Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Делото КТБ: Свидетелят Бисер Лазов ръси бисери, не помни какво е работил, но става за свидетел

.
Бисер Лазов

Бисер Лазов трябваше да отговаря на въпроси, както за конкретни дружества и сделки, така и за конкретни срещи и случилото се на тях.

Многократно му бяха правени забележки, защото често отговаряше "Вас какво ви интересува, като не сте били там", "Не разбирам въпроса", "Вие трябва да знаете, какво ме питате", "Въпросите ви са безсмислени" и други подобни.

Един от най-интересните въпроси към Бисер Лазов бе дали познава адвокат Александър Ангелов, който стана известен като "адвоката на Делян Пеевски" и като човекът, който стои зад "Виафот" - офшорното дружество, което искаше да придобие военния завод "Дунарит". Лазов отговори, че го е познавал докато е работела КТБ, знае, че е ходил  при Василев, както и че той самият е получавал имейли от него, но не  е работил с него. Не си спомня адв. Ангелов да е ходил в офиса му на „Дондуков“.

Изясни се, че Лазов не е бил акционер в КТБ. Като физическо лице Лазов не е бил кредитополучател, но е имал депозити, част от които е прехвърлил в други банки, а друга част си е получил от Фонда за гарантиране на влоговете.

По време на заседанието стана ясно, че свидетелят разполага, за разлика от други свидетели, с всички копия от разпитите си и би следвало да знае какво е говорил и да не избухва, когато му се задават въпроси свързани с думите му. Това обаче не беше така още от самото начало.

Ето и детайлни подробности от заседанието – какво бе попитан свидетелят Бисер Лазов и какво отговори:

За мениджмънта на КТБ и дейността на банката

Първи с въпросите започна бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов, който попита Бисер Лазов дали е отговарял за представянето на документи и по конкретно годишните финансови  отчети (ГФО) на фирми, както в КТБ, така и в Търговския регистър.

Бисер Лазов започна с дежурното „Какъв е въпросът?“, който му бе пояснен от Христов и от съдия Петрова. Свидетелят обясни, че вече е разяснил всичко по тази тема, но  бе принуден да каже и конкретно отново за отчетите, което той потвърди. Когато банката ги е искала ги е представял. Според него ГФО-тата онагледявали, че тогава не било нормална банка и ако било всичко нормално сега нямало да го питат за това. „Като зададе Василев задачата, тя се изпълняваше. Жорковците, идваха при мен, те, както и останалите, като послушни служители или прислужници, правеха каквото трябва.“, заяви Лазов.  Според него документите се искали за оформянето на кредит. Лазов заяви още, че  „Жорко пипаше отчетите и си отбелязваше в прилежно водената от него табличка "сменен отчет"“. Свидетелят бе помолен от съдия Петрова да назовава коректно хората с имената им, защото така не може да бъде записано в протокола, както и, че такива квалификации резонно следват глоби, но все още се въздържа от такива.

След това стана ясно, че Лазов говори за директора на „Кредитиране“ Георги Зяпков, а винаги документите били правени след отпускане на кредитите според него.

По късно, на въпрос кои баланси са манипулирани от Георги Зяпков, Лазов отговори, че не може да каже. Не можа да отговори и кого и къде е виждал Зяпков да подписва т.нар. „инспекторски разпореждания“, но бил свидетел, как сумите се нареждат към конкретна фирма. По думите му трябвало да има досиета и документи, които да съдържат 10 подписа, а Зяпков поставял 11-тия подпис. Според него е полагал последния без да са били налице другите 10. На конкретен въпрос дали в документите по делото има такива примери, Лазов заяви, че няма как да има такава информация.

Лазов бе попитан дали е наясно, че в договорите за кредит има задължение на три месеца да се предоставят отчети на дружествата в банката. Свидетелят заяви, че той не знае и не винаги е виждал договорите, а това което питащите го наричат кредити той е виждал само като сума в сметките на фирмите. Договори е виждал само когато трябвало нещо за отчетите. Според него договорите били напълно формални – „едно комбинизонче, дрешка, за да не се вижда, че сумите са без основание само по поставените задачи“, заяви още Лазов, а на въпроса, който му се задава трябвало да отговарят  обвиняемите. „В тяхната банка ставаше всичко - даваха се кредите, плащаха се лихвите по тези кредити и се изплащаха самите кредити. Нямаха си хабер управителите на фирмите, че се отпуска банков кредит и че има изисквания. Те си стояха на столче до мен. Не зная волно или неволно хората в банката са изпълнявали задачите на Цветан Василев“, бе поредния емоционален изблик на Лазов.

