Хирурзи подкрепят решение за световна забрана на трансплантации с органи от затворници

За пръв път международната организация на специалистите по присаждане на органи, Трансплантационната общност (ТО), се съгласи да подкрепи клаузата за невъвличане на своите членове в трансплантационни операции, където органите се екстрахират от затворници

Това решение бе оповестено след неотдавнашния Световен конгрес по трансплантации (СКТ) в Бостън, САЩ. Специалистите в областта на трансплантациите се събират веднъж всяка втора година за да разгледат етичните и медицински подобрения в своята област. 


Последователи на Фалун Гонг с плакати за екстрахиране на органи пред сградата на Световния конгрес по трансплантации (Ли Жиа/Epoch Times)

Професорът по хирургия от Департамента по медицина към Харвардски Университет и ръководител по медицинските въпроси към ТО, д-р Франсис Делмонико, заяви, че вземането на това решение се е оказало наложително след запознаването им със съвместния доклад на бившия канадски министър и член на парламента Дейвид Килгор и международния адвокат по човешките права Дейвид Матас, където се заключава, че хиляди практикуващи от преследваната медитативна практика Фалун Гонг са били екзекутирани в Китай заради техните органи.

„Трансплантационната общност се противопоставя на използването на органи от екзекутирани затворници”, заяви д-р Делмонико в официално изявление.

„Тази позиция на Трансплантационната общност не е новост; въпреки това поради развоя на събитията, посочени от Килгор, Матас и други, бе важно да потвърдим нашето становище в момента.”

Д-р Делмонико каза, че всички специалисти в областта на присаждане на органи трябва да се придържат към условията, изложени в „писменото заявление на ТО (намиращо се на неговата интернет страница) относно етичните въпроси, и да спазват водещите принципи на Световната здравна организация.”.

В писменото заявление на Комитета по етика към ТО се посочва, че органите и тъканите трябва да бъдат безплатно „дарявани без комерсиални цели или финансови облаги”; трябва да се получи съгласие; членове на ТО „не могат да бъдат въвличани в сдобиването с органи за трансплантация от екзекутирани затворници.”.

Всички кандидати за членство в ТО трябва да приемат условията на Комитета по етика и да подпишат писменото заявление.

Докато канадския доклад заключава, че е необходима повече информация за по-нататъшното конкретизиране на обвиненията, авторите на доклада твърдят, че те „знаят със сигурност, че на екзекутираните затворници органите са екстрахирани без тяхно съгласие” и заключават, че след проучването на 18 варианта ‘за’ и ‘против’се оказало, че „широкомащабното отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг без тяхното одобрение е ставало и продължава да става.”

Д-р Делмонико, който е също така съветник по човешките трансплантации към Световната здравна организация (СЗО), заяви, че повдигнатите в канадския доклад обвинения трябва да се разследват от „съответните инстанции”.

Професорът по хирургия към Университета на Сидни, д-р Ричард Алън, каза, че Трансплантационната общност е твърде малка организация, за да разследва повдигнатите в този доклад обвинения, и че съгласно СЗО общността би трябвало да отнесе този въпрос към Комисията по човешките права към Обединените нации.

Д-р Алън, член на Съвета на ТО каза, че ТО никога не е одобрявала използването на органи от екзекутирани затворници.

Докато трансплантационната общественост бе обединена зад това заявление, подходът към обучението и академичната обмяна на опит с китайските трансплантационни специалисти все още се дискутират, каза д-р Алън. Той поясни, че сред международната трансплантационна общественост има такива, които смятат, че с цялостното спиране на обмяната ще се пропусне възможността за популяризиране на значителни трансплантационни постижения сред китайските специалисти и студенти в тази област.

Но други смятат – каквито са и препоръките в доклада на Килгор и Матас - че докато методите на китайската професия по трансплантации на органи не станат открити, етични и прозрачни, не би трябвало да се позволява на китайските специалисти да се облагодетелстват професионално от подобна академична и медицинска обмяна.

Д-р Алън каза, че тази тема продължава да се дискутира в средите на световната трансплантационната общественост.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!