Австралия постави водачеството в апела за разследване на събирането на органи

Вицепрезидентът на Европейския парламент Едуард Mакмилан-Скот (вляво) и канадският държавен секретар Дейвид Kилгор по време на тяхното посещение в Австралия

Вицепрезидентът на Европейския парламент Едуард Mакмилан-Скот (вляво) и канадският държавен секретар Дейвид Kилгор по време на тяхното посещение в Австралия с цел призоваване на австралийската общественост към действия за спиране масовите убийства на последователите на медитативната практика Фалун Гонг в Китай с цел екстрахиране на техните органи. (James Burke/Epoch Times)

"Ангажирането на австралийското правителство за независимо проучване на твърденията за геноцид срещу практикуващи медитативната практика Фалун Гонг в Китай е добре дошла първа стъпка." - заявиха Вицепрезидентът на Европейския парламент Едуард Mакмилан-Скот и бившият канадски държавен секретар Дейвид Kилгор.

Двамата високопоставени гости посетиха Австралия за да се срещнат с австралийски членове на парламента, специалисти и неправителствени организации, с цел получаване на тяхната подкрепа за отправяне на официално запитване към Китай относно обвиненията за системно избиване на затворници от медитативната практика Фалун Гонг за техните органи.

Г-н Mакмилан-Скот каза, че очаквал "много прями коментари" и "известна критика" от страна на австралийците относно обвиненията, но посещението било ценно.

"20-милионното население на Австралия е обединено от демокрация и подвластност на закона, но цени също така и своите добре установени търговски взаимоотношения с Китай." - каза той - "Така че позицията на австралийското правителство и опозиция по този въпрос е от висока значимост и добре дошла", каза той.

Австралийското правителство потвърди в програмата „Lateline” на телевизионния канал АВС от 17 август, че е поискало от китайски официални лица разрешение за независимо проучване на твърденията. Кевин Рад, говорител на опозицията, заяви своята подкрепа в същата програма на следващата вечер.

"Твърденията са доста обширни и задълбочени, ние трябва да гарантираме адекватно проучване." - каза г-н Рад.

Г-н Kилгор, бивш главен прокурор на Канада, написа наскоро в съавторство с международния адвокат по човешките права Дейвид Mатас, доклад, който заключава, че хиляди практикуващи от медитативната практика Фалун Гонг са били, и продължават да бъдат, избивани заради техните убеждения. Техните тела са били използвани за да обслужат процъфтяващата търговия с органи в Китай (http://investigation.go.saveinter.net).

Kилгор каза, че неговото намерение с идването му в Австралия било да насърчи международното мнение към действия за спиране на тази практика. Според него потвърждението на изразения от опозиционни партии в Австралия консенсус относно независимо проучване, е важна стъпка към получаване подкрепата на други западни демокрации в тази насока.

"Като водеща демокрация в Азиатско-тихоокеанския район, Австралия показва относно този въпрос водачество, което други парламентаристи от района и извън него, включително Канада, Съединените щати и Европа, трябва да последват сега." - каза г-н Kилгор.

Г-н Kилгор спомена, че след публикуването на доклада е получена още информация, която ще бъде включена като допълнение и ще бъде публикувана през октомври. Допълнителната информация, каза той, само потвърждава тяхното първоначално заключение, че "тази ужасна практика се върши. Върши се по цял Китай. Това е събиране на органи от невинни човешки същества.".

Докато той не изисква бойкот на олимпийските игри, г-н Kилгор каза, че е много важно Австралия и други страни да използуват олимпийските игри в Пекин за да окажат натиск на китайския режим да спре тази смъртоносна практика.

"Аз не искам да мислите, че Австралия ще бойкотира игрите, защото такова предложение не е имало," – каза бившият политик - "но ние смятаме, че правителството на Австралия трябва да окаже натиск върху тази осъществяваща се в момента практика, и ние смятаме, че това трябва да стане сега.".

Г-н Mакмилан-Скот посети през месец май Китай като специален пратеник на Комисията за нова демокрация и човешки права към Европейския Съюз, за да проучи твърденията за събиране на органи от практикуващи Фалун Гонг. Той описа ставащото там като геноцид, и че за него е виновен изцяло китайския комунистически режим.

"Това е мярка на режима, който аз описах като брутален, своеволен и параноичен, и аз възнамерявам да продължавам да работя за разобличаването на ужасната природа на неговите престъпления. "

"Има случай, за който трябва да се потърси отговорност, това ще стане, и се надяваме да стане много скоро."

С последвалите новини, призивите за повече действия относно злоупотребите с човешките права в Китай нарастват, като бившият стратег на австралийският департамент по отбраната също показа подобна загриженост тази седмица.

Алън Бем каза пред парламентарно разследване, проучващо заплахата за сигурността в района, че един "политически по-зрял" Китай е жизненоважен за Австралия, ако ще трябва да преживява "тектонична промяна" в баланса на силите в Азия. Такава смяна, каза той, ще стане свидетел на икономическата и военна мощ на Китай, конкурираща, ако не и надминаваща, тази на САЩ.

Според вестник The Australian Financial Review г-н Бем е казал при разследването, че Австралия не може да си позволи да се фокусира само на продаване на ресурси на Китай, но че трябва да наблегне повече на човешките права и демократичните институции. Игнорирането на това, каза той, поставя много реалистично рискът Китай да се обърне в бъдещето срещу "нас, САЩ и нашите приятели".

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!