Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фрог: Детската педиатрия на колене – спира да приема спешни случаи /документ/

.
СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“

От писмото, което може да видите по-долу, става ясно още, че проблемите са грандиозни и непреодолими на този етап, за да може лечебното заведение да функционира нормално. На практика, до януари месец 2019 г., болницата няма да приема деца, нуждаещи се от спешна помощ, а ще ги насочват към други две болници – „Пирогов“  и Националната кардиологична болница

За трагичното положение на болницата, която се счита за най-високото стъпало в педиатрията у нас, се заговори след смъртта на 3-годишният Александър, който почина от двустранна хеморагична пневмония. След случая, екипът на болницата направи опит с подписка да защити директора си, който бе отстранен по нареждане на премиера Бойко Борисов.

Едва сега стана ясно, че клиниката не е е обезпечена, нито технически, нито кадрово, както ръководството на Министерството на здравеопазването се опитва да ни убеди.

В рамките на последните дни са напуснали най-важните специалисти, както в областта на анестезиологията, така и в педиатрията. Сега болницата е тотално оголена от към кадри. Останали са само няколко специализанти, които нямат нужния опит за да посрещат и реагират на спешни и тежки случаи.

Няколко пъти педиатрите се опитваха да разкажат във времето назад за проблемите си, но оставаха нечути. В момента ситуацията изглежда необратима, защото управляващите не искат да признаят за проблема, а в същото време говорят за нова по-голяма педиатрична болница. Припомняме, че имаше проект правителствената и университетска болница "Лозенец" да бъде превърната в нова детска болница, но тогава срещу решението на Министерски съвет скочиха редица преподаватели, студенти и медицински персонал, които реално щяха да прекъснат образованието си и да останат без работа. В момента има редица проблеми и с проекта на сградата, в която управляващите искат да създадат лечебно заведение за най-малките, защото съюзът на архитектите пък има редица критики към конструкцията на строежа. 

Експерти в областта на медицината се чудят как изобщо ще се реализира проекта за нова педиатрия, след като сега действащата болница за деца в столицата не може да се справи с проблемите си.

Прилагаме и писмото, от което е видно какво се случва в болницата:

.

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!