Адвокат Карадалиев попита свидетеля, дали твърди, че документите са неистински и формални, след като ги нарича „комбинизонче“,  на което отговорът бе, че Лазов нямам никакво отношение по договорите за кредит, никой не го е интересувало какво пише в тях, какво банката дава и къде отивали парите. Свидетелят не отговори на въпроса, дали като е спасявал, както той се изрази фирмите е стъпвал за действията си на тези договори.

Христов поиска Лазов да конкретизира разказана от него в обясненията му ситуация и участниците в нея, в която свидетелят твърди, че заедно с други лица е бил свидетел как Цветан Василев обижда директорите на банката, но на въпрос защо не ги маха, не е отговарял.

Лазов започна с думите „Тогава им го спестих, но сега ще им го кажа“, което накара съдия Петрова да го възпре и накара да замълчи, както и да се въздържа да използва квалификации и обидни думи. Вероятно, за да се успокои свидетелят започна пак да разказа за ежедневието на Цветан Василев през 2008 - 2009 г. В крайна сметка стана ясно, че на тази среща с Василев са присъствали Иван Стойков, Никола Киров, Траян Каршутски и самият Лазов.

„Василев често говореше за хората от банката. За нас, за мен лично, беше неприятно, че така се обиждат хора, които с едната ръка ги издигаше, а с другата ги мачкаше. Обиждаше Зяпков, псуваше го, искаше да почерпи този, който му е дал тази хубава фамилия. Говореше така за Орлин Русев, за Александър Панталеев и Георги Христов, но те стояха на постовете си. Затова сме го питали защо не ги маха, но не ни е отговарял. Не знам как се е бъркала манджата, как са били мотивирани тези хора“, заяви още Лазов, което накара съдия Петрова за пореден път да го усмирява за повишения тон и нервния изблик и да му прави забележка за това, че си позволява да говори по подобен обиден начин.

Лазов бе попитан за друга конкретна среща, от края на декември 2013 г., в която са участвали още Цветан Василев, Орлин Русев и Траян Каршутски. Въпросът бе защо и от какво е предизвикан скандал.

Свидетелят обясни, че не била тогава срещата, а по назад във времето, според него през 2011-2012 г., а освен това е участвал и Златозар Сурлеков. С думите: „Вас какво ви интересува, като не сте били там“, Лазов се опита отново да избегне въпроса. Потвърди, че е имало такава среща, темата е започнала невинно, но е прераснала в обвинения към него и в крайна сметка до скандал, в който Цветан Василев го е обидил.  Казал му е още, че ако нещо не му изнася да си отиде и той си е отишъл. „Тръгнах си, бях изтръпнал сякаш съм пипнал кабел с високо напрежение, но се чувствах освободен, защото вече не се възхищавах на Цветана Василев. На другата сутрин щях да ходя да си събирам кашончето. Секретарката на Василев, Светла Бахчеванова ми звъня в 8 без 15 сутринта, не й отговорих, писа ми и пак звъня, да ми каже, че Василев ме моли да отида в офиса на  ул. „Дебър“ 18. Отидох. Той ми обясни пак философията си и, че сме семейство. Тогава се ангажира дъщеря му, която вече вилнееше в офисите, че тя вече няма да се занимава с мен и всичко ще се промени. Помоли ме да не напускам.“, разказа отново емоционално Лазов. Бе прекъснат, защото въпросът към него касае друга среща, провела се на 12 етаж на бул. "Цар Борис III" през декември 2013 г. Свидетелят отговори, че не помни за такава среща.

Бившият изпълнителен директор попита Лазов, дали лично на него той е свеждал информация, че има фирми без дейност, на които „коминчетата не пушели“. Лазов отново не разбра въпроса и заяви, че с Христов е говорил само за задачи поставени от Василев и когато го е търсил. „Не съм крил, че тези дружества не са действащи, малоумно е, да му казвам дали има коминче, то е било ясно. Той е трябвало да знае. Вие трябва да знаете дали съм ви казвал“, отново избухна Лазов. Съдията отново го задължи да отговори, а той поясни, че не е криел притесненията си, че сумите ставали все по-големи, а капацитетът на фирмите не можели да ги поемат. Той не си спомни конкретни срещи с Христов.

Христов попита за друга конкретна среща - от 23 юни 2014 г., когато, по думите му Бисер Лазов е отишъл в дома му със списък на дружества, които да бъдат придобити от дружестово „Бромак“, акционер в КТБ и собственост на Цветан Василев.

Лазов заяви, че не била тази дата, защото тогава е пътувал за Виена, за да се срещне с Василев по точно този списък и предложението, но все пак ако е било тогава е било преди обяд и преди полета му. За съдържането на списъка свидетелят обясни, че е изготвен от адвокат Божидар Миладинов, съгласувал го е с Василев и управителя на „Бромак“ Иван Стойков, който е трябвало да изкупи собствеността и да валира задълженията им към КТБ, но Цветан Василев не го е подписал.

