурори, той е техният нов началник. Преди 6 месеца той бе изведен от академичните среди, за да стане новият главен прокурор на България и ще бъде на поста 7 години, без да може да бъде уволнен. Той издаде последните нареждания за разследване на 6 от собствените му прокурори и на двамата полицейски началници, за които се твърдеше, че злоупотребяват с властта си. Велчев бележи голямо скъсване с миналото. Неговият предшественник напусна поста почти опозорен, след обвинения, че не е успял да обвини нито един от големите босове на мафията и бе подложен на тежък разпит от опозиционните партии. Колкото и да е властен неговият пост, Велчев все пак е просто един човек.

Министри и служители в Брюксел спорят дали да наложат предпазни клаузи на София, които да изключат България от най-чувствителните сфери на сътрудничество, като наказателното право, до две години. /БТА/

Източник/ци: bta.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!