Христов настоя за обяснение, защо е бил занесен на него този списък, на което Лазов отговори, че е преценил, че така трябва. Продължи с разказа си, че след като се е върнал от Виена също е ходил при Христов, казал му, че са предадени и ще "съдействам на следствието, след което отидох там", а Христов е отишъл да се разхожда на Витоша. „Ако си бяха казали истината, нямаше да са по този начин тук“, заяви още Лазов.

Той бе попитан дали е предложил на Христов да оглави правния отдел на „новата структура“, което Лазов отрече.

Бившият изпълнителен директор върна свидетеля към думите му от началото на обясненията му, когато разказа, че Христов е претърпял метаморфоза и подписвал камарите с документи на бюрото му без да ги поглежда. Бе попитан дали има представа кога са били оставени тези документи, какво съдържат, кой ги е оставил в кабинета и дали някога е присъствал на правенето на правен анализ от Христов. Отговорът на Лазов бе, че въпросите са безсмислени.

Дружества и лица свързани с тях

Бисер Лазов заяви, че не знае кой е водил отчетите на „Евробилд 2003“, но каза че това вероятно е било физическото лице Еленка Маринкова. Стана ясно, че синдик на дружеството е станал Боривой Миланов. Не искаше да отговаря за дружеството „Багиана“ защото на 10 септември вече са го питали и според него вече всичко е изяснил. Оказа се, че собственик е била същата дама. Бе попитан и дали знае за конкретни кредити на дъщерно дружество на „Кик Дизайн“, за които той каза, че не знае нищо.  

Стана ясно, че познава Лъчезар и Светлин Христови, които са синове на Ангел Христов, коментиран в предишното заседание, но няма взаимоотношения с тях. По думите му не помни той или негови фирми са имали сделки с тях. Не познава Галя Ерменкова, Богдан Богданов, Десислава Коцева. Знае, че лице на име Мая Владимирова е счетоводител на Ангел Христов, но не й знае „релациите“.

 За лице на име Валери Иванов обясни, че е момче, с което се е запознал през  2012г.,  когато Иванов е правел фокуси по заведенията и е мечтаел да стане известен фокусник, а освен това е карал „drink&drive“ такси. Помогнал му да си купи реквизит и по молба на Иванов са направили дружество, наречено "Take it easy", с капитал от  5000 лв., които е дал Лазов – половината чрез дружество, другата половина като личен заем. „Оставих го да се разпорежда, явно е похарчил парите, имах запори. Май  е известен сега като Жокера“, обясни свидетелят Лазов.

За дружеството „Балкан Ерма“ отново имаше възклицание към питащия: „Какво ме питате само, същите хора са, кой на кое дружество е, не помня“.

 За Владислав Владимиров, обясни, че е служител в неговото дружество „Иновейшън трейд“ до 2017 г. и след това не знае какво е станало с него. Попитан дали е предложил Владимиров за член на съвета на директорите на друго дружество, той отговори, че той го е номинирали, но не помни кога.

Лазов бе попитан дали е запознат с конкретни инвестиции на „Евробилд 2003“ и какво се е случило с тях в редица изброени населени места в страната, сред които такива в  Априлци, Велико Търново, Горна Оряховица и други. Лазов отново попита: „Какъв е въпросът?“. Обясни, че не води такива справки, конкретно не знае дали е имало разпореждане с такива активи след 26 юни 2014 г. и ако се извадят от имотния регистър ще ги обсъди една по една.

Относно „Лекс пропъртис“ Лазов обясни, че е била част от т.нар. „Фирмата“, но до затварянето на банката не е взимала кредити. Стана ясно, че негово дружество купува фирмата „Гранд Мехомия Разлог“ ЕАД, която пък след сделки с „Лекс пропъртис“ придобива имущество след затварянето на банката. Оказа се, че акционер в последното дружество е негов приятел от детството, с който са спортували, а когато идва в София получава ангажимент „да се подписва за суми“.

Лазов каза, че не знае кой е номиналният собственик на офшорната компания „Катамо Трейдинг Лимитед“, Лимасол, Кипър, а дружеството му е било „дадено“ от Ангел Христов и Първан Първанов, като  е имало  епизодична роля за ипотеките след затварянето на банката. Лазов каза, че няма спомен контролирани от него фирми да са имали сделки с офшорката.

За „Синектик“ ЕООД и неговите управители в периода  от 8 октомври 2014 г. до 20 ноември 2014 г. – Георги Георгиев и Стоян Стоянов, Лазов каза, че първият го познава, защото е  бил  близък на Василев, но не е имал общо с него, а втория няма спомен да го познава. Уточни, че е възможно да му е бил „подаден“. Относно сделките на това дружество с Велин Георгиев, Лазов отново каза, че всичко е в имотния регистър и да ги извадят за да говори за тях.

Свидетеля обясни за адв. Лисичкова, че работи с нея от периода, когато е започнал „да си търси място под слънцето и да работи“, поясни, че претендира, че има собствено съдържание и си го развива, тя е новият му адвокат.

Попитан дали е работил с нея по нареченото от него „спасяване на активи“, Лазов избухна, че му се подхвърлят думи и той нямал ангажимент да спасява такива. Обясни още, че за него КТБ е затворен ангажимент от 5 години. Само трябвало да даде показания. Нередно и нахално било сега да го питат и поиска да изброят сделките, за които го питат.

Това бе направено и след почивката бяха визирани, освен сделката от февруари 2015 г. за сградата на „София Прес“, коментирана в предишното заседание, още над 10 имотни сделки осъществени в различни градове на страната, в които „Евробилд 2003“ продава на с дружества като  „Балкан Ерма“, „Астън оптимум“ апартаменти, сгради и терени. Всички посочени сделки са осъществени в периода от ноември 2014 г., когато Бисер Лазов придобил „Евробилд 2003“ до февруари 2015 г.

Оказа се, че той не помни за тези сделки и адв. Лисичкова не му е помагала. Попитан дали знае с какъв екип управителят Тихомир Иванов е реализирал всички тези сделки в страната, Лазов заяви, че не знае как са подготвяни документите. Стана ясно, че не знае и по коя сметка и в коя банка са отивали парите от сделките и дали с тях са погасявани кредити към КТБ.

Попитан къде се е преместил да работи след  като е напуснал офиса си на бул. „Цар Борис III“, след поредното негодуване все пак призна, че новия му офис, където се е пренесъл с хората, които са го последвали, е на  ул. „ Дондуков“ 47. Но пък не помни кой е наел офиса там, може би е бил самият той като физическо лице и това може би  е станало през август 2014 г.

След като стана ясно, че въпросите за дружествата и сделките към Лазов са защото това са кредитополучатели на КТБ и става дума за активи на тези дружества съдия Петрова допусна и следващите въпроси. Но пък свидетелят Лазов отново не си спомняше кои и колко дружества са обслужвани в новия му офис, защото имало ревизии, а те само се опитвали да съдействат на органите. Много от документите на дружествата, и такива, „за които подписват хората“ са били при него, но други - не. Не помни кои документи са били при него.

След пояснение, от страна на защитата, че документите за регистрация и счетоводните такива са различни и са необходими за различни неща, а лицата с които Лазов е продължил да работи най-вероятно са можели да се разпореждат с активите бе попитан с кои хората и дружествата е продължил дейност. Лазов напомни за обръщението, което е написал и посочи Албена Андреева, Теодора Танева, Венета Николова, Емил Галов, Юлия Илиева, „една Елена“, „една счетоводителка“ и Тихомир Иванов.

В края на заседанието Лазов бе попитан от адв. Бората, в крайна сметка, той в какво качество е  работел в наричаната от него „Фирмата“, на какъв договор и на каква длъжност.  Лазов си спомни, че първо е имал труд договор във „Фина ес“, а после и с „Фина це“ ЕООД, но не може да отговори повече и трябва да провери в НОИ. „Какво искате да ви отговоря. Ще направя справка и ще ви кажа“, заяви ядосан свидетелят.

На последните въпроси на адв. Доков, относно отношенията на Лазов с хората, които са продължили да работят с него, той заяви, че вече е обяснил това през юли месец. Конкретно посочи, че е имал служебни взаимоотношения с Теодора Танева, Валери Карадачки, Емил Галов, Венета Николова и Юлия Илиева.

За бившия изпълнителен директор Орлин Русев, който от обвиняем стана свидетел, Лазов разказа, че след затварянето на КТБ са се видели и му е казал същото, като на Георги Христов. Русев го е поздравил за решението му и му казал, че отива в Созопол.

От посочените лица само с Веселин Бушев, който не е работил в офиса, се виждат и му се обажда, но нямат други отношения.

Попитан дали има други фирми на негови близки и познати, кои са и кога са създадени, Лазов отговори, че извън вече споменатите Георги Георгиев, който му е приятел от детството и Ненчо Трифонов, който живее със сестра му, не се сеща за други.

Лазов бе помолен да даде примери от предадените от него документи на следствието, от които става ясно, че Цветан Василев е разпоредил конкретен кредит или има такава резолюция. „Дал съм всичко, което мисля, че има общо. Не съм казвал, че има документ с изходящ номер с разпореждане“, избухна Лазов.

Делото продължава на 9 и 10 декември.